Krem krówkowy (do tortów i deserów)
Puszysty, lekki krem krówkowy do tortów i deserów. Krem jest delikatny, o słodkim, karmelowym smaku. Sprawdzi się do lekkich torów na biszkoptach, z dodatkami takimi jak owoce, musów. Będzie świetny do wszelkich deserów w pucharkach z pokruszonymi biszkoptami lub herbatnikami. Świetnie komponuje się ze smakami, takimi jak: kawa, orzechy, czekolada. Do przygotowania tego kremu potrzeba 3 składników. Wybierzcie śmietankę 36% i kruche krówki. Więcej informacji znalazło się we wskazówkach.
Krem krówkowy (do tortów i deserów) - wskazówki
Jakich składników użyć do kremu krówkowego?
Śmietanka – Słodka 36% w kartoniku. Sama przygotowywałam krem właśnie ze śmietanką 36%.
Czy można użyć śmietanki 30%?
Ze śmietanką 30% krem będzie mniej gęsty, akurat w tym przepisie krem jest lekki i mniejsza ilość % nie będzie mu służyć. Użyjcie śmietanki 36%.
Krówki – Kruche krówki. Podana ilość nie zawiera papierków, w które zawinięte są krówki, więc przygotujcie ich odrobinę więcej np. 280-300 gram.
Mascarpone – Powinno być dobrze schłodzone. Najlepiej, żeby spędziło w lodówce tyle samo czasu co śmietanka z czekoladą, czyli 12 godzin.
Jak przygotować krem krówkowy.
Najpierw trzeba drobno pokruszyć krówki i rozpuścić je dokładnie w garnuszku razem ze śmietanką. Podgrzewamy składniki stopniowo, mieszając często masę.
Rozpuszczone krówki trzeba wystudzić i schłodzić przez min. 12 godzin.
Po schłodzeniu krówek ubijamy masę ze schłodzonym mascarpone. Ono także powinno wcześniej spędzić w lodówce ok. 12 godzin. Warto chwilkę (dosłownie kilka sekund) ubić je w misce przed dodaniem śmietanki z krówkami.
Krem ubijamy ok. 2 minuty. Powinien stać się gęsty i puszysty, a ślady mieszadła widoczne.
Dodatkowe informacje
– Przygotowany krem krówkowy wystarczy do przełożenia 2 warstw biszkoptu/ciasta o średnicy 18 cm. Każda warstwa kremu będzie mieć ok. 1,5 cm wysokości.
– Jeśli do tortu przygotowujecie dwa rodzaje kremów i chcecie tylko jedną warstwę tego krówkowego, można podzielić składniki na pół i przygotować krem z połowy porcji.
– Krem ubijamy zaraz przed składaniem tortu, nie można przygotować go np. dzień wcześniej i zostawić w misce (w lodówce).
– Do kremu krówkowego można dodać np. posiekane orzechy laskowe lub arachidowe.
– Konsystencja kremu jest delikatna, dlatego nie polecam go specjalnie do przekładania cięższych ciast czekoladowych. Sprawdzą się puszyste biszkopty. Można dekorować nim babeczki, serniki, wykorzystać do deserków w pucharkach.
– Krem komponuje się dobrze ze smakami: kawa, czekolada, orzechy, kokos, truskawki, borówki, masło orzechowe, banany.
Przepis na krem krówkowy do tortów i deserów:
KREM KRÓWKOWY (DO TORTÓW I DESERÓW)
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
- 300 ml śmietanki 36%
- 250 g krówek (kruchych; waga bez papierków)
- 250 g mascapone (dobrze schłodzonego)
PRZYGOTOWANIE
- Do garnuszka dokładnie pokruszyć krówki, wlać śmietankę i podgrzewać cały czas mieszając, aż krówki dokładnie się rozpuszczą. Następnie po ostudzeniu, schłodzić masę w lodówce przez noc. (ok. 12 godzin)
- Mascarpone ubić przez kilka sekund, dodać schłodzony sos krówkowy i ubijać do powstania puszystego, gęstego kremu (ok. 2-3 minuty). Krem wykorzystać od razu po przygotowaniu.