Ciasto z białą czekoladą do tortu

Ciasto z białą czekoladą do tortu

Pyszne ciasto z białą czekoladą, idealne do cięższych tortów. To taka jasna wersja ciasta mocno czekoladowego, które od dłuższego czasu znajduje się na blogu. Często wykorzystuję je do czekoladowych tortów. Wersja z białą czekoladą jest bardzo smaczna, ciasto pachnie wanilią i jest dość ciężkie w porównaniu do biszkoptów. Dzięki temu jest świetne do gęstych, treściwych kremów i musów. We wpisie znajdziecie wszystkie wskazówki, aby przygotowanie ciasta poszło gładko. Zaznaczę, że podobnie jak ciemna wersja, jest bardzo proste do przygotowania. Dodatkowo we wpisie są też propozycje połączeń smakowych. Polecam Wam ciasto z białą czekoladą, nie tylko do torów, polane czekoladą lub nawet „na sucho” tez jest bardzo smaczne.
ciasto jasne z białą czekoladą do tortu

Ciasto z białą czekoladą do tortu - wskazówki

Jakich składników użyć do przygotowania ciasta z białą czekoladą?

Jajka Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Kefir – Powinien być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć go z lodówki. Opcjonalnie kefir można zastąpić maślanką.

Czekolada – Do ciasta potrzebna jest czekolada biała.

Mąka – Pszenna mąka tortowa typ. 450, opcjonalnie typ. 480 (czasem oznaczona jako uniwersalna).

Budyń – W przypadku tego polecam budyń waniliowy bez cukru.

Cukier waniliowy – Może być zwykły, popularny cukier wanilinowy lub cukier z prawdziwą wanilią. Można też zastąpić go ekstraktem waniliowym.

Ciasto piec do suchego patyczka, pierwszy raz patyczek można wbić po ok. 45 minutach. Jeżeli będzie na nim surowe ciasto, to sprawdzić kolejny raz po 4-5 minutach.

 

Wymiary ciasta  z białą czekoladą.

Ciasto pieczemy w tortownicy 18 cm i rośnie z górką, którą trzeba ściąć w prawie najszerszym jej miejscu . Razem z górką ciasto ma ok. 7 cm +/- 0,5 cm w zależności od użytych składników, dokładności proporcji lub sposobu przygotowania.

Po odkrojeniu górki ciasto  ma ok. 6 cm wysokości i można je przekroić na 3 grubsze blaty o grubości ok. 2 cm lub 4 blaty o grubości ok. 1,5cm.

ciasto z białą czekoladą do tortu

Czym nasączyć jasne ciasto z białą czekoladą do tortu?

To ciasto jest wilgotne i w zasadzie nie ma konieczności, aby je nasączać (chyba, że było za długo pieczone, wtedy trzeba to zrobić). Nasączenie może jednak dodać aromatu i jeśli macie ochotę dodatkowo nawilży blaty. Ważne, aby nie były to ciemne płyny jak np. kawa ponieważ zafarbują ciasto.  Do nasączenia można wykorzystać:

  • herbata (również wymieszana z poniższymi likierami lub kilkoma kroplami aromatu: w zależności od dodatków to tortu mogą być to np. aromat migdałowy, waniliowy, pomarańczowy, kokosowy)
  • alkohole smakowe (bezbarwne alkohole smakowe, do ciasta z białą czekoladą pasować będą: Amaretto, jasne alkohole owocowe np. cytryna, pomarańcza, brzoskwinia, Malibu)
  • woda z sokiem z cytryny (może być też z cukrem)
  • sok z pomarańczy

 

Jakie kremy/musy pasują do ciasta z białą czekoladą?

Do tego ciasta będą pasować gęste i stabilne kremy oraz musy:

  • krem/mus czekoladowy (czekolada biała, mleczna i gorzka)
  • krem/mus kokosowy
  • krem/mus kawowy
  • kremy/musy owocowe (truskawka, malina, porzeczka, wiśnia, jagoda, brzoskwinia)
  • dodatki owocowe (żelki/frużeliny: truskawka, malina, porzeczka, wiśnia, jagoda, brzoskwinia, pomarańcza, cytryna, ananas, mango i inne)
  • dodatkowe smaki w postaci kremów/musów/chrupek (migdał, orzech laskowy, pistacja)

 

Kiedy upiec ciasto z białą czekoladą?

Najlepiej dzień przed składaniem tortu. Ciasto w dniu pieczenia i po ostygnięciu jest jeszcze delikatne, ma też chrupką skórkę i podczas krojenia może się bardziej kruszyć. Po nocy skórka ładnie mięknie.  

Jeśli pieczecie je na deser, aby polać czekoladą i zjeść do kawy – jak najbardziej można kroić po ostudzeniu. Jednak do tortu warto, aby poczekało jeden dzień (ok. 24 godziny). Wtedy ma lepszą konsystencję i zdecydowanie lepiej się kroi.

 

Jak przechowywać ciasto z białą czekoladą?

Jeśli upieczecie ciasto i ostygnie, można zabezpieczyć je folią spożywczą w formie i następnego dnia wyjąć i pokroić. To jest najlepsza opcja. Jeśli nie macie pewności, czy użyjecie go już następnego dnia, można je wyjąć z tortownicy (ostudzone) i przenieść do szczelnego pojemnika, całe owinięte folią spożywczą może się do niej trochę przykleić. Przechowujemy je w temperaturze pokojowej max 2 dni.

Można zostawić je w lodówce, ale trzeba wyciągnąć je min. godzinę wcześniej przed krojeniem aby zmiękło (w lodówce lekko twardnieje).

ciasto z białą czekoladą do tortu

Przepis na ciasto z białą czekoladą do tortu:

ciasto z białą czekoladą do tortu

CIASTO Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ (DO TORTU)

Joanna | chocololo.pl
Pyszne, waniliowe ciasto z białą czekoladą do tortów. Proste do przygotowania, wilgotne i aromatyczne.
Składniki na tortownicę o średnicy 18 cm.

SKŁADNIKI
  

  • 100 g czekolady białej
  • 3 jajka (w temp. pokojowej)
  • 200 ml kefiru (w temp. pokojowej)
  • 60 ml oleju
  • 60 g masła
  • 90 g cukru drobnego
  • 180 g mąki pszennej tortowej
  • 1 op. budyniu waniliowego (ok. 40g)
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¾ łyżeczki sody

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (góra-dół), dno i boki tortownicy nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W garnuszku podgrzać masło z olejem, aż masło się rozpuści i całość będzie gorąca. Zdjąć z ognia i po 1-2 minutach dodać połamaną czekoladę. Wymieszać, aż powstanie gładka masa. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
  • Mąkę wsypać do miski razem z budyniem, proszkiem i sodą. Wymieszać i odłożyć.
  • W misce wymieszać trzepaczką jajka z cukrem, wlać kefir i dokładnie wymieszać. Energicznie mieszając, wlewać powoli wystudzony sos czekoladowy.
  • Do masy, w dwóch turach przesiać przygotowaną mieszankę i wymieszać dokładnie. Ciasto wylać do tortownicy i wyrównać. Piec 45-55 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i zostawić w formie do całkowitego ostudzenia.

WSKAZÓWKI

Ciasto pieczemy w tortownicy 18 cm i rośnie z górką, którą trzeba będzie ściąć w prawie najszerszym miejscu. Razem z górką ciasto ma ok. 7 cm +/-0,5 cm.
 
Po odkrojeniu górki ciasto ma ok. 6 cm wysokości i można je przekroić na 3 blaty o grubości ok. 2 cm lub 4 blaty o grubości ok. 1,5cm.
 
Słowo kluczowe biała czekolada, ciasto, ciasto do tortu, ciasto z budyniem

Zobacz także:

mocno czekoladowe ciasto do tortu
mocno czekoladowe ciasto do tortu
biszkopt czekoladowy genueński
biszkopt czekoladowy genueński
biszkopt kakaowy bez proszku do pieczenia
biszkopt kakaowy bez proszku do pieczenia
0 FacebookPinterestEmail

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo