Cofnij
mini babeczki brownie z toffifee

MINI BABECZKI BROWNIE Z TOFFIFEE

Joanna | Chocololo
Pyszne czekoladowe mini babeczki z maślanym kremem krówkowym i Toffifee.
Przepis na 24 mini babeczki.

SKŁADNIKI
  

Składniki na babeczki

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 1 jajko
  • 70 g masła
  • 80 g cukru
  • 35 g orzechów laskowych (mielonych)
  • 10 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem

  • 100 g masła (miękkiego; w temp. pokojowej)
  • 60 g krówek kruchych
  • 40 g cukru pudru
  • 2 łyżki mleka
  • szczypta soli

Dodatkowo

  • 15 szt. toffifee

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie babeczek

  • Piekarnik nagrzać do 160 stopni C (góra-dół), formę na muffinki wyłożyć papilotkami*.
  • W garnuszku z grubym dnem roztopić masło, dodać połamaną czekoladę. Zdjąć z ognia i wymieszać, aż powstanie gładki sos czekoladowy. Odstawić go do ostudzenia.
  • Mąkę wymieszać z orzechami i proszkiem do pieczenia. Odłożyć.
  • Do dużej miski wbić jajk0 i wyspać cukier. Ubić wszystko na jasną puszystą masę (zajmie to 2-3 minuty mikserem). Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i powoli wlewać ostudzoną czekoladę z masłem. Gdy tylko składniki połączą się skończyć miksować.
  • Do masy wsypać mąkę z orzechami i proszkiem do pieczenia. Wymieszać całość delikatnie szpatułką.
  • Papilotki napełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec 10 minut i wyjąć z piekarnika. Wyjąć i zostawić do lekkiego ostudzenia. Po 5 minutach, można babeczki przenieść na kratkę do studzenia.

Przygotowanie kremu i dekoracja babeczek

  • Do garnuszka z grubym dnem dać 20 gram masła, mleko i połamane krówki. Na małym ogniu, ciągle mieszając rozpuścić krówki, aż powstanie jednolita masa. Zdjąć ją z ognia, dodać sól, energicznie wymieszać. Powinien powstać gładki sos krówkowy. Odstawić go do ostudzenia, powinien mieć temperaturę pokojową, jak masło.
  • Pozostałe masło (80 gram) ucierać przez 2 minuty (mikser, końcówki do ubijania). Do masła przesiać połowę cukru pudru i miksować 2 minuty, następnie dodać drugą połowę i znów miksować, tym razem ok. 5-6 minut. Masa stanie się puszystsza i jasna.
  • Łyżeczka po łyżeczce dodawać masę krówkową, ciągle miksując Każdą kolejną łyżeczkę dodawać, gdy poprzednia dokładnie się wmiesza.
  • Krem przenieść do rękawa z dekoracyjną tylką i ozdobić babeczki. W krem delikatnie wcisnąć Toffifee.

WSKAZÓWKI

* Babeczki są malutkie i do pieczenia potrzebne są mini papilotki. Jeśli wykonane są z dość cienkiego papieru, to potrzebna będzie specjalna forma na mini muffinki/babeczki. W delikatnych papilotkach mini babeczki stracą swój kształt. Jeśli jednak papilotki są dość grube i sztywne, wyjdą bez formy.
Słowo kluczowe babeczki, babeczki czekoladowe, babeczki z kremem, czekolada gorzka, krem, krem maślany, krówki, mini babeczki