Mini galette z czereśniami i czekoladą
Rewelacyjne małe tarty rustykalne, czyli mini galette z czereśniami i czekoladą. Wspaniałe połączenie cudnie maślanego, kruchego ciasta, czereśni i gorzkiej czekolady. Do kruchego ciasta warto dodać kilka kropel naturalnego ekstraktu migdałowego. Będzie jeszcze pyszniejsze. Zaraz po wyjęciu z piekarnika posypujemy mini tarty mleczną czekoladą, która wspaniale roztapia się na gorących czereśniach. Mini galette można jeść na ciepło z dodatkami takimi jak lody czy bita śmietana, ale po ostudzeniu też smakują bosko. Ja postawiłam na lody. Na zdjęciu jest malutka gałka, ale nie dajcie się zwieść. Zaraz po zdjęciach dorzuciłam jeszcze dwie. W każdym razie mini tarty z czereśniami warto przygotować, są mega pyszne!
Mini galette z czereśniami i czekoladą - wskazówki
Jakich składników użyć do przygotowania mini tart?
Masło – Nie zastępujemy masła margaryną. No niby można, bo ciasto wyjdzie, ale smak będzie inny. Masło powinno być zimne, prosto z lodówki.
Śmietana – Kwaśna śmietana 18% w kubeczku, ale nada się także 12% lub gęsty, tłusty jogurt naturalny. Śmietana powinna być zimna, prosto z lodówki.
Można przygotować ciasto w malakserze (tak najłatwiej) miksując wszystkie składniki (jak w przepisie), aż powstanie kruszonka. Następnie, ręcznie szybko je zagnieść i podzielić na 5 równych części, z których trzeba uformować kulki, lekko je spłaszczyć i schować do lodówki.
Jeśli nie posiadacie malaksera, można szybko posiekać nożem mąkę, cukier puder i pokrojone w kostkę masło. Następnie dodać zimną śmietanę i zagnieść ręcznie ciasto. Wszystko robimy dość szybko, aby ciasto bardzo się nie ociepliło, ale było jednolite.
Czekolada – Najlepiej użyć czekolady gorzkiej 60-80 %. Użyłam gorzkiej 80% i myślę, że tarty były z nią idealne. Dobrze sprawdzi się deserowa, ale dostępna jest w sklepach także czekolada deserowa-mleczna, której można użyć. Mleczna do środka nie będzie pasować, jest za słodka, będzie idealna do posypania po upieczeniu.
Aromat migdałowy – Można go pominąć lub dodać np. waniliowy.
Czereśnie – Potrzeba ok. 350 g czereśni. Może uda się Wam zmieścić 400 gram, ale trzeba pamiętać, że mogą puścić dużo soku. Owoce kroimy na pół i usuwamy pestki.
Jak przygotować mini tarty z czereśniami?
Boki mini tart zawijamy ręcznie, nakładając na siebie zagięte ciasto, formując jakby falbankę. Dociskamy je, żeby się skleiły, a sok z czereśni ani czekolada nie wyciekały podczas pieczenia.
Kulki schłodzonego ciasta wałkujemy pojedynczo, następnie przenosimy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i nakładamy nadzienie. Układajcie sobie rozwałkowane placki na blaszce tak, aby już przygotowanych tart nie trzeba było przenosić. Czyli układamy je tak jak będą pieczone, zachowując odstępy itp. Ciasto się ociepla i takie tarty ciężko potem przenieść.
Tarty pieczemy ok. 30-35 minut. Boki mini tart powinny być złoto-brązowe, a czereśnie lekko bulgotać.
Przepis na 5 mini tart.
Mini tarty galette z czereśniami i czekoladą - przechowywanie
Tarty najlepsze są w dniu pieczenia, ale następnego dnia również są bardzo smaczne. Należy je zabezpieczyć (całkowicie wystudzone) folią spożywczą lub schować do szczelnego pojemnika. Przechowywać w temperaturze pokojowej do 2 dni.
Następnego dnia można je podgrzać przez 5 minut w nagrzanym piekarniku.
Smacznego!
Przepis na mini galette z czereśniami i czekoladą:
MINI GALETTE Z CZEREŚNIAMI I CZEKOLADĄ
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na ciasto
- 200 g mąki pszennej
- 140 g masła (zimnego)
- 50 g cukru pudru
- 50 g kwaśnej śmietany 18% (zimnej)
- 3-4 krople ekstraktu migdałowego (opcjonalnie)
Składniki na nadzienie
- ok. 350 g czereśni
- 80 g czekolady gorzkiej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej (płaska)
- 1 łyżka soku z cytryny
Dodatkowo
- 30 g mlecznej czekolady lub groszków czekoladowych
- 1 jajko S (rozbełtane)
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki płatków migdałowych
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie ciasta
- Do malaksera wsypać mąkę, cukier puder, dodać pokrojone w kostkę masło i wodę. Szybko zmiksować składniki na kruszonkę, następnie wsypać ją do miski i szybko zagnieść ciasto.
- Ciasto podzielić na 5 równych części, uformować z nich kulki, lekko je spłaszczyć, położyć na talerz i zabezpieczyć folią spożywczą. Schłodzić w lodówce przez 30-40 minut.
Przygotowanie nadzienia
- Czereśnie umyć, osuszyć, pokroić na połówki i usunąć pestki.
- Włożyć czereśnie do miski, dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać.
- Czekoladę posiekać i podzielić na 5 równych części (na desce do krojenia, tak na oko).
Przygotowanie tart
- Piekarnik nagrzać do 190 stopni C (góra-dół). Blachę (na wyposażeniu piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia.
- Stolnicę podsypać mąką, oprószyć też wałek. Wyjąć z lodówki jedną schłodzoną kulkę, rozwałkować ją na okrąg o grubości ok. 4 mm i przenieść na blachę wyłożoną papierem.
- Wysypać czekoladę na środek okręgu, zostawiając min. 2 cm wolnego ciasta od brzegów. Następnie ułożyć na czekoladzie czereśnie. Boki ciasta zawijać do środka, czyli na czereśnie, nakładając je na siebie. Delikatnie je zlepiać.
- Przygotować tak resztę kulek.*
- Posmarować boki tarty rozbełtanym jajkiem, następnie całe tarty posypać cukrem, a boki dodatkowo płatkami migdałów.
- Piec 30-35 minut, aż boki będą rumiano-złote. Tarty wyjąć z piekarnika i od razu posypać mleczną czekoladą (aby się roztopiła). Można jeść jeszcze ciepłe lub po ostudzeniu.