Czekoladowe muffinki z czereśniami
Ostatnie Sernikobrownie narobiło mi ochoty na jeszcze więcej czereśni. Póki trwa sezon na te owoce korzystajcie ile wlezie. Są pyszne, słodkie i soczyste. Wręcz idealne do tych muffinek. Czekoladowe muffinki z czereśniami są miękkie i puszyste. Szybkie do przygotowania i ciężko wyczekać, aż wystygną całkowicie. No bo kto się oprze takiej pysznej, czekoladowej i jeszcze ciepłej muffince?
Czekoladowe muffinki z czereśniami - wskazówki
Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Maślanka – Powinna być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć ją z lodówki.
Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%.
Muffiny pieczemy w zależności od wielkości. Standardowe o wymiarach papilotki 50×32 mm (wymiar spodu i wysokość) ok. 25 minut. Większe ok. 30 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy muffinki są gotowe.
Przepis na 12 muffinek.
Czekoladowe muffinki z czereśniami - przechowywanie
Muffinki najsmaczniejsze są zaraz po upieczeniu i ostudzeniu, ale następnego dnia będą smaczne. Można przechowywać je w pojemniku, w temperaturze pokojowej lub w lodówce (pamiętając, że będą twardsze). Do 2 dni.
Smacznego!
CZEKOLADOWE MUFFINKI Z CZEREŚNIAMI
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na ciasto
- 90 g czekolady gorzkiej
- 150 g mąki pszennej
- 50 g kakao
- 80 g masła
- 80 ml oleju
- 270 ml maślanki (w temp. pokojowej)
- 3 jajka (w temp. pokojowej)
- 150 g cukru drobnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Do ciasta
- 300 g czereśni + 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 100 g czekolady gorzkiej
- 50 g czekolady na wierzch do posypania
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Foremkę na muffinki wyłożyć papilotkami.
- W garnuszku podgrzać masło z olejem, aż masło się rozpuści i całość będzie gorąca. Zdjąć z ognia i po 2-3 minutach dodać połamaną czekoladę. Wymieszać aż powstanie gładka masa. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
- Czereśnie umyć, osuszyć. Usunąć ogonki i przekroić na połówki. Usunąć pestki i pokroić na ćwiartki. Można zostawić kilka połówek, aby później dać je na wierzch muffinek. Odłożyć.
- Czekoladę posiekać i odłożyć.
- Mąkę wsypać do miski razem z kakao, proszkiem i sodą. Wymieszać i odłożyć.
- W misce wymieszać trzepaczką jajka z cukrem, wlać maślankę i dokładnie wymieszać. Energicznie mieszając, wlewać powoli wystudzony sos czekoladowy.
- Do masy, w dwóch turach przesiać przygotowaną mieszankę i wymieszać dokładnie, ale nie za długo. Tylko do połączenia składników.
- Czereśnie wymieszać z łyżką mąki ziemniaczanej. Połówek zostawionych na wierzch nie trzeba mieszać z mąką.
- Do ciasta wmieszać czekoladę, następnie dodać czereśnie i delikatnie wmieszać szpatułką.
- Przygotowane ciasto przełożyć do papilotek, mniej więcej do 4/5 wysokości. Na wierzchu lekko wcisnąć pozostawione połówki owoców i posypać czekoladą.
- Piec ok. 25-30 minut, do suchego patyczka. Studzić na kratce.
Zobacz także:
MUFFINKI CZEKOLADOWE
Bardzo czekoladowe, miękkie i wilgotne muffinki z kawałkami gorzkiej i mlecznej czekolady. Delikatne i puszyste, z dodatkiem maślanki. Proste do przygotowania. Pyszne i rozpływające się w ustach. Po prostu trzeba spróbować.
MUFFINKI Z TRUSKAWKAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ
Aromatyczne i mięciutkie muffinki z truskawkami i białą czekoladą. Ciasto z dodatkiem kwaśnej śmietany jest wilgotne i sprężyste. W środku soczyste truskawki i kawałki białej czekolady, które pasują do siebie idealnie. Na wierzchu chrupiąca kruszonka z wiórkami kokosowymi. Pyszne połączenie.
SERNIKOBROWNIE Z CZEREŚNIAMI
Apetyczne i pokrojone w równą kostkę – Sernikobrownie z czereśniami. Połączenie pyszne i letnie. Mocno czekoladowe ciasto, masa serowa z białą czekoladą i owoce. U mnie są to czereśnie i bardzo polecam to połączenia, ale można wykorzystać także maliny lub truskawki. Ciasto znika szybko, szczęśliwie przygotowanie nie zajmuje wiele czasu i studzenie nie wymaga kilku godzin w lodówce. Nic tylko piec i zajadać.