Czekoladowe drożdżówki z mascarpone i owocami
Puchate, czekoladowe drożdżówki z mascarpone i owocami. Ciasto drożdżowe z kakao jest nieco cięższe niż klasyczne, więc dodałam odrobinę mniej masła i więcej mleka. Wyszło idealne. Mięciutkie, pięknie wyrośnięte. Bułeczki są okrągłe, po zrobieniu wgłębienia szklanką wypełniamy je masą z mascarpone i owocami. Wgłębienia trzeba zrobić mocno, muszą pomieścić sporo nadzienia. Warto też solidnie podsypać nadzienie dookoła kruszonką, ponieważ zanim mascarpone z budyniem zgęstnieje, zrobi się płynne. Do drożdżówek dorzuciłam maliny i borówki, możecie wykorzystać same maliny lub same borówki. Polecam na ciepło, wtedy są bardzo delikatne, kruszonka cudnie krucha i nadzienie rozpływa się w ustach. Pyszka.

Czekoladowe drożdżówki z mascarpone i owocami - wskazówki
Kakaowe ciasto drożdżowe.
Najlepiej wyrobić ciasto drożdżowe mikserem ze specjalnymi końcówkami (hakami) do wyrabiania ciasta. Można też wyrobić je ręcznie, choć zajmie to więcej czasu. Wyrobione ciasto powinno być gładkie, elastyczne, miękkie i z łatwością odchodzić od dłoni.
Jajko – Nie jest to konieczne, ale warto żeby jajko było w temperaturze pokojowej. Można włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Masło – Powinno być miękkie, bardzo miękkie, tak żeby łatwo wmieszało się do ciasta.
Mleko – Zwykłe mleko 2% (lub tłustsze 3,2%). Powinno być letnie, takie lekko ciepłe, ale nie gorące.
Nadzienie z mascarpone.
Mascarpone – Nie musi być w temp. pokojowej. Można zamienić je na tłusty, kremowy i śmietankowy twarożek.
Żółtko – W temperaturze pokojowej.
Budyń – Proszek budyniowy. Waniliowy lub śmietankowy. Wystarczy połowa opakowania, czyli 20 g. Może być z cukrem lub bez. Użyłam z cukrem, więc jeśli będziecie używać bez, to można dodać 5-10 g cukru więcej.
Mascarpone nie polecam blendować, nawet nie miksować z resztą składników (tak jak np. do niektórych serników), ponieważ może zrobić się zbyt rzadki aby napełnić nim bułeczki. Całość trzeba wymieszać szpatułką lub łyżką.
Owoce – Maliny, borówki, porzeczka. Nadadzą się też powidła np. śliwkowe lub wiśniowe, także frużelina z wiśni. Przepis na wiśnie znajdziecie w przepisie na Drożdżowe bułeczki z czekoladowym twarożkiem i wiśniami.
Kruszonka.
Masło – Powinno być zimne, prosto z lodówki.
Kruszonkę wysypcie dookoła mascarpone, aby stworzyć taki „wał” 😉 chroniący nadzienie przed wylaniem się podczas pieczenia. Jeśli będziecie używać twarożku to nie trzeba.
Przepis na 6 sporych drożdżówek.

Czekoladowe drożdżówki z mascarpone i owocami - przechowywanie
Bułeczki czekoladowe z mascarpone są najsmaczniejsze zaraz po upieczeniu (jeszcze ciepłe są boskie), ale można schować je do pojemnika lub zabezpieczyć folią spożywczą i przechowywać 1 max 2 dni w temperaturze pokojowej.

Smacznego!
Przepis na czekoladowe drożdżówki z mascarpone i owocami:

CZEKOLADOWE DROŻDŻÓWKI Z MASCARPONE I OWOCAMI
Joanna | ChocololoSKŁADNIKI
Składniki na ciasto
- 330 g mąki pszennej
- 20 g kakao
- 50 g masła (miękkiego)
- 200 ml mleka (letniego)
- 7 g drożdży suszonych
- 1 jajko (w temp. pokojowej)
- 30 g cukru
- 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
Składniki na nadzienie
- 200 g mascarpone (w temp. pokojowej)
- 1 żółtko
- 30 g cukru pudru
Składniki na kruszonkę
- 25 g mąki pszennej
- 5 g kakao
- 15 g cukru pudru
- 15 g masła (zimnego)
Dodatkowo
- 12 malin
- garść borówek (ok. 100-120 g)
- białko rozmieszane z łyżką mleka
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie ciasta
- Do miski wsypać mąkę, kakao, drożdże, cukier i cukier waniliowy, wbić jajko i zacząć miksować (mikser; końcówki haki), wlewając letnie mleko.
- Ciasto wyrabiać ok. 5 minut, następnie dodać miękkie masło i wyrabiać kolejne 5 minut, aż powstanie jednolite, miękkie i elastyczne ciasto.
- Uformować ciasto w kulę i włożyć do miski lekko podsypanej mąką. Przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny. Ciasto urośnie i podwoi swoją objętość.
Przygotowanie drożdżówek
- Przygotować blachę i wyłożyć ją papierem do pieczenia.
- Wyrośnięte ciasto zagnieść ponownie, podzielić na 6 równych części i uformować z nich równe kulki. Ułożyć je w odstępach na przygotowanej blaszce, przykryć ściereczką i odstawić na 25-30 minut do ponownego wyrośnięcia.
- W tym czasie przygotować kruszonkę, masę serową i rozgrzać piekarnik do 180 stopni C (góra-dół).
- Przygotowanie kruszonki. Do miski wsypać mąkę, kakao, cukier puder i dodać pokrojone w kostkę, zimne masło, kilka kropi ekstraktu migdałowego. Rozcierać palcami składniki do powstania kruszonki. Schować ją do lodówki.
- Owoce umyć, osuszyć i odłożyć.
- Przygotowanie masy z mascarpone. W misce wymieszać serek z cukrem, żółtkiem (nie blendować) i proszkiem budyniowym.
- Gdy bułeczki ponownie urosną, mocno docisnąć w każdą dno szklanki (można wcześniej oprószyć dno mąką). Wgłębienie powinno być głębokie.
- Do wgłębień dać po malinie i kilka borówek, następnie nałożyć po równo masę z serka mascarpone.
- Na wierzchu ułożyć pozostałe maliny i borówki. Brzegi drożdżówek posmarować rozbełtanym białkiem z mlekiem i posypać całe bułki kruszonką (szczególnie dookoła serka, aby miał kruszonkową otoczkę i nie wypłynął podczas pieczenia.
- Drożdżówki piec ok. 25-28 minut.