Czekoladowy pudding chia
Przyszedł czas na lekki i zdrowy deser czekoladowy. Pudding chia to jeden z najprostszych deserów, jakie można przygotować. Wystarczy wymieszać składniki, schować do lodówki i poczekać odpowiednią ilość czasu. Najlepiej przygotować go wieczorem, wtedy 12 godzin szybko minie, a rano delektować się jego smakiem. Przygotowałam go z owocami. Na dnie znalazły się maliny, truskawki i borówki, które wcześniej poddusiłam z odrobiną cukru. Na wierzchu maliny i jagody. Chia, czyli szałwia hiszpańska pochodzi z Ameryki Południowej. Te małe nasionka warto wprowadzić do swojej diety bo są bardzo zdrowe. Zawierają kwasy Omega-3, sporo błonnika, antyoksydanty, witaminy i minerały. Połączone z płynem pęcznieją i tworzy się wokół nich żel. Dzięki czemu nadają się właśnie do takich fajnych puddingów. Dodam, że wykorzystałam mleczko kokosowe, które samo byłoby zbyt tłuste. Wymieszane z napojem ryżowym o smaku kokosa jest idealne. Polecam Wam gorąco, to jest deser, który je się bez żadnych wyrzutów sumienia!

Czekoladowy pudding chia - wskazówki
Składniki potrzebne do przygotowania puddingu chia:
Nasiona chia – Suche nasionka. Do puddingu potrzebne są 3 łyżki (30 g), ale jeśli nie chcecie używać tłustego mleczka kokosowego, to warto dodać pół łyżki więcej. Wtedy pudding będzie gęsty.
Mleczko kokosowe – Tłuste mleczko o zawartości tłuszczu ok. 17-19 %. Nie śmietanka.
Napój roślinny – Inaczej mleko roślinne. Nada się owsiane, ryżowe, migdałowe lub sojowe. Ja użyłam ryżowego o smaku kokosowym.
Miód – Naturalny miód o łagodnym smaku. Można go zastąpić np. syropem klonowym, syropem daktylowym, czy z agawy. Tak naprawdę pudding chia można dosłodzić też cukrem lub erytrolem. Mi wystarczyła na podane proporcje łyżka miodu, ale można dać więcej do smaku.
Kakao – Im ciemniejsze kakao, tym bardziej czekoladowy pudding, ale pasować będzie zarówno naturalne, jak i alkalizowane.
Czy pudding koniecznie musi spędzić w lodówce 12 godzin?
Teoretycznie już po ok. 4-5 godzinach pudding zacznie robić się przyjemnie gęsty i można go jeść. Praktycznie po 12 godzinach jest idealny. Warto w międzyczasie go zamieszać. Polecam zostawić go więc na noc w lodówce, rano wymieszać i zostawić do czasu podania.
Przepis na 2 lub 3 małe porcje.


Czekoladowy pudding chia - przechowywanie
Po przygotowaniu pudding może spędzić w lodówce nawet do 4-5 dni, ale ja polecam trzymać go nie dłużej niż 48 godzin.

Smacznego!
Przepis na czekoladowy pudding chia:

CZEKOLADOWY PUDDING CHIA
Joanna | ChocololoSKŁADNIKI
- 3 łyżki nasion chia (30 g)
- 120 ml mleczka kokosowego (ok. 17% tłuszczu)
- 120 ml napoju roślinnego (np. mleko ryżowe, migdałowe)
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki kakao (20 g)
Dodatkowo
- ulubione owoce
PRZYGOTOWANIE
- Do miski wlać mleczko kokosowe i napój roślinny. Dodać miód i kakao, dokładnie wymieszać. Wsypać nasiona chia, wymieszać.
- Miskę zabezpieczyć folią spożywczą i wstawić do lodówki na ok 12 godzin.*
- Masa zgęstnieje, wymieszać ją ponownie i przenieść do małych miseczek/pucharków. Udekorować wierzch owocami i gotowe.