Cofnij
ciasto z białą czekoladą do tortu

CIASTO Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ (DO TORTU)

Joanna | chocololo.pl
Pyszne, waniliowe ciasto z białą czekoladą do tortów. Proste do przygotowania, wilgotne i aromatyczne.
Składniki na tortownicę o średnicy 18 cm.
5 from 1 vote

SKŁADNIKI
  

  • 100 g czekolady białej
  • 3 jajka (w temp. pokojowej)
  • 200 ml kefiru (w temp. pokojowej)
  • 60 ml oleju
  • 60 g masła
  • 90 g cukru drobnego
  • 180 g mąki pszennej tortowej
  • 1 op. budyniu waniliowego (ok. 40g)
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¾ łyżeczki sody

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (góra-dół), dno i boki tortownicy nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W garnuszku podgrzać masło z olejem, aż masło się rozpuści i całość będzie gorąca. Zdjąć z ognia i po 1-2 minutach dodać połamaną czekoladę. Wymieszać, aż powstanie gładka masa. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
  • Mąkę wsypać do miski razem z budyniem, proszkiem i sodą. Wymieszać i odłożyć.
  • W misce wymieszać trzepaczką jajka z cukrem, wlać kefir i dokładnie wymieszać. Energicznie mieszając, wlewać powoli wystudzony sos czekoladowy.
  • Do masy, w dwóch turach przesiać przygotowaną mieszankę i wymieszać dokładnie. Ciasto wylać do tortownicy i wyrównać. Piec 45-55 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i zostawić w formie do całkowitego ostudzenia.

WSKAZÓWKI

Ciasto pieczemy w tortownicy 18 cm i rośnie z górką, którą trzeba będzie ściąć w prawie najszerszym miejscu. Razem z górką ciasto ma ok. 7 cm +/-0,5 cm.
 
Po odkrojeniu górki ciasto ma ok. 6 cm wysokości i można je przekroić na 3 blaty o grubości ok. 2 cm lub 4 blaty o grubości ok. 1,5cm.
 
Słowo kluczowe biała czekolada, ciasto, ciasto do tortu, ciasto z budyniem