Krem z masłem orzechowym (do tortu)

Krem z masłem orzechowym (do tortu)

Gęsty i jednocześnie puszysty krem z masłem orzechowym do tortu. Jest to krem stabilny, ładnie tężeje w lodówce i dobrze się kroi. Pasuje zarówno do cięższego ciasta czekoladowego, jak i do lżejszego biszkoptu. Jest prosty do przygotowania, choć trzeba delikatnie i z wyczuciem wmieszać śmietankę do reszty składników. Ten orzechowy krem można wykorzystać także do różnych deserów, ciast i do babeczek. Będzie pysznie komponował się z wieloma smakami. Dalej we wpisie znajdziecie kilka wskazówek i porad do przygotowania, a na końcu tradycyjnie tabelkę z przepisem.
krem z masłem orzechowym do tortu

Krem z masłem orzechowym (do tortów i deserów) - wskazówki

Składniki potrzebne do przygotowania kremu z masłem orzechowym:

Mascarpone – powinno być dobrze schłodzone.

Śmietanka – Słodka kremówka 36%. Również powinna być dobrze schłodzona, najlepiej przez noc w lodówce.

Masło orzechowe – 100%  pasty orzechowej bez żadnych dodatków. Masło powinno być gładkie, bez kawałków orzechów.

Cukier – Biały cukier puder, ale jeśli mielicie cukier samodzielnie, warto skusić się na cukier brązowy. Krem będzie miał intensywniejszy kolor i lekko karmelowy posmak.

 

Jak przygotować krem orzechowy do tortu.

Najpierw trzeba dokładnie wymieszać mascarpone z masłem orzechowym i cukrem pudrem. Masa powinna być gładka i mieć ładny kolor.

W osobnej misce ubijamy śmietankę. Śmietanki nie można ubić na sztywno, ponieważ gorzej ją wtedy wmieszać do reszty składników i istnieje ryzyko, że krem się zwarzy. Powinna być mocno gęsta (ubita tak na ¾), już zostawiać widoczne ślady po mieszadle, ale tak jakby brakowało kilka sekund do ubicia na maksa.

Taką śmietankę delikatnie mieszamy z resztą składników. Najlepsza jest silikonowa szpatułka, którą ładnie zbieramy masę ze spodu i łagodnie, ale też dość szybko mieszamy składniki.

przygotowanie kremu z masłem orzechowym do tortu
Po lewej. Mascarpone wymieszkane z cukrem pudrem i masłem orzechowym. Po prawej. Masa z dodatkiem ubitej śmietanki.

Dodatkowe informacje:

Przygotowany krem z masłem orzechowym wystarczy do przełożenia 2 warstw biszkoptu/ciasta o średnicy 18 cm. Każda warstwa kremu będzie mieć ok. 1,5 cm wysokości.

– Jeśli do tortu przygotowujecie dwa rodzaje kremów i chcecie tylko jedną warstwę tego orzechowego, można podzielić składniki na pół i przygotować krem z połowy porcji.

Krem przygotowujemy zaraz przed składaniem tortu, nie można przygotować go np. dzień wcześniej i zostawić w misce (w lodówce).

– Konsystencja kremu jest delikatna, ale krem jest gęsty i treściwy. Ładnie tężeje w lodówce i robi się gęstszy. Będzie dobry do przełożenia cięższych ciasta czekoladowych, ale może być też użyty do przełożenia lżejszego biszkoptu.

Krem komponuje się dobrze ze smakami: kawa, czekolada, karmel, kajmak, banan, truskawka, malina, jeżyna, wiśnia, porzeczka, jabłko.

krem z masłem orzechowym do tortu

Przepis na krem z masłem orzechowym (do tortu):

krem z masłem orzechowym do tortu

KREM Z MASŁEM ORZECHOWYM DO TORTU

Joanna | Chocololo
Pyszny krem z masłem orzechowym. Jest idealny do przełożenia tortu, do ciast, deserów czy babeczek.

SKŁADNIKI
  

  • 250 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
  • 250 g masła orzechowego
  • 60 g cukru pudru
  • 300 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)

PRZYGOTOWANIE
 

  • W misce dokładnie wymieszać (można krótko zmiksować) masło orzechowe, mascarpone i cukier puder.
  • Śmietankę ubić na gęstą pianę (nie na sztywno, ale powinny być widoczne ślady po mieszadle) i delikatnie, przy pomocy szpatułki wmieszać do mascarpone z masłem orzechowym.
  • Krem wykorzystać od razu po przygotowaniu.

WSKAZÓWKI

Przygotowany krem Oreo z czekoladą wystarczy do przełożenia 2 warstw biszkoptu/ciasta o średnicy 18 cm. Każda warstwa kremu będzie mieć ok. 1,5 cm wysokości.
Słowo kluczowe krem, krem do tortu, mascarpone, masło orzechowe, śmietanka, tort

Zobacz także:

krem michałkowy jasny
krem biały michałek
krem krówkowy (do tortów i deserów)
krem krówkowy (do tortów i deserów)
czekoladowy krem oreo do tortu
czekoladowy krem oreo do tortu
1 FacebookPinterestEmail
Subscribe
Powiadom o
guest
Recipe Rating




0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Pokaż wszystkie komentarze

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2024. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo
0
Przeczytaj komentarze i zostaw swoją opinię.x