Krem z masłem orzechowym (do tortu)
Gęsty i jednocześnie puszysty krem z masłem orzechowym do tortu. Jest to krem stabilny, ładnie tężeje w lodówce i dobrze się kroi. Pasuje zarówno do cięższego ciasta czekoladowego, jak i do lżejszego biszkoptu. Jest prosty do przygotowania, choć trzeba delikatnie i z wyczuciem wmieszać śmietankę do reszty składników. Ten orzechowy krem można wykorzystać także do różnych deserów, ciast i do babeczek. Będzie pysznie komponował się z wieloma smakami. Dalej we wpisie znajdziecie kilka wskazówek i porad do przygotowania, a na końcu tradycyjnie tabelkę z przepisem.

Krem z masłem orzechowym (do tortów i deserów) - wskazówki
Składniki potrzebne do przygotowania kremu z masłem orzechowym:
Mascarpone – powinno być dobrze schłodzone.
Śmietanka – Słodka kremówka 36%. Również powinna być dobrze schłodzona, najlepiej przez noc w lodówce.
Masło orzechowe – 100% pasty orzechowej bez żadnych dodatków. Masło powinno być gładkie, bez kawałków orzechów.
Cukier – Biały cukier puder, ale jeśli mielicie cukier samodzielnie, warto skusić się na cukier brązowy. Krem będzie miał intensywniejszy kolor i lekko karmelowy posmak.
Jak przygotować krem orzechowy do tortu.
Najpierw trzeba dokładnie wymieszać mascarpone z masłem orzechowym i cukrem pudrem. Masa powinna być gładka i mieć ładny kolor.
W osobnej misce ubijamy śmietankę. Śmietanki nie można ubić na sztywno, ponieważ gorzej ją wtedy wmieszać do reszty składników i istnieje ryzyko, że krem się zwarzy. Powinna być mocno gęsta (ubita tak na ¾), już zostawiać widoczne ślady po mieszadle, ale tak jakby brakowało kilka sekund do ubicia na maksa.
Taką śmietankę delikatnie mieszamy z resztą składników. Najlepsza jest silikonowa szpatułka, którą ładnie zbieramy masę ze spodu i łagodnie, ale też dość szybko mieszamy składniki.

Dodatkowe informacje:
– Przygotowany krem z masłem orzechowym wystarczy do przełożenia 2 warstw biszkoptu/ciasta o średnicy 18 cm. Każda warstwa kremu będzie mieć ok. 1,5 cm wysokości.
– Jeśli do tortu przygotowujecie dwa rodzaje kremów i chcecie tylko jedną warstwę tego orzechowego, można podzielić składniki na pół i przygotować krem z połowy porcji.
– Krem przygotowujemy zaraz przed składaniem tortu, nie można przygotować go np. dzień wcześniej i zostawić w misce (w lodówce).
– Konsystencja kremu jest delikatna, ale krem jest gęsty i treściwy. Ładnie tężeje w lodówce i robi się gęstszy. Będzie dobry do przełożenia cięższych ciasta czekoladowych, ale może być też użyty do przełożenia lżejszego biszkoptu.
– Krem komponuje się dobrze ze smakami: kawa, czekolada, karmel, kajmak, banan, truskawka, malina, jeżyna, wiśnia, porzeczka, jabłko.

Przepis na krem z masłem orzechowym (do tortu):

KREM Z MASŁEM ORZECHOWYM DO TORTU
Joanna | ChocololoSKŁADNIKI
- 250 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
- 250 g masła orzechowego
- 60 g cukru pudru
- 300 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
PRZYGOTOWANIE
- W misce dokładnie wymieszać (można krótko zmiksować) masło orzechowe, mascarpone i cukier puder.
- Śmietankę ubić na gęstą pianę (nie na sztywno, ale powinny być widoczne ślady po mieszadle) i delikatnie, przy pomocy szpatułki wmieszać do mascarpone z masłem orzechowym.
- Krem wykorzystać od razu po przygotowaniu.