Maślany krem kakaowo-piernikowy

Maślany krem kakaowo-piernikowy

Przepis na ten kakaowo-piernikowy krem maślany jest prawie taki smak jak na czekoladowy krem (buttercream), który jest już na blogu. Jednak smakuje totalnie świątecznie dzięki dodaniu do niego przyprawy piernikowej. To sprawia, że wspaniale nada się do tynkowania i ozdoby Waszych świątecznych tortów, a jeśli bardzo lubicie maślane kremy to również do babeczek. Kakaowo-piernikowy krem jest bardzo słodki, ale także puszysty. Podobnie jak z wersją bez przyprawy, świetnie się z nim pracuje i tynkuje nim torty. Polecam Wam gorąco.
maślany krem kakaowo-piernikowy do tortu

Maślany krem kakaowo-piernikowy - wskazówki

Jakich składników użyć do kremu kakaowo-piernikowego?

Masło – Prawdziwe masło o zawartości tłuszczu 82-83%. Nie zamieniamy go na inne, a tym bardziej na margarynę.

Do tego kremu maślanego masło powinno być miękkie, ale może być jeszcze trochę chłodne. Takie masło lepiej się ubija na jasną i puszystą masę.

Masło ubijamy ok. 5-8 minut (zwykłym ręcznym mikserem; może to trwać dłużej w zależności od rodzaju miksera. Po ubiciu będzie lekko puszyste i jasne, prawie białe.

Kakao – Ciemne, alkalizowane kakao o zawartości tłuszczu 10-12%. Podpowiem, że to np. popularne Decomorreno lub Wedel.

Przyprawa do piernika – Można użyć ulubionej (kupnej lub domowej) przyprawy do piernika. Jeśli Wasza przyprawa ma cukier trzeba ją przesiać, żeby cukier oddzielić (nie dodajemy go do kremu).

Po dodaniu kakao i przyprawy do masła ubijamy całość 1-2 minuty, aby dobrze się połączyła. Następnie w porcjach dodajemy cukier puder (po 1/3 porcji).

Śmietanka – Tłusta, słodka śmietanka o zawartości tłuszczu 36%. Powinna mieć temperaturę pokojową, zbyt zimna lub ciepła może zwarzyć krem.

Śmietankę dodajemy partiami (po 1/3 porcji), gdy kolejna się wmiesza. Krem będzie gładszy, jaśniejszy.

maślany krem kakaowo-piernikowy do tortu

Dodatkowe informacje:

– Przygotowany krem maślany wystarczy do otynkowania tortu o średnicy 18 cm i wysokości 8-9 cm.

– Może być wykorzystany do ozdabiania babeczek.

– Maślany krem kakaowo-piernikowy można przygotować 2-3 dni wcześniej i przechowywać w lodówce. Przed tynkowaniem zostawić w temp. pokojowej, aby się ocieplił. Po tym warto przez go ponownie ubić mikserem. 1-2 minuty, aby nabrał odpowiedniej konsystencji.

Krem można mrozić do 3 miesięcy. Po wyjęciu z zamrażarki, gdy osiągnie temp. pokojową ubijamy go 1-2 minuty.

– Krem można wykorzystać do dekoracji, ale jest dosyć puszysty. Jeśli chcecie aby był bardziej gładki, bez pęcherzyków powietrza, trzeba po ubiciu zamieszać go delikatnie szpatułką.

– Kakaowo-piernikowy krem nadaje się do tynkowania cięższych i lżejszych tortów. Jeśli chcecie przełożyć nim tort, lepiej żeby było to ciasto, biszkopt może być zbyt delikatny. Trzeba pamiętać, że jest to krem maślany, twardnieje po włożeniu do lodówki. Do przekładania polecam lżejsze i puszystsze kremy na śmietance/mascarpone lub musy. Jednak fani słodkiego kremu maślanego mogą być zadowoleni. To akurat kwestia własnych upodobań 🙂

– Z tym kremem dobrze będą komponować się smaki: czekolada (biała, mleczna, gorzka), karmel, kawa, orzechy, owoce (śliwka, pomarańcza, mandarynka, brzoskwinia, wiśnie), alkohole (whisky, rum, nalewka orzechowa, amaretto)

maślany krem kakaowo-piernikowy do tortu

Przepis na maślany krem kakaowo-piernikowy:

maślany krem kakaowo-piernikowy do tortu

MAŚLANY KREM KAKAOWO-PIERNIKOWY

Joanna | chocololo.pl
Słodki piernikowo-kakaowy krem maślany do tynkowania i ozdoby tortów.

SKŁADNIKI
  

  • 150 g masła (w temp. pokojowej; miękkiego)
  • 30 g kakao
  • 250 g cukru pudru
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 100 ml śmietanki 36% (w temp. pokojowej)

PRZYGOTOWANIE
 

  • Masło utrzeć w misce do powstania jasnej (prawie białej), puszystej masy. Zajmie to ok. 5-8 minut.
  • Do masła przesiać kakao i przyprawę, ucierać jeszcze 1-2 minuty. Następnie do masy przesiać ⅓ cukru pudru, miksować 1-2 minuty, dodać kolejną ⅓ cukru, miksować 1-2 minuty i ostatnią część.
  • Krem będzie gęsty, miksując wlać ⅓ śmietanki, gdy składniki się połączą wlać kolejną porcję i tak do powstania puszystego, gładkiego kremu.

WSKAZÓWKI

Przygotowany krem maślany wystarczy do otynkowania i drobnej dekoracji tortu o średnicy 18 cm i wysokości 8-9 cm.
Słowo kluczowe krem, krem czekoladowy, krem do tortu, krem maślany, krem piernikowy, przyprawa piernikowa, tynk do tortu

Zobacz także:

czekoladowy krem maślany z kakao (buttercream)
czekoladowy krem maślany z kakao (buttercream)
czekoladowy krem maślany z mlekiem skondensowanym (z kakao)
czekoladowy krem maślany z mlekiem skondensowanym (z kakao)
Maślany krem Oreo do tortu
Maślany krem Oreo do tortu
0 FacebookPinterestEmail

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo