Czekoladowy pudding chia

Czekoladowy pudding chia

Przyszedł czas na lekki i zdrowy deser czekoladowy. Pudding chia to jeden z najprostszych deserów, jakie można przygotować. Wystarczy wymieszać składniki, schować do lodówki i poczekać odpowiednią ilość czasu. Najlepiej przygotować go wieczorem, wtedy 12 godzin szybko minie, a rano delektować się jego smakiem. Przygotowałam go z owocami. Na dnie znalazły się maliny, truskawki i borówki, które wcześniej poddusiłam z odrobiną cukru. Na wierzchu maliny i jagody. Chia, czyli szałwia hiszpańska pochodzi z Ameryki Południowej. Te małe nasionka warto wprowadzić do swojej diety bo są bardzo zdrowe. Zawierają kwasy Omega-3, sporo błonnika, antyoksydanty, witaminy i minerały. Połączone z płynem pęcznieją i tworzy się wokół nich żel. Dzięki czemu nadają się właśnie do takich fajnych puddingów. Dodam, że wykorzystałam mleczko kokosowe, które samo byłoby zbyt tłuste. Wymieszane z napojem ryżowym o smaku kokosa jest idealne. Polecam Wam gorąco, to jest deser, który je się bez żadnych wyrzutów sumienia!
składniki potrzebne do przygotowania zdrowego, czekoladowego puddingu chia

Czekoladowy pudding chia - wskazówki

Składniki potrzebne do przygotowania puddingu chia:

Nasiona chia – Suche nasionka. Do puddingu potrzebne są 3 łyżki (30 g), ale jeśli nie chcecie używać tłustego mleczka kokosowego, to warto dodać pół łyżki więcej. Wtedy pudding będzie gęsty.

Mleczko kokosowe – Tłuste mleczko o zawartości tłuszczu ok. 17-19 %. Nie śmietanka.

Napój roślinny – Inaczej mleko roślinne. Nada się owsiane, ryżowe, migdałowe lub sojowe. Ja użyłam ryżowego o smaku kokosowym.

Miód – Naturalny miód o łagodnym smaku. Można go zastąpić np. syropem klonowym, syropem daktylowym, czy z agawy.  Tak naprawdę pudding chia można dosłodzić też cukrem lub erytrolem. Mi wystarczyła na podane proporcje łyżka miodu, ale można dać więcej do smaku.

Kakao – Im ciemniejsze kakao, tym bardziej czekoladowy pudding, ale pasować będzie zarówno naturalne, jak i alkalizowane.

Czy pudding koniecznie musi spędzić w lodówce 12 godzin?

Teoretycznie już po ok. 4-5 godzinach pudding zacznie robić się przyjemnie gęsty i można go jeść. Praktycznie po 12 godzinach jest idealny. Warto w międzyczasie go zamieszać. Polecam zostawić go więc na noc w lodówce, rano wymieszać i zostawić do czasu podania.

Przepis na 2 lub 3 małe porcje.

Czekoladowy pudding chia gęstnieje po nocy w lodówce.
Pudding zaraz po przygotowaniu i po nocy w lodówce.
Przepis na czekoladowy pudding chia z 4 składników.

Czekoladowy pudding chia - przechowywanie

Po przygotowaniu pudding może spędzić w lodówce nawet do 4-5 dni, ale ja polecam trzymać go nie dłużej niż 48 godzin.

Zdrowy czekoladowy pudding chia fit

Smacznego!

Przepis na czekoladowy pudding chia:

Przepis na czekoladowy pudding chia z 4 składników.

CZEKOLADOWY PUDDING CHIA

Joanna | Chocololo
Bardzo smaczny i zdrowy deser czekoladowy z nasion chia. Pudding jest prosty do przygotowania i smakuje świetnie ze świeżymi owocami.
Przepis na 3 małe porcje.

SKŁADNIKI
  

  • 3 łyżki nasion chia (30 g)
  • 120 ml mleczka kokosowego (ok. 17% tłuszczu)
  • 120 ml napoju roślinnego (np. mleko ryżowe, migdałowe)
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki kakao (20 g)

Dodatkowo

  • ulubione owoce

PRZYGOTOWANIE
 

  • Do miski wlać mleczko kokosowe i napój roślinny. Dodać miód i kakao, dokładnie wymieszać. Wsypać nasiona chia, wymieszać.
  • Miskę zabezpieczyć folią spożywczą i wstawić do lodówki na ok 12 godzin.*
  • Masa zgęstnieje, wymieszać ją ponownie i przenieść do małych miseczek/pucharków. Udekorować wierzch owocami i gotowe.

WSKAZÓWKI

*W 12 godzin nasiona chia dobrze zgęstnieją. Warto po kilku godzinach w lodówce ponownie je wymieszać i zostawić na następne godziny chłodzenia.
Słowo kluczowe bez glutenu, biszkopt kakaowy, deser bez pieczenia, deser czekoladowy, deser fit, mleczko kokosowe, nasiona chia

Zobacz także:

wegańskie ciasto czekoladowe
wegańskie ciasto czekoladowe
ciasteczka bananowo-czekoladowe bezglutenowe
ciasteczka bananowo-czekoladowe bezglutenowe
krem czekoladowo-orzechowy z daktylami (wegański)
krem czekoladowo-orzechowy z daktylami (wegański)
0 FacebookPinterestEmail
Subscribe
Powiadom o
guest
Recipe Rating




0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Pokaż wszystkie komentarze

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2025. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo
0
Przeczytaj komentarze i zostaw swoją opinię.x