Jak zrobić kajmak z mleka skondensowanego?

Jak przygotować kajmak z mleka skondensowanego?

Być może robiliście już samodzielnie masę kajmakową z mleka skondensowanego. Popularnym sposobem na jej przygotowanie jest gotowanie całej puszki mleka skondensowanego w garnku pełnym wody przez kilka godzin. To tak w skrócie. Ja mam dla Was propozycję przygotowania domowego kajmaku w piekarniku. Wszystkie niezbędne wskazówki i przepis znajdziecie w dalszej części wpisu. Kajmak do czekolady pasuje znakomicie i pojawia się na blogu w czekoladowych przepisach, więc jak najbardziej pasuje do naszej czekoladowej tematyki. Możecie wykorzystać go do ciast, tortów, deserów lub po prostu podjadać łyżeczką.
jak zrobić kajmak z mleka skondensowanego

Domowa masa kajmakowa z mleka skondensowanego - wskazówki

Mleko skondensowane – To musi być gęste, słodzone i zagęszczone mleko skondensowane. Dostępne jest w puszkach lub tubkach do wyciskania. Do przepisu potrzebujemy mleko bez żadnych dodatków smakowych.

Samo przygotowanie jest bardzo proste:

Wystarczy przygotować naczynie ceramiczne/szklane lub mniejsze kokilki. Naczynie dopasujcie do ilości mleczka, z którego chcecie zrobić kajmak.

Na puszkę o pojemności 510 g użyłam 3 małych kokilek o pojemności ok. 150 ml. Można użyć większego naczynia o pojemności ok. 500 ml.

Naczynie trzeba włożyć do większej formy. Musi być dość wysoka, aby woda, którą do niego wlejemy była na równi z mlekiem, które jest w naczyniu. Dzięki temu mleko nie będzie się przypalać podczas pieczenia.

Kiedy naczynie z mlekiem jest formie trzeba zagotować czajnik wody. Wrzątkiem trzeba napełnić formę, w której jest naczynie.

Naczynie z mlekiem przykrywamy szczelnie folią aluminiową. Tylko wierzch, nie owijamy go, aby w trakcie pieczenia móc sprawdzić jak wygląda nasz kajmak.

Całość trzeba umieścić w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C i piec przez 2-3 godziny do uzyskania kajmaku.

Od czasu do czasu zaglądamy do kajmaku i sprawdzamy czy ładnie brązowieje. Ważne, aby ze 2 razy dolać wrzątku (tak co godzinę), ponieważ odparowuje.

Po wyjęciu z piekarnika kajmak trzeba zostawić do ostudzenia. Zaraz po wyjęciu będzie wydawał się dość rzadki, trzęsący się jak galaretka. Ważne, żeby miał piękny karmelowy kolor i nie przypalił się.

jak zrobić kajmak z mleka skondensowanego

Domowa masa kajmakowa - przechowywanie

Kajmak można zostawić w kokilkach zabezpieczonych folią na 2 dni w lodówce lub przełożyć do słoika, albo szczelnego pojemnika spożywczego. Szczelnie zamknięty może pozostać w lodówce do 7 dni.

domowy kajmak z mleka skondensowanego

Smacznego!

Przepis na domowy kajmak z mleka skondensowanego:

jak zrobić kajmak z mleka skondensowanego

JAK ZROBIĆ KAJMAK Z MELKA SKONDENSOWANEGO

Joanna | chocololo.pl
Prosty przepis na kajmak ze słodkiego mleka skondensowanego przygotowany w piekarniku.
Przepis na ok. 470 g kajmaku.

SKŁADNIKI
  

  • 1 puszka mleka skondensowanego zagęszczonego i słodzonego (510 g)

PRZYGOTOWANIE
 

  • Do kokilek lub większego naczynia ceramicznego wlać mleko skondensowane.
  • Naczynie przykryć folią aluminiową i włożyć do większej blachy/formy.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C (góra-dół). Nastawić czajnik wody.
  • Wrzątek wlać do większej formy, w której znajduje się naczynie z mlekiem skondensowanym. Woda powinna sięgać do wysokości, na jakiej znajduje się mleko.
  • Całość włożyć do piekarnika i piec ok. 3 godziny, aż mleko nabierze karmelowego koloru. Wyjąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia.
Słowo kluczowe kajmak, mleko skondensowane

Zobacz także:

babeczki brownie z kremem kajmakowo-orzechowym i popcornem
babeczki brownie z kremem kajmakowo-orzechowym i popcornem
sernik kajmakowy z musem czekoladowym
sernik kajmakowy z musem czekoladowym
brownie z masą kajmakową
brownie z masą kajmakową
0 FacebookPinterestEmail

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo