Czekoladowe ciasto z gruszkami i orzechami laskowymi
Ucierane ciasto czekoladowe z gruszkami i orzechami laskowymi. Pyszne, miękkie i pachnące cynamonem. Zrobiłam je w małej tortownicy, ale jeśli chcecie zrobić ciacho z podwójnej porcji weźcie tortownicę 26 cm. Będzie idealna. Jeszcze wspomnę o tym dalej we wskazówkach. Ciasto czekoladowe ładnie rośnie, pieczemy je do suchego patyczka. Na wierzchu znalazły się plastry soczystej gruszki, podpieczone orzechy laskowe i duże kawałki gorzkiej czekolady. Można je kroić jeszcze lekko ciepłe, najlepiej letnie. Bardzo smaczne, więc polecam Wam gorąco.
Czekoladowe ciasto z gruszkami i orzechami laskowymi - wskazówki
Składniki potrzebne do czekoladowego ciasta z gruszkami:
Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Masło – Można pokroić je w kostkę i zostawić na talerzu, żeby szybciej nabrało temperatury pokojowej.
Śmietana – Kwaśna śmietana 18% w kubeczku. Może być też 12%. Śmietana powinna być w temperaturze pokojowej.
Gruszka – Do ciasta potrzebna jest jedna gruszka średniej wielkości. Taka ok. 250 g powinna wystarczyć. Kroimy ją na plastry. Nie mogą być zbyt cienkie, najlepiej żeby miały ok 5mm, czyli pół centymetra.
Mąka – Pszenna mąka tortowa, opcjonalnie można użyć jasnej mąki orkiszowej typ 700.
Czekolada – Polecam gorzką 60-80%. Mleczna może być zbyt słodka i za mało czekoladowa.
Orzechy laskowe – Pieczone orzechy, obrane ze skórek. Można kupić już upieczone lub upiec samodzielnie. Jeśli nie chcecie używać orzechów laskowych, będą pasować także włoskie. Nie trzeba ich wcześniej podpiekać.
Pieczenie orzechów laskowych.
Orzechy wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Piec ok. 8-10 minut, sprawdzając czy orzechy zbytnio się nie przypiekają. Można je także delikatnie przemieszać drewnianą łyżką. Skórka orzechów powinna zrobić się ciemniejsza, pękać i odchodzić od orzechów.
– Upieczone orzechy wystudzić i obrać ze skórek: można wszystkie orzechy wysypać na ścierkę, zawinąć i potrzeć je np. o blat, następnie rozwinąć. Można też partiami, nad wystudzoną blachą z papierem na którym się piekły potrzeć orzechy w dłoniach. Skórki same odpadną, nie będziemy brudzić ścierki.
Jak przygotować ucierane ciasto czekoladowe z gruszkami?
– Po utarciu na puszystą masę masła z cukrem trzeba wmiksować oba jajka. Jedno po drugim, następnie dodać śmietanę i ponownie zmiksować.
– Do masy przesiewamy mąkę z kakao, proszkiem i cynamonem. Składniki można wmieszać rózgą kuchenną, szpatułką lub wmiksować na małych obrotach.
Ciasto wyjdzie dość gęste, trzeba równomiernie rozsmarować je w formie.
– Na cieście układamy plastry gruszki, wysypujemy orzechy i czekoladę. Ciasto z gruszkami trzeba piec ok. 45-50 minut w temperaturze 180 stopni C. Piekarnik ustawiamy na funkcję góra-dół.
Czekoladowego ciasta nie można piec zbyt długo, żeby nie było suche. Warto wbić patyczek po 45 minutach i gdy będzie oblepiony ciastem, wydłużyć czas pieczenia o 5 minut. Ponownie sprawdzić.
Chcę upiec ciasto z podwójnej porcji, jaką tortownicę wybrać?
Tortownica 26 cm będzie idealna na podwójną porcję. Pamiętajcie, że do tej tortownicy wszystkie składniki mnożymy x2. Czas pieczenia pozostaje taki sam.
Przepis na tortownicę 18 cm.
Czekoladowe ciasto z gruszkami i orzechami laskowymi - przechowywanie
Ucierane ciasto z gruszkami można przez 24 godziny zostawić w temp. pokojowej. Najlepiej jednak przechowywać je w lodówce. Może pozostać w formie zabezpieczone folią spożywczą lub w pojemniku spożywczym. W lodówce ciasto może pozostać do 2-3 dni.
Po wyjęciu z lodówki warto zostawić ciasto na 15-20 minut, aby się ociepliło. Zmięknie i będzie delikatniejsze.
Smacznego!
Przepis na czekoladowe ciasto z gruszkami i orzechami:
CZEKOLADOWE CIASTO Z GRUSZKAMI I ORZECHAMI LASKOWYMI
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
- 100 g masła (miękkiego; w temp. pokojowej)
- 100 g kwaśnej śmietany 18% (w temp. pokojowej)
- 2 duże jajka (w temp. pokojowej)
- 180 g mąki
- 30 g kakao
- 80 g cukru drobnego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo
- 1 gruszka (średniej wielkości)
- 40 g orzechów laskowych (pieczonych, bez skórek)
- 40-50 g czekolady gorzkiej
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C (góra-dół). Tortownicę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
- W większej misce wymieszać mąkę, kakao, cynamon, proszek do pieczenia i odłożyć. Gruszkę dokładnie umyć, osuszyć, odciąż ogonek, przekroić na pół, i wydrążyć gniazdo nasienne. Pokroić gruszkę w średniej grubości plastry (ok. 4-5 mm). Odłożyć.
- Orzechy i gorzką czekoladę z grubsza posiekać i odłożyć.
- W misce utrzeć masło z cukrem na jasną i puszystą masę (zajmie to 3-4 minuty). Następnie miksując na małych obrotach wbić jajko, następnie drugie, gdy poprzednie będzie wmieszane. Na końcu dodać śmietanę. Skończyć miksować gdy tylko składniki się połączą.
- Do masy przesiać mąkę z kakao i proszkiem. Wymieszać całość szpatułką lub zmiksować na małych obrotach, aż powstanie gęste ciasto.
- Ciasto wyłożyć do tortownicy, wyrównać. Na wierzchu ułożyć plastry gruszki. Posypać całość orzechami i czekoladą.
- Ciasto piec 45-50 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika zostawić w formie do ostudzenia. Można kroić letnie.