Cofnij
galaretka z owocami i musem czekoladowym

GALARETKA Z OWOCAMI I MUSEM CZEKOLADOWYM

Joanna | chocololo.pl
Przepyszny deser składający się z owoców w galaretce, musu czekoladowego, polewy czekoladowej i kremu z mascarpone.
Przepis na 4 pucharki.

SKŁADNIKI
  

Składniki na galaretkę z owocami

  • ok. 350 g truskawek
  • ok. 70 g borówek
  • 1 op. galaretki + 300 ml wrzątku (galaretka przezroczysta lub truskawkowa/malinowa)

Składniki na mus

  • 50 g tartej czekolady gorzkiej
  • 75 g czekolady mlecznej
  • 90 ml śmietanki 36%
  • 160 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 1 łyżeczka żelatyny+15 ml zimnej wody

Składniki na polewę

  • 60 ml śmietanki 36%
  • 30 g czekolady gorzkiej

Składniki na krem

  • 100 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 50 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
  • 5 g cukru pudru (łyżeczka)

Dodatkowo

  • owoce do dekoracji

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie galaretki

  • Galaretkę rozmieszać we wrzątku (jak w przepisie na opakowaniu, tylko w mniejszej ilości wody - 300 ml). Odstawić ją do ostudzenia.
  • Owoce umyć, osuszyć. Truskawki pokroić na kawałki. Napełnić pucharki owocami (do połowy), i zalać gęstniejącą galaretką.
  • Włożyć deserki do lodówki na 1-2godziny, aż do stężenia galaretki. Gdy galaretka stężeje, przygotować mus.

Przygotowanie musu czekoladowego

  • Żelatynę zalać zimną wodą (najlepiej w małym garnuszku) i odstawić na 10 minut do napęcznienia.
  • Czekoladę połamać na kawałki i włożyć do miski.
  • Śmietankę (90 ml) podgrzać prawie do wrzenia i zdjąć z ognia, po chwili zalać nią czekoladę, zostawić na kilka sekund (w tym czasie można podgrzać żelatynę) i wymieszać do rozpuszczenia czekolady.
  • Żelatynę podgrzać, aż będzie ciepła i płynna i energicznie wmieszać ją do czekoladowej, ciepłej masy. Całość odstawić do ostygnięcia, ale masa powinna być płynna.
  • Schłodzoną śmietankę (160 ml) ubić na puszystą masę, ale nie na sztywno. Do czekoladowej masy dość energicznie wmieszać szpatułką dużą łyżkę ubitej śmietany, następnie delikatnie wmieszać całość.
  • Mus nałożyć po równo do pucharków. Schłodzić deserki do zastygnięcia musu, czyli ok. 2 godziny.

Przygotowanie polewy i kremu

  • Przygotowanie polewy. Śmietankę podgrzać w garnuszku prawie do wrzenia, dodać połamaną czekoladę, wymieszać aż się rozpuszczą. Polewę odłożyć na chwilę do lekkiego ostudzenia, następnie polać nią deserki.
  • Schłodzić ok. 15 minut lodówce, aby czekoladowa polewa trochę stężała.
  • Przygotowanie kremu. W misce ubić razem śmietankę, cukier puder i masarpone. Ubijać do powstania puszystego, gęstego kremu. Wyłożyć go po równo na deserki i udekorować owocami.
Słowo kluczowe bita śmietana, borówki, czekolada gorzka, czekolada mleczna, deser, galaretka, krem, mus czekoladowy, śmietanka, truskawki