Mini babeczki brownie z Toffifee
To są naprawdę słodkie, treściwe i pyszne babeczki w miniaturowej wersji, idealne na dwa gryzki. Do przygotowania mini babeczek brownie potrzebne są mini papilotki. Są naprawdę malutkie, ich dno jest średnicy pięciozłotówki lub o milimetr, czy dwa większe. Widać to na jednym ze zdjęć. Jeżeli papilotki są dość sztywne i wykonane z grubszego papieru, specjalna forma na mini babeczki nie jest potrzebna. A jeśli chodzi o smak, to mini babeczki są mocno czekoladowe, takie jak brownie, mają takie same proporcje składników, choć część mąki zastąpiłam orzechami laskowymi. Maślany krem krówkowy jest słodki, fajnie komponuje się z równie słodkim brownie. Razem przypominają trochę Toffifee, którymi są ozdobione. Więcej informacji znajdziecie we wskazówkach, a przepis na samym końcu wpisu.
Mini babeczki brownie z Toffifee - wskazówki
Babeczki brownie w miniaturowej wersji.
Jajko – Powinno być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%. Sama wykorzystałam czekoladę 74%.
Cukier – Można zastąpić drobnym cukrem brązowym.
Mąka – Pszenna tortowa, ale można zamienić na orkiszową typ 700.
Orzechy – Laskowe, pieczone orzechy. Można je zmielić na mąkę lub bardzo drobno posiekać (jak na zdjęciu).
– Do ciasta (zaraz po ubiciu jajka) można dodać kilka kropli ekstraktu /aromatu z orzechów laskowych, wtedy babeczki będą mieć jeszcze bardziej orzechowy smak.
– Babeczki są malutkie i do pieczenia potrzebne są mini papilotki. Jeśli wykonane są z dość cienkiego papieru, to potrzebna będzie specjalna forma na mini muffinki/babeczki. W delikatnych papilotkach mini babeczki stracą swój kształt. Jeśli jednak papilotki są dość grube i sztywne, wyjdą bez formy.
Maślany krem krówkowy.
Krówki – W przypadku kremu maślanego użyłam krówek kruchych i takie polecam.
Masło i śmietanka – Powinny być w temperaturze pokojowej. Masło musi być miękkie.
Do przygotowania kremu potrzeba 100 g masła. W 20 gramach rozpuszczamy krówki, a pozostałe 80 g ucieramy z cukrem.
Krówkowa masa po ostudzeniu będzie gęsta. Dodajemy ją po trochu do masła (tak po czubatej łyżeczce) i kolejną porcję dopiero, gdy poprzednia się wmiesza.
Dekoracja mini babeczek.
Do dekoracji wykorzystujemy Toffifee. Babeczek z podanego przepisu wychodzi 24 sztuki, więc potrzebujecie 24 cukierków. To dwa opakowania.
Można także część mini babeczek ozdobić Toffifee, a pozostałe posypać np. wiórkami czekolady lub posiekanymi orzechami laskowymi.
Przepis na 24 mini babeczki.
Mini babeczki brownie z Toffifee - przechowywanie
Maleńkie babeczki brownie trzeba przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce, do 3-4 dni. 10 minut przed podaniem warto wyciągnąć babeczki z lodówki. Krem, cukierek i ciasto ocieplą się i będą mniej twarde.
Bez kremu mogą pozostać w temperaturze pokojowej, również w szczelnym pojemniku.
Smacznego!
Przepis na mini babeczki brownie z Toffifee:
MINI BABECZKI BROWNIE Z TOFFIFEE
Joanna | ChocololoSKŁADNIKI
Składniki na babeczki
- 100 g czekolady gorzkiej
- 1 jajko
- 70 g masła
- 80 g cukru
- 35 g orzechów laskowych (mielonych)
- 10 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na krem
- 100 g masła (miękkiego; w temp. pokojowej)
- 60 g krówek kruchych
- 40 g cukru pudru
- 2 łyżki mleka
- szczypta soli
Dodatkowo
- 15 szt. toffifee
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie babeczek
- Piekarnik nagrzać do 160 stopni C (góra-dół), formę na muffinki wyłożyć papilotkami*.
- W garnuszku z grubym dnem roztopić masło, dodać połamaną czekoladę. Zdjąć z ognia i wymieszać, aż powstanie gładki sos czekoladowy. Odstawić go do ostudzenia.
- Mąkę wymieszać z orzechami i proszkiem do pieczenia. Odłożyć.
- Do dużej miski wbić jajk0 i wyspać cukier. Ubić wszystko na jasną puszystą masę (zajmie to 2-3 minuty mikserem). Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i powoli wlewać ostudzoną czekoladę z masłem. Gdy tylko składniki połączą się skończyć miksować.
- Do masy wsypać mąkę z orzechami i proszkiem do pieczenia. Wymieszać całość delikatnie szpatułką.
- Papilotki napełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec 10 minut i wyjąć z piekarnika. Wyjąć i zostawić do lekkiego ostudzenia. Po 5 minutach, można babeczki przenieść na kratkę do studzenia.
Przygotowanie kremu i dekoracja babeczek
- Do garnuszka z grubym dnem dać 20 gram masła, mleko i połamane krówki. Na małym ogniu, ciągle mieszając rozpuścić krówki, aż powstanie jednolita masa. Zdjąć ją z ognia, dodać sól, energicznie wymieszać. Powinien powstać gładki sos krówkowy. Odstawić go do ostudzenia, powinien mieć temperaturę pokojową, jak masło.
- Pozostałe masło (80 gram) ucierać przez 2 minuty (mikser, końcówki do ubijania). Do masła przesiać połowę cukru pudru i miksować 2 minuty, następnie dodać drugą połowę i znów miksować, tym razem ok. 5-6 minut. Masa stanie się puszystsza i jasna.
- Łyżeczka po łyżeczce dodawać masę krówkową, ciągle miksując Każdą kolejną łyżeczkę dodawać, gdy poprzednia dokładnie się wmiesza.
- Krem przenieść do rękawa z dekoracyjną tylką i ozdobić babeczki. W krem delikatnie wcisnąć Toffifee.