1op.cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią(ok. 16g)
1łyżeczkaproszku do pieczenia
¾łyżeczkisody
PRZYGOTOWANIE
Piekarnik nagrzać do 175 stopni C(góra-dół), dno i boki tortownicy nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
W garnuszku podgrzać masło z olejem, aż masło się rozpuści i całość będzie gorąca. Zdjąć z ognia i po 1-2 minutach dodać połamaną czekoladę. Wymieszać, aż powstanie gładka masa. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Mąkę wsypać do miski razem z budyniem, proszkiem i sodą. Wymieszać i odłożyć.
W misce wymieszać trzepaczką jajka z cukrem, wlać kefir i dokładnie wymieszać. Energicznie mieszając, wlewać powoli wystudzony sos czekoladowy.
Do masy, w dwóch turach przesiać przygotowaną mieszankę i wymieszać dokładnie. Ciasto wylać do tortownicy i wyrównać. Piec 45-55 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i zostawić w formie do całkowitego ostudzenia.
WSKAZÓWKI
Ciasto pieczemy w tortownicy 18 cm i rośnie z górką, którą trzeba będzie ściąć w prawie najszerszym miejscu. Razem z górką ciasto ma ok. 7 cm +/-0,5 cm.
Po odkrojeniu górki ciasto ma ok. 6 cm wysokości i można je przekroić na 3 blaty o grubości ok. 2 cm lub 4 blaty o grubości ok. 1,5cm.
Słowo kluczowe biała czekolada, ciasto, ciasto do tortu, ciasto z budyniem