Cofnij
mini galette z czereśniami i czekoladą

MINI GALETTE Z CZEREŚNIAMI I CZEKOLADĄ

Joanna | chocololo.pl
Pyszne, kruche ciasto z czereśniami i gorzką czekoladą.
Przepis na 5 mini tart.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 200 g mąki pszennej
  • 140 g masła (zimnego)
  • 50 g cukru pudru
  • 50 g kwaśnej śmietany 18% (zimnej)
  • 3-4 krople ekstraktu migdałowego (opcjonalnie)

Składniki na nadzienie

  • ok. 350 g czereśni
  • 80 g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (płaska)
  • 1 łyżka soku z cytryny

Dodatkowo

  • 30 g mlecznej czekolady lub groszków czekoladowych
  • 1 jajko S (rozbełtane)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki płatków migdałowych

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Do malaksera wsypać mąkę, cukier puder, dodać pokrojone w kostkę masło i wodę. Szybko zmiksować składniki na kruszonkę, następnie wsypać ją do miski i szybko zagnieść ciasto.
  • Ciasto podzielić na 5 równych części, uformować z nich kulki, lekko je spłaszczyć, położyć na talerz i zabezpieczyć folią spożywczą. Schłodzić w lodówce przez 30-40 minut.

Przygotowanie nadzienia

  • Czereśnie umyć, osuszyć, pokroić na połówki i usunąć pestki.
  • Włożyć czereśnie do miski, dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać.
  • Czekoladę posiekać i podzielić na 5 równych części (na desce do krojenia, tak na oko).

Przygotowanie tart

  • Piekarnik nagrzać do 190 stopni C (góra-dół). Blachę (na wyposażeniu piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Stolnicę podsypać mąką, oprószyć też wałek. Wyjąć z lodówki jedną schłodzoną kulkę, rozwałkować ją na okrąg o grubości ok. 4 mm i przenieść na blachę wyłożoną papierem.
  • Wysypać czekoladę na środek okręgu, zostawiając min. 2 cm wolnego ciasta od brzegów. Następnie ułożyć na czekoladzie czereśnie. Boki ciasta zawijać do środka, czyli na czereśnie, nakładając je na siebie. Delikatnie je zlepiać.
  • Przygotować tak resztę kulek.*
  • Posmarować boki tarty rozbełtanym jajkiem, następnie całe tarty posypać cukrem, a boki dodatkowo płatkami migdałów.
  • Piec 30-35 minut, aż boki będą rumiano-złote. Tarty wyjąć z piekarnika i od razu posypać mleczną czekoladą (aby się roztopiła). Można jeść jeszcze ciepłe lub po ostudzeniu.

WSKAZÓWKI

*Kulki schłodzonego ciasta wałkujemy pojedynczo, następnie przenosimy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i nakładamy nadzienie. Układajcie sobie rozwałkowane placki na blaszce tak, aby już przygotowanych tart nie trzeba było przenosić. Czyli układamy je tak jak będą pieczone, zachowując odstępy itp. Ciasto się ociepla i takie tarty ciężko potem przenieść.
Słowo kluczowe czekolada gorzka, czekolada mleczna, czereśnie, kruche ciasto, tarta, tartaletki