1op.galaretki + 300 ml wrzątku(galaretka przezroczysta lub truskawkowa/malinowa)
Składniki na mus
50gtartej czekolady gorzkiej
75gczekolady mlecznej
90mlśmietanki 36%
160mlśmietanki 36%(dobrze schłodzonej)
1łyżeczkażelatyny+15 ml zimnej wody
Składniki na polewę
60mlśmietanki 36%
30gczekolady gorzkiej
Składniki na krem
100mlśmietanki 36%(dobrze schłodzonej)
50gmascarpone(dobrze schłodzonego)
5gcukru pudru(łyżeczka)
Dodatkowo
owoce do dekoracji
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie galaretki
Galaretkę rozmieszać we wrzątku (jak w przepisie na opakowaniu, tylko w mniejszej ilości wody - 300 ml). Odstawić ją do ostudzenia.
Owoce umyć, osuszyć. Truskawki pokroić na kawałki. Napełnić pucharki owocami (do połowy), i zalać gęstniejącą galaretką.
Włożyć deserki do lodówki na 1-2godziny, aż do stężenia galaretki. Gdy galaretka stężeje, przygotować mus.
Przygotowanie musu czekoladowego
Żelatynę zalać zimną wodą (najlepiej w małym garnuszku) i odstawić na 10 minut do napęcznienia.
Czekoladę połamać na kawałki i włożyć do miski.
Śmietankę (90 ml) podgrzać prawie do wrzenia i zdjąć z ognia, po chwili zalać nią czekoladę, zostawić na kilka sekund (w tym czasie można podgrzać żelatynę) i wymieszać do rozpuszczenia czekolady.
Żelatynę podgrzać, aż będzie ciepła i płynna i energicznie wmieszać ją do czekoladowej, ciepłej masy. Całość odstawić do ostygnięcia, ale masa powinna być płynna.
Schłodzoną śmietankę (160 ml) ubić na puszystą masę, ale nie na sztywno. Do czekoladowej masy dość energicznie wmieszać szpatułką dużą łyżkę ubitej śmietany, następnie delikatnie wmieszać całość.
Mus nałożyć po równo do pucharków. Schłodzić deserki do zastygnięcia musu, czyli ok. 2 godziny.
Przygotowanie polewy i kremu
Przygotowanie polewy. Śmietankę podgrzać w garnuszku prawie do wrzenia, dodać połamaną czekoladę, wymieszać aż się rozpuszczą. Polewę odłożyć na chwilę do lekkiego ostudzenia, następnie polać nią deserki.
Schłodzić ok. 15 minut lodówce, aby czekoladowa polewa trochę stężała.
Przygotowanie kremu. W misce ubić razem śmietankę, cukier puder i masarpone. Ubijać do powstania puszystego, gęstego kremu. Wyłożyć go po równo na deserki i udekorować owocami.