Ciasto z budyniem czekoladowym i malinami

Ciasto z budyniem czekoladowym i malinami

Letnie, proste do przygotowania ciasto z budyniem czekoladowym i malinami. Składa się z kruchego, maślanego ciasta, budyniu z dodatkiem gorzkiej czekolady i malin. Idealny deser. Do kruchego ciasta dodałam ekstraktu migdałowego, który ostatnio po prostu uwielbiam dodawać do ciast. Możecie zamienić go na waniliowy lub dodać cukier waniliowy. Ciasto ładnie się kroi. Jest pyszne zaraz po ostudzeniu, ale myślę, że następnego dnia jest jeszcze lepsze. Wtedy budyń jest gęstszy i ma mniej budyniową konsystencję. Maliny do tego zestawu pasują najlepiej, przełamują słodycz i dodają kwaśnego akcentu.
kruche ciasto z budyniem czekoladowym i malinami

Ciasto z budyniem czekoladowym i malinami - wskazówki

Kruche ciasto.

Mąka – Pszenna tortowa, którą można z powodzeniem zamienić na orkiszową typ 700.

Masło – Prawdziwe masło o zawartości tłuszczu 82-83%. Z margaryną ciasto też wyjdzie, ale będzie inne w smaku.

Śmietana – Kwaśna, gęsta śmietana 18% w kubeczku. Opcjonalnie 12% też może być.

Cukier puder – Zwykły cukier puder, ale jeśli mielicie go sami można też skusić się na brązowy.

Ciasto zagniatamy ręcznie, chociaż można też zmiksować je na kruszonkę malakserem i potem zagnieść.

Po tym jak ciasto jest zagniecione w kulę trzeba podzielić je na dwie części. Jedna z części powinna być nieco większa niż druga. Tą większa od razu wylepiamy spód wyłożonej papierem do pieczenia formy. Drugą zawijamy w folię spożywczą. Następnie wszystko (spód i kulkę ciasta) chowamy do lodówki na min. godzinę. Można zostawić na więcej, nawet do następnego dnia.

 

Budyń.

Budyń – 2 opakowania budyniu śmietankowego/waniliowego (po ok. 40 g) z cukrem lub bez. Ja użyłam z cukrem.

Mleko – Zwykłe mleko od krowy 2 lub 3,2%.  

Czekolada – Gorzka czekolada o zawartości kakao min. 60%. Im większa zawartość kakao, tym gęstszy budyń po schłodzeniu.

Do budyniu wykorzystujemy mniejszą ilość mleka niż na opakowaniu, dzięki temu będzie gęstszy i lepszy do krojenia.

Na ciasto wykładamy gorący budyń. Może być też letni, jeśli przestygł podczas przygotowania innych rzeczy.

Maliny – 250 g malin. Jeśli Wasze maliny są wyjątkowo kwaśne, można wymieszać je z łyżką cukru. Do tego ciasta można wykorzystać także czerwoną i czarną porzeczkę, jeżyny lub wiśnie.

Przepis na formę 20×20 cm.

przepis na kruche ciasto z budyniem i malinami
ciasto z czekoladowym budyniem i malinami

Ciasto z budyniem czekoladowym i malinami -przechowywanie

Po upieczeniu ciasta z budyniem czekoladowym można przechowywać je zabezpieczone w formie przez 24 godziny w temp. pokojowej (chłodniejszej). Jeśli po tym czasie ciasto nie zostanie zjedzone trzeba schować je do lodówki, będzie dobre jeszcze 2 dni.

ciasto z budyniem czekoladowym i malinami

Smacznego!

Przepis na ciasto z budyniem czekoladowym i malinami:

ciasto z budyniem czekoladowym i malinami

CIASTO Z BUDYNIEM CZEKOLADOWYM I MALINAMI

Joanna | Chocololo
Kruche, maślane ciasto z czekoladowym budyniem i malinami.
Przepis na formę 20x20 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 200 g mąki pszennej
  • 60 g cukru pudru
  • 100 g masła (zimnego)
  • 30 g kwaśnej śmietany 18%
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropli ekstraktu migdałowego lub waniliowego (opcjonalnie)

Składniki na budyń

  • 2 op. budyniu waniliowego/śmietankowego
  • 40 g cukru
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 600 ml mleka

Dodatkowo

  • 200-250 g malin

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta kruchego

  • Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder. Wymieszać. Dodać kwaśną śmietanę i pokrojone w małą kostkę masło. Zagnieść składniki do powstania jednolitego, lepkiego ciasta.
  • Podzielić ciasto na dwie części. Jedna powinna być nieco większa. Proporcje części powinny być tak ok. ⅗ i ⅖.
  • Większą częścią ciasta wylepić równo spód formy i ponakłuwać widelcem. Włożyć formę do lodówki na godzinę. Z pozostałego ciasta ulepić kulkę, zawinąć w folię spożywczą i również schować do lodówki (też na godzinę).
  • Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C (góra-dół), schodzony spód podpiec przez 15 minut. Wyjąć z piekarnika i odłożyć. Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 180 stopni C.

Przygotowanie budyniu i pieczenie ciasta

  • Maliny umyć, osuszyć i odłożyć.
  • W misce rozmieszać budyń w 200 ml mleka. Pozostałe 400 ml mleka zagotować w garnuszku, zmniejszyć gaz i powoli wlewać budyń ciągle energicznie mieszając. Podgrzewać całość chwilę ciągle mieszając, aż zgęstnieje.
  • Budyń zdjąć z ognia i wrzucić do niego połamaną na kostki czekoladę. Po chwili wymieszać do rozpuszczenia czekolady.
  • Gorący budyń wyłożyć na podpieczony spód (także może być gorący). Na budyniu ułożyć maliny, a na wierzch zetrzeć na tarce schłodzoną część ciasta.
  • Ciasto piec 50 minut w 180 stopniach C (góra-dół). Wyjąć z piekarnika i zostawić w formie do ostudzenia. Kroić po dokładnym ostudzeniu (można przed krojeniem schłodzić 30 minut w lodówce).
Słowo kluczowe budyń, ciasto, ciasto kruche, czekolada gorzka, maliny

Zobacz także:

ciasto z budyniem i borówkami
ciasto z budyniem i borówkami
blondie z borówkami
blondie z borówkami
czekoladowe ciasto z wiśniami i kremem budyniowym
czekoladowe ciasto z wiśniami i kremem budyniowym
0 FacebookPinterestEmail
Subscribe
Powiadom o
guest
Recipe Rating




0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Pokaż wszystkie komentarze

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2024. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo
0
Przeczytaj komentarze i zostaw swoją opinię.x