Czekoladowe muffinki z czereśniami

Czekoladowe muffinki z czereśniami

Ostatnie Sernikobrownie narobiło mi ochoty na jeszcze więcej czereśni. Póki trwa sezon na te owoce korzystajcie ile wlezie. Są pyszne, słodkie i soczyste. Wręcz idealne do tych muffinek. Czekoladowe muffinki z czereśniami są miękkie i puszyste. Szybkie do przygotowania i ciężko wyczekać, aż wystygną całkowicie. No bo kto się oprze takiej pysznej, czekoladowej i jeszcze ciepłej muffince?
czekoladowe muffinki z czereśniami

Czekoladowe muffinki z czereśniami - wskazówki

Jajka Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Maślanka – Powinna być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć ją z lodówki.

Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%.

Muffiny pieczemy w zależności od wielkości. Standardowe o wymiarach papilotki 50×32 mm (wymiar spodu i wysokość) ok. 25 minut. Większe ok. 30 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy muffinki są gotowe.

Przepis na 12 muffinek.

czekoladowe muffinki z czereśniami

Czekoladowe muffinki z czereśniami - przechowywanie

Muffinki  najsmaczniejsze są zaraz po upieczeniu i ostudzeniu, ale następnego dnia będą smaczne. Można przechowywać je w pojemniku, w temperaturze pokojowej lub w lodówce (pamiętając, że będą twardsze). Do 2 dni.

 

czekoladowe muffinki z czereśniami

Smacznego!

czekoladowe muffinki z czereśniami

CZEKOLADOWE MUFFINKI Z CZEREŚNIAMI

Joanna | chocololo.pl
Czekoladowe muffinki z czereśniami są miękkie i puszyste.
Przepis na 12 muffinek.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 90 g czekolady gorzkiej
  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g kakao
  • 80 g masła
  • 80 ml oleju
  • 270 ml maślanki (w temp. pokojowej)
  • 3 jajka (w temp. pokojowej)
  • 150 g cukru drobnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Do ciasta

  • 300 g czereśni + 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 50 g czekolady na wierzch do posypania

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Foremkę na muffinki wyłożyć papilotkami.
  • W garnuszku podgrzać masło z olejem, aż masło się rozpuści i całość będzie gorąca. Zdjąć z ognia i po 2-3 minutach dodać połamaną czekoladę. Wymieszać aż powstanie gładka masa. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
  • Czereśnie umyć, osuszyć. Usunąć ogonki i przekroić na połówki. Usunąć pestki i pokroić na ćwiartki. Można zostawić kilka połówek, aby później dać je na wierzch muffinek. Odłożyć.
  • Czekoladę posiekać i odłożyć.
  • Mąkę wsypać do miski razem z kakao, proszkiem i sodą. Wymieszać i odłożyć.
  • W misce wymieszać trzepaczką jajka z cukrem, wlać maślankę i dokładnie wymieszać. Energicznie mieszając, wlewać powoli wystudzony sos czekoladowy.
  • Do masy, w dwóch turach przesiać przygotowaną mieszankę i wymieszać dokładnie, ale nie za długo. Tylko do połączenia składników.
  • Czereśnie wymieszać z łyżką mąki ziemniaczanej. Połówek zostawionych na wierzch nie trzeba mieszać z mąką.
  • Do ciasta wmieszać czekoladę, następnie dodać czereśnie i delikatnie wmieszać szpatułką.
  • Przygotowane ciasto przełożyć do papilotek, mniej więcej do 4/5 wysokości. Na wierzchu lekko wcisnąć pozostawione połówki owoców i posypać czekoladą.
  • Piec ok. 25-30 minut, do suchego patyczka. Studzić na kratce.

Zobacz także:

MUFFINKI CZEKOLADOWE

Bardzo czekoladowe, miękkie i wilgotne muffinki z kawałkami gorzkiej i mlecznej czekolady. Delikatne i puszyste, z dodatkiem maślanki. Proste do przygotowania. Pyszne i rozpływające się w ustach. Po prostu trzeba spróbować.

muffinki z truskawkami i białą czekoladą

MUFFINKI Z TRUSKAWKAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Aromatyczne i mięciutkie muffinki z truskawkami i białą czekoladą. Ciasto z dodatkiem kwaśnej śmietany jest wilgotne i sprężyste. W środku soczyste truskawki i kawałki białej czekolady, które pasują do siebie idealnie. Na wierzchu chrupiąca kruszonka z wiórkami kokosowymi. Pyszne połączenie.

sernikobrownie z czereśniami

SERNIKOBROWNIE Z CZEREŚNIAMI

Apetyczne i pokrojone w równą kostkę – Sernikobrownie z czereśniami. Połączenie pyszne i letnie. Mocno czekoladowe ciasto, masa serowa z białą czekoladą i owoce. U mnie są to czereśnie i bardzo polecam to połączenia, ale można wykorzystać także maliny lub truskawki. Ciasto znika szybko, szczęśliwie przygotowanie nie zajmuje wiele czasu i studzenie nie wymaga kilku godzin w lodówce. Nic tylko piec i zajadać.

Obserwuj Chocololo:

0 FacebookPinterestEmail

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo