Przygotować blachę i wyłożyć ją papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto zagnieść ponownie, podzielić na 6 równych części i uformować z nich równe kulki. Ułożyć je w odstępach na przygotowanej blaszce, przykryć ściereczką i odstawić na 25-30 minut do ponownego wyrośnięcia.
W tym czasie przygotować kruszonkę, masę serową i rozgrzać piekarnik do 180 stopni C (góra-dół).
Przygotowanie kruszonki. Do miski wsypać mąkę, kakao, cukier puder i dodać pokrojone w kostkę, zimne masło, kilka kropi ekstraktu migdałowego. Rozcierać palcami składniki do powstania kruszonki. Schować ją do lodówki.
Owoce umyć, osuszyć i odłożyć.
Przygotowanie masy z mascarpone. W misce wymieszać serek z cukrem, żółtkiem (nie blendować) i proszkiem budyniowym.
Gdy bułeczki ponownie urosną, mocno docisnąć w każdą dno szklanki (można wcześniej oprószyć dno mąką). Wgłębienie powinno być głębokie.
Do wgłębień dać po malinie i kilka borówek, następnie nałożyć po równo masę z serka mascarpone.
Na wierzchu ułożyć pozostałe maliny i borówki. Brzegi drożdżówek posmarować rozbełtanym białkiem z mlekiem i posypać całe bułki kruszonką (szczególnie dookoła serka, aby miał kruszonkową otoczkę i nie wypłynął podczas pieczenia.
Drożdżówki piec ok. 25-28 minut.