Pyszny tort czekoladowy w wersji mini. Miękkie ciasto, wiśnie i duża ilość maślanego kremu.Przepis na torcik o średnicy ok. 12 cm i wysokości ok. 7 cm.
Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C (góra-dół). Małą tortownicę 12 cm wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki). Papier powinien wystawać min. 3 cm ponad rant tortownicy.
W misce wymieszać mąkę, kakao, proszek i sodę. Odłożyć.
W większej misce dobrze wymieszać jajko, espresso, kefir, cukier i olej. Do mokrych składników przesiać suche i wymieszać do połączenia.
Ciasto wylać do formy. Piec ok. 30 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i zostawić do wystudzenia.
Przygotowanie kremu
Masło ucierać (końcówki do ubijania) z masłem orzechowym przez minutę do połączenia.
Wsypać cukier przesiany z kakao, miksować aż powstanie puszysta, jednolita masa.
Przygotowanie torciku
Ciasto przekroić na 3 blaty (ostatni będzie z górką, nie trzeba jej całej ścinać, zakryjemy ją kremem).
Dolny blat położyć na talerzu/paterze i odrobinę nasączyć kawą. Rozsmarować na nim łyżkę konfitury i przykryć kolejnym blatem. Ponownie nasączyć i rozsmarować konfiturę, przykryć blatem z górką.
Kremem obłożyć cały torcik. Na górze ułożyć czereśnie i posypać wiórkami czekolady. Schłodzić 30 minut w lodówce.
WSKAZÓWKI
* Do przełożenia potrzebny jest gęsty, charakterystyczny w smaku dżem lub powidła. Najlepiej sprawdzą się wiśnie, porzeczka lub maliny. Ja przygotowałam z wiśni domową frużelinę:- 100 g wiśni mrożonych- 1 łyżka cukru- pół łyżeczki mąki ziemniaczanejWiśnie zagotować w niedużym garnuszku. Gdy puszczą sok, odlać część do miseczki i rozmieszać z mąką ziemniaczaną. Wiśnie powinny się dusić, aż zmiękną, nie redukujemy soku. Wtedy dodać do nich rozmieszaną mąkę i gotować, ciągle mieszając przez minutę. Odłożyć do ostudzenia.
Słowo kluczowe biszkopt do tortu, czereśnie, krem do tortu, masło orzechowe, prosty przepis, prosty tort, przepis na tort, torcik, torcik czekoladowy, tort, tort czekoladowy, wiśnie