Ciasto z jabłkami, czekoladą i kruszonką
Pachnące cynamonem ciasto z jabłkami, kawałkami czekolady i kruszonką. Można kroić jeszcze ciepłe. Dzięki jabłkom jest wilgotne, ale nie są one smakiem dominującym. Czuć aromatyczny cynamon, orzechy włoskie i kawałeczki czekolady. Nie zapomnijmy o kruszonce, kruszonka musi być w takim cieście. Przyznam, że smakuje ono idealnie z dużą łyżką bitej śmietany, polane odrobiną roztopionej czekolady.
Ciasto z jabłkami, czekoladą i kruszonką - wskazówki
Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Jabłka – Do tego ciasta potrzebne są 2 średnie jabłka o łącznej wadze ok. 420 gram. Po obraniu i tarciu powinno wyjść 270-280 gram jabłek, które dodamy do ciasta.
Ocet – Ocet jabłkowy, nie zamieniamy na inny.
Czekolada – Można użyć dowolnej czekolady, gorzkiej lub mlecznej. Można użyć gotowych, czekoladowych groszków.
Masło do kruszonki – Powinno być zimne, prosto z lodówki.
Na etapie dodawania mąki do ubitych jajek ciasto na pewno zmniejszy swoją objętość (nie jak w biszkopcie, gdzie staramy się, żeby piana opadła jak najmniej).
Przepis na tortownicę 20-22 cm.
Ciasto z jabłkami, czekoladą i kruszonką - przechowywanie
Przechowywać w temperaturze pokojowej, zamknięte w szczelnym pojemniku lub zabezpieczone folią. Ciasto będzie dobre przez 2-3 dni (ale najlepsze jest zaraz po upieczeniu, jeszcze trochę ciepłe).
Smacznego!
CIASTO Z JABŁKAMI, CZKOLADĄ I KRUSZONKĄ
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na ciasto
- 2 jabłka (ok. 420 g)
- 280 g mąki pszennej
- 3 duże jajka (w temp. pokojowej)
- 120 g cukru drobnego
- 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
- 90 g masła
- 60 ml octu jabłkowego
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 50 g orzechów włoskich
- 100 g czekolady lub czekoladowych groszków
Składniki na kruszonkę
- 80 g mąki pszennej
- 40 g cukru pudru
- 40 g masła (zimnego)
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, tortownicę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
- W misce przygotować kruszonkę: Wsypać mąkę i cukier puder, dodać pokrojone w kostkę, zimne masło i szybko zagnieść rękami aż powstanie drobna kruszonka. Włożyć ją do lodówki.
- Masło roztopić w garnuszku, zdjąć z ognia i wlać ocet jabłkowy. Wymieszać i odstawić do ostudzenia.
- W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon, odłożyć.
- Jabłka obrać i zetrzeć na tarce, odłożyć. Orzechy i czekoladę posiekać i również odłożyć.
- Do dużej miski wbić jajka, wsypać cukier i cukier waniliowy. Ubić całość na puszystą, jasną masę (zajmie to 5-7 minut). Zmniejszyć moc miksera na najmniejsze obroty i powoli wlewać ostudzone masło z octem. Skończyć miksować.
- W kilu turach przesiać do masy mieszankę mąki, mieszać całość delikatnie szpatułką. Dodać jabłka i wmieszać delikatnie.
- Dodać posiekane orzechy i czekoladę, wmieszać je do ciasta. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy i wyrównać. Posypać przygotowaną kruszonką i wstawić do piekarnika. Piec 50-60 minut, do suchego patyczka.
- Ciasto można kroić jeszcze lekko ciepłe.