Ekspresowy mini torcik czekoladowy
Mam dla Was świetny przepis na mini torcik czekoladowy, który przygotujecie ekspresowo. W dodatku jest bardzo smaczny. To idealny przepis do zapisania na wypadek, gdyby trzeba było przygotować coś pysznego i efektownego na szybko. Wiem, że w nieco większym wydaniu też byłby smaczny, choć przygotowanie go mogłoby zająć więcej czasu. Czas pieczenia i studzenia ciasta wydłużyłby się. W miniaturowej wersji torcik wygląda na żywo uroczo, wystarczy na 6 małych porcji. Łakomczuchy (w tym ja) na jednym kawałku nie poprzestają, więc zakładam, że na 3 osoby będzie w sam raz! A co ze smakiem? Mamy tutaj mięciutkie, puszyste i wilgotne ciasto przełożone domową frużeliną wiśniową i obłożone grubą warstwą słodkiego, maślanego kremu kakaowego z dodatkiem masła orzechowego. Całość robi się szybko, dla ochłodzenia przed podaniem wystarczy mu 30 minut w lodówce. Mi przygotowanie zajęło łącznie ok. 2,5 godziny (choć dzień był chłodny i ciasto szybko ostygło). Polecam najmocniej!

Ekspresowy mini torcik czekoladowy - wskazówki
Ciasto czekoladowe w wersji mini.
Jajko – Powinno być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Kefir – Można też zamienić go na maślankę. Powinien być w temperaturze pokojowej. Aby przyspieszyć ten proces można włożyć kubeczek z kefirem do miski z ciepłą wodą na ok. 15 minut. Zamieszać od czasu do czasu i wymienić wodę jakby ostygła.
Kawa – Można użyć świeżo parzonej kawy lub zalać wrzątkiem instant (1 łyżeczkę płaską/saszetkę). Jeśli nie chcecie używać kawy, można dodać 10 g więcej kefiru.
Mąka – Pszenna mąka tortowa.
Nasączenie – Ciasto nasączamy odrobiną kawy, nie nasączamy mocno, ciasto jest samo w sobie miękkie i wilgotne. Można nasączyć je opcjonalnie np. Amaretto lub Malibu, także sokiem wiśniowym. Jeśli zrezygnujecie z nasączenia to nic się nie stanie.
- Tortownica, której użyłam do przygotowania ciasta ma 12 cm średnicy (jest dość płytka). Ciasto rośnie wysokie z górką, więc warto, aby papier do pieczenia wystawał chociaż na 3 cm ponad rant.
- Ciasto pieczemy do suchego patyczka, warto wbić go już po 25 minutach i sprawdzić, czy już jest upieczone.
- Po wyjęciu z piekarnik zostawiamy ciasto do ostudzenia, gdy będzie letnie, można odpiąć rant, aby szybciej się chłodziło.
- Mini ciasto rośnie z górką. Zostawiłam ją, w końcu to jeszcze więcej pysznego ciasta. Kremu jest wystarczająco dużo, aby uformować zgrabny torcik.

Krem maślany z kakao i masłem orzechowym.
Masło na krem kakaowy powinno być w temperaturze pokojowej.
Masło orzechowe – Pasta w 100% z orzechów arachidowych (ziemnych). Gładkie, bez kawałków orzechów.
Kilka dodatkowych wskazówek.
- Torcik przełożyłam domową frużeliną wiśniową. Przepis na nią znajdziecie na dole w ramce z pełnym przepisem na torcik. Ilość jest idealna do cienkiego przełożenia dwóch warstw małego torciku.
- Taką frużelinę możecie zrobić także z czereśni (dodajcie jeszcze łyżkę soku z cytryny), malin lub porzeczki.
- Nie trzeba schładzać torciku, można jeść go zaraz po złożeniu. Jednak warto włożyć go do lodówka na 30 minut, aby się lekko ułożył. Szczególnie gdy jest gorąco.
Przepis na mały torcik o średnicy ok. 12 cm i wysokości ok. 7 cm.

Ekspresowy mini torcik czekoladowy - przechowywanie
Zabezpieczony mini torcik (w szczelnym pojemniku lub folią spożywczą) przechowywać w lodówce do 3-4 dni. Najlepiej smakuje ok. 20 minut po wyjęciu z lodówki, kiedy trochę się ociepli i krem zrobi się delikatniejszy.

Smacznego!
Przepis na ekspresowy mini torcik czekoladowy (prosty i szybki do przygotowania):

EKSPRESOWY MINI TORCIK CZEKOLADOWY
Joanna | ChocololoSKŁADNIKI
Składniki na ciasto
- 1 jajko (w temp. pokojowej)
- 50 ml oleju
- 15 g kakao
- 65 g mąki pszennej tortowej
- 50 g cukru drobnego
- 60 g kefiru (w temp. pokojowej)
- 15 ml Espresso
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki sody
Składniki na krem
- 60 g masła (miękkiego, w temp. pokojowej)
- 70 g masła orzechowego
- 60 g cukru pudru
- 10 g kakao
Dodatkowo
- 2 łyżki gęstego dżemu lub powideł wiśniowych*
- 2 kostki czekolady (na wiórki czekoladowe)
- 6-8 czereśni (do ozdoby)
- 20 ml espresso (do nasączenia)
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie ciasta
- Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C (góra-dół). Małą tortownicę 12 cm wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki). Papier powinien wystawać min. 3 cm ponad rant tortownicy.
- W misce wymieszać mąkę, kakao, proszek i sodę. Odłożyć.
- W większej misce dobrze wymieszać jajko, espresso, kefir, cukier i olej. Do mokrych składników przesiać suche i wymieszać do połączenia.
- Ciasto wylać do formy. Piec ok. 30 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i zostawić do wystudzenia.
Przygotowanie kremu
- Masło ucierać (końcówki do ubijania) z masłem orzechowym przez minutę do połączenia.
- Wsypać cukier przesiany z kakao, miksować aż powstanie puszysta, jednolita masa.
Przygotowanie torciku
- Ciasto przekroić na 3 blaty (ostatni będzie z górką, nie trzeba jej całej ścinać, zakryjemy ją kremem).
- Dolny blat położyć na talerzu/paterze i odrobinę nasączyć kawą. Rozsmarować na nim łyżkę konfitury i przykryć kolejnym blatem. Ponownie nasączyć i rozsmarować konfiturę, przykryć blatem z górką.
- Kremem obłożyć cały torcik. Na górze ułożyć czereśnie i posypać wiórkami czekolady. Schłodzić 30 minut w lodówce.