Domowa posypka czekoladowa do ciast i deserów

Domowa posypka czekoladowa

Kilkukrotnie przygotowywałam domową posypkę czekoladową zanim postanowiłam podzielić się z Wami przepisem. A posypka jest naprawdę super i nadaje się do ciast, deserów, dekoracji czego tylko chcecie. No i jest smaczna! Myślę, że proporcje są idealne i lukier pięknie zastyga, jest kruchy, ale nie twardy. Z łatwością można posiekać lub nawet połamać wysuszone, lukrowe paseczki. Przygotowanie ich jest całkiem proste i w sumie szybkie, jeśli nie liczymy czasu suszenia. On jest kwestią indywidualną, może to być godzina, a może 3. To zależy od grubości paseczków lub groszków, jeśli zdecydujecie się na te drugie. W dodatku do przygotowania takiej domowej posypki wystarczą 3 składniki. Ważne, żeby trzymać się proporcji. Wszystkie pomocne informacje znajdziecie we wskazówkach, no i w przepisie. Bardzo polecam!
Domowa posypka czekoladowa

Posypka czekoladowa do ciast i deserów - wskazówki

Jakie składniki są potrzebne do przygotowania domowej posypki czekoladowej?

Cukier puder – Ze sklepu lub zmielony samodzielnie. Powinien to być zwykły cukier puder z białego cukru, nie z brązowego.

Kakao – Ciemne kakao alkalizowane, czyli takie ogólnodostępne w sklepach. Podpowiem, że sama użyłam popularnego DecoMorreno. Kakao w zależności od rodzaju, marki, może inaczej chłonąć wodę.

Woda – Zwykła woda w temperaturze pokojowej.

I tyle. Wystarczą 3 składniki.

 

Jak przygotować domową posypkę czekoladową?

– Przede wszystkim trzeba przygotować worek cukierniczy, mały klips (żeby zapiąć worek) i dwa arkusze papieru do pieczenia. Spore arkusze, ponieważ wyciskane paseczki powinny być długie, a nawet jeśli będą krótkie, to będzie ich sporo.

Papier rozkładamy na blacie kuchennym lub sporej blaszce. W rogach można położyć coś ciężkiego, aby papier był stabilny. Kamyczki, monety, cokolwiek.

Do miski wsypujemy cukier puder przesiany razem z kakao (można wcześniej wymieszać składniki i przesiać do miski). Do cukru z kakao trzeba wlać wodę i dokładnie wymieszać do powstania błyszczącej, jednolitej, gęstej masy.

– Kakaowy lukier przełożyć do rękawa cukierniczego, zakręcić i zapiąć na klips (jak na zdjęciu). Uciąć końcówkę worka, ale naprawdę małą część, wręcz maleńką. Paski lukru powinny być cienkie, inaczej będą długo schły i gorzej się siekały. Jak trochę grubsze igły 😉

Lukier wyciskamy na przygotowany papier do pieczenia. Długie, cienkie paski. Można też zrobić drobne kropelki, jeśli chcemy taką posypkę.

– Teraz paski powinny dobrze wyschnąć. Staną się twardsze, kruche, odrobinę jaśniejsze. Cienkie paski będą schły 1-2 godziny. Następnie siekamy je ostrym nożem na kawałki. Jakie wolicie, dłuższe lub krótsze. To zależy jaką chcecie posypkę. Kropelki będą schły dłużej. Gdy dobrze wyschną wystarczy delikatnie podważać nożem i gładko odskoczą.

– Posiekane paski (kropelek nie trzeba) ostrożnie przesypujemy na małe sitko i delikatnie potrząsamy, żeby odsiać powstałe podczas siekania okruchy.

– Posypka gotowa, trzeba przesypać ją do szczelnego pojemniczka.

Przepis na mały słoiczek posypki.

Domowa posypka czekoladowa

Domowa posypka czekoladowa - przechowywanie

Samodzielnie przygotowaną posypkę czekoladową trzeba przechowywać w szczelnym pojemniku, to ważne, inaczej może rozmięknąć od wilgoci w powietrzu. Może pozostać w temperaturze pokojowej. Taka posypka może być przechowywana nawet do 2 tygodni.

bananowe oponki w czekoladzie (pieczone)
Domowa posypka czekoladowa na bananowej oponce.

Smacznego!

Domowa posypka czekoladowa

DOMOWA POSYPKA CZEKOLADOWA DO CIAST I DESERÓW

Joanna | chocololo.pl
Przepis na świetną posypkę z 3 składników, idealną do dekoracji ciast i deserów.
Przepis na mały słoiczek posypki.

SKŁADNIKI
  

  • 50 g cukru pudru
  • 7 g kakao
  • 11 ml wody

PRZYGOTOWANIE
 

  • Przygotować dwa duże arkusze papieru do pieczenia, rozłożyć je na blacie lub dużej tacy/blaszce.
  • Cukier puder wymieszać z kakao i przesiać do miski. Dodać wodę i dokładnie rozmieszać do powstania gęstego, lśniącego lukru.
  • Lukier przełożyć do worka cukierniczego. Odciąć końcówkę. Bardzo mały kawałek, żeby wyciskać cienkie paseczki.
  • Wyciskać cienkie, długie paseczki na przygotowany papier. Zostawić je do wysuszenia (na blacie w kuchni) na 1-2 godziny. Powinny stwardnieć, być kruche.
  • Paski posiekać ostrym nożem na kawałeczki (ok. 0,5 cm długości), następnie przesypać je ostrożnie na niewielkie sitko i delikatnie potrząsając odsiać okruchy.
  • Gotową posypkę wsypać do szczelnego pojemnika. Gotowe.
Słowo kluczowe deser, kakao, lukier, posypka do deserów

Zobacz także:

jak upiec sernik w kąpieli wodnej
jak upiec sernik w kąpieli wodnej
czekoladowe pająki
czekoladowe pająki
jak roztopić czekoladę w kąpieli wodnej
jak roztopić czekoladę w kąpieli wodnej
0 FacebookPinterestEmail

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo