Kakaowy spód do mazurka

Kakaowy spód do mazurka

Przepis na kakaowy spód do mazurka, który możecie dowolnie wypełnić czymś pysznym. Może to być czekolada, kajmak lub dżem. Spód jest kruchy, fajnie kakaowy, nie jest zbyt słodki, więc z nadzieniem można zaszaleć. Nie straszne mu będą bakalie, bezy i inne słodkie przysmaki. Przygotowanie spodu do mazurka jest proste, ciasto jest plastyczne i dobrze się z nim pracuje. Dodałam do niego słodkiej śmietanki, ale nada się też kwaśna śmietana w kubeczku np. 18%. Dalej znajdziecie kilka wskazówek i przepis na pyszny, kakaowy spód do wielkanocnego mazurka.
kakaowy spód do mazurka skladniki

Kakaowy spód do mazurka - wskazówki

Składniki potrzebne do kakaowego mazurka:

Mąka pszenna – Do spodu użyjcie pszennej mąki tortowej.

Masło – Prawdziwe masło o zawartości tłuszczu 82-83%. Masło powinno być zimne, prosto z lodówki.

Cukier puder – Klasyczny cukier puder.

Kakao – Ciemne kakao np. DecoMorreno, nie używajcie kakao niealkalizowanego  (np. ze sklepów bio). Takie kakao jest jaśniejsze, delikatniejsze w smaku, spód mazurka nie będzie tak mocno czekoladowy.

Żółtka – Powinny być zimne, prosto z lodówki.

Śmietana – Do ciasta dodałam kremówkę (jak np. do kakaowych herbatników), ale można zastąpić ją kwaśną śmietaną w kubeczku np. 18%. Jeśli macie ochotę, to nada się też Amaretto, które dodatkowo nada migdałowy aromat.

Do ciasta można dodać kilka kropli naturalnego aromatu. Odpowiedni będzie migdałowy, waniliowy, pomarańczowy, czy orzech laskowy.

kakaowy spód do mazurka przygotowanie ciasta

Przygotowanie spodu do mazurka.

  • Polecam szybko posiekać nożem wszystkie składniki, następnie szybko wyrobić plastyczne ciasto. Nie ugniatamy go zbyt długo, jak tylko składniki połączą się i ciasto będzie można uformować w kulę, to kończymy.
  • Można przygotować ciasto w malakserze miksując wszystkie składniki, aż powstanie kruszonka. Następnie, ręcznie szybko je zagnieść, uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki. Nie miksujemy zbyt długo, bo ciasto się za mocno utrze.
  • Ciasto przed wałkowaniem trzeba schłodzić i dać mu odpocząć na min. 2 godziny. Można zostawić je na noc w lodówce. Schłodzone ciasto powinno poleżeć w temp. pokojowej przed wałkowaniem. Ociepli się nieco i będzie plastyczne.
  • Schłodzone ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości 4 mm, następnie odciąć równo brzegi tak, aby powstał równy prostokąt o wymiarach ok. 30×21 cm. Warto przygotować zwykłą kartkę papieru A4 i położyć ją na rozwałkowanym cieście, następnie odciąć wystające boczki.
  • Najlepiej wałkować ciasto bezpośrednio na papierze, na którym będzie pieczone. Odcięte boczki uformować w kuleczki (można też wałeczki) i dokleić do boków ciasta (tak docisnąć, żeby ciasto się połączyło i powstał mały kuleczkowy rant).
  • Ciasto piec w temp 200 stopni C, piekarnik ustawić na pieczenia góra-dół.

Przepis na spód do mazurka o wymiarach ok. 30×21 cm.

przygotowanie kakaowego spodu do mazurka

Kakaowy spód do mazurka - przechowywanie

Spód do mazurka najlepiej schować do szczelnego pojemnika lub zostawić na blaszce i szczelnie owinąć ją folią spożywczą. Może pozostać w temperaturze pokojowej do 4-5 dni.

spód do mazurka kakaowy

Smacznego!

Przepis na kakaowy spód do mazurka:

kakaowy spód do mazurka

KAKAOWY SPÓD DO MAZURKA

Joanna | Chocololo
Przepis na kruchy, kakaowy spód do mazurka.
Wymiary spodu ok. 30x21 cm.

SKŁADNIKI
  

  • 230 g mąki pszennej
  • 20 g kakao
  • 120 g masła (zimnego)
  • 2 żółtka (zimne)
  • 80 g cukru pudru
  • 50 ml śmietanki 36% (zimnej)

PRZYGOTOWANIE
 

  • Do miski wsypać mąkę, kakao, cukier puder i wymieszać.
  • Dodać żółtka, zimne masło pokrojone w kostkę i śmietankę. Szybko pociachać całość nożem, tyko z grubsza, aby składniki się nieco połączyły.
  • Następnie zagnieść składniki (krótko), aż powstanie plastyczne, jednolite ciasto. Uformować je w kulę lub prostokąt, lekko spłaszczyć i zawinąć w folię spożywczą.
  • Ciasto schłodzić w lodówce min. 2 godziny, można zostawić na noc w lodówce.
  • Wyjąć ciasto z lodówki i zostawić w temp. pokojowej na jakiś czas (20-30 minut), aby zmiękło.
  • Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 4 mm (można na stolnicy podsypanej mąką lub najlepiej bezpośrednio na papierze do pieczenia, na którym będzie pieczone), następnie przyłożyć do niego kartkę papieru A4 i odciąć równo brzegi tak, aby powstał równy prostokąt.
  • Przenieść przygotowany placek (razem z papierem do pieczenia) na blaszkę, na której będzie pieczony.
  • Z pozostałego ciasta uformować kuleczki i ułożyć je równo przy brzegach, lekko je dociskając, aby powstał mały rant. Ciasto ponakłuwać widelcem, schować do lodówki na 20 minut.
  • Piekarnik nagrzać do 200 stopni C (góra-dół). Piec spód mazurka przez ok. 17-19 minut, aż będzie ładnie upieczony. Jeśli szybko zacznie się przypiekać, zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C.
  • Wyjąć z piekarnika i zostawić na blaszce do całkowitego wystudzenia.
Słowo kluczowe ciasto na wielkanoc, kakao, kruche ciasto, mazurek, wielkanoc

Zobacz także:

mini mazurki z kremem czekoladowym
mini mazurki z kremem czekoladowym
mazurek z kremem czekoladowo-orzechowym
mazurek z kremem czekoladowo-orzechowym
tarta brownie z kajmakiem
tarta brownie z kajmakiem
0 FacebookPinterestEmail
Subscribe
Powiadom o
guest
Recipe Rating




0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Pokaż wszystkie komentarze

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2024. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo
0
Przeczytaj komentarze i zostaw swoją opinię.x