Cofnij
przepis na czekoladowe drożdżówki z mascarpone i owocami

CZEKOLADOWE DROŻDŻÓWKI Z MASCARPONE I OWOCAMI

Joanna | Chocololo
Mięciutkie i puchate bułeczki drożdżowe, wypełnione mascarpone i owocami.
Przepis na 6 sporych drożdżówek.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 330 g mąki pszennej
  • 20 g kakao
  • 50 g masła (miękkiego)
  • 200 ml mleka (letniego)
  • 7 g drożdży suszonych
  • 1 jajko (w temp. pokojowej)
  • 30 g cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)

Składniki na nadzienie

  • 200 g mascarpone (w temp. pokojowej)
  • 1 żółtko
  • 30 g cukru pudru
  • ½ op. budyniu waniliowego (ok. 20 g)

Składniki na kruszonkę

  • 25 g mąki pszennej
  • 5 g kakao
  • 15 g cukru pudru
  • 15 g masła (zimnego)

Dodatkowo

  • 12 malin
  • garść borówek (ok. 100-120 g)
  • białko rozmieszane z łyżką mleka

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Do miski wsypać mąkę, kakao, drożdże, cukier i cukier waniliowy, wbić jajko i zacząć miksować (mikser; końcówki haki), wlewając letnie mleko.
  • Ciasto wyrabiać ok. 5 minut, następnie dodać miękkie masło i wyrabiać kolejne 5 minut, aż powstanie jednolite, miękkie i elastyczne ciasto.
  • Uformować ciasto w kulę i włożyć do miski lekko podsypanej mąką. Przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny. Ciasto urośnie i podwoi swoją objętość.

Przygotowanie drożdżówek

  • Przygotować blachę i wyłożyć ją papierem do pieczenia.
  • Wyrośnięte ciasto zagnieść ponownie, podzielić na 6 równych części i uformować z nich równe kulki. Ułożyć je w odstępach na przygotowanej blaszce, przykryć ściereczką i odstawić na 25-30 minut do ponownego wyrośnięcia.
  • W tym czasie przygotować kruszonkę, masę serową i rozgrzać piekarnik do 180 stopni C (góra-dół).
  • Przygotowanie kruszonki. Do miski wsypać mąkę, kakao, cukier puder i dodać pokrojone w kostkę, zimne masło, kilka kropi ekstraktu migdałowego. Rozcierać palcami składniki do powstania kruszonki. Schować ją do lodówki.
  • Owoce umyć, osuszyć i odłożyć.
  • Przygotowanie masy z mascarpone. W misce wymieszać serek z cukrem, żółtkiem (nie blendować) i proszkiem budyniowym.
  • Gdy bułeczki ponownie urosną, mocno docisnąć w każdą dno szklanki (można wcześniej oprószyć dno mąką). Wgłębienie powinno być głębokie.
  • Do wgłębień dać po malinie i kilka borówek, następnie nałożyć po równo masę z serka mascarpone.
  • Na wierzchu ułożyć pozostałe maliny i borówki. Brzegi drożdżówek posmarować rozbełtanym białkiem z mlekiem i posypać całe bułki kruszonką (szczególnie dookoła serka, aby miał kruszonkową otoczkę i nie wypłynął podczas pieczenia.
  • Drożdżówki piec ok. 25-28 minut.
Słowo kluczowe borówki, bułeczki, drożdżówki, kakao, maliny, mascarpone