Ciasto czekoladowe z borówkami
Delikatne, ucierane ciasto czekoladowe z borówkami. Szybkie do przygotowania i bardzo smaczne. Ciasto jest lekkie, pięknie pachnie migdałami. Jeśli nie chcecie dodawać ekstraktu migdałowego, pomińcie go lub dodajcie cukier waniliowy. To idealne ciasto do kawy. Przygotowanie jest całkiem szybkie, można je kroić jeszcze letnie (ale nie gorące) i podać z lodami lub bitą śmietaną. Także dodatkową porcją borówek na wierzchu.

Ciasto czekoladowe z borówkami - wskazówki
Jajko – Powinno być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Masło – Można pokroić je w kostkę i zostawić na talerzu, żeby szybciej nabrało temperatury pokojowej.
Śmietana – Kwaśna śmietana 18% w kubeczku. Może być też 12%. Śmietana powinna być w temperaturze pokojowej.
Borówki– Do ciasta potrzeba 180-200 g borówek. Najlepiej mniejszych rozmiarów, wtedy równomiernie wmieszają się w ciasto i ładnie je nawilżą.
Mąka – Pszenna mąka tortowa, opcjonalnie można użyć jasnej mąki orkiszowej typ 700.
Ciasto wyjdzie gęste, trzeba równomiernie rozsmarować je w formie. Nie pieczemy go zbyt długo, bo będzie za suche. 35-40 minut powinno wystarczyć, więc warto sprawdzić je patyczkiem. Może być mokry jak traficie w borówkę, ale nie powinno być na nim surowego ciasta.
Przepis na tortownicę 18 cm.


Ciasto czekoladowe z borówkami - przechwywanie
Ciasto czekoladowe z borówkami można przez zostawić w temp. pokojowej. Najlepiej jednak po 24 godzinach od upieczenia schować do lodówki jeśli jest bardzo ciepło. Może pozostać w formie zabezpieczone folią spożywczą lub w pojemniku spożywczym. W lodówce ciasto może spędzić 2-3 dni.

Smacznego!
Przepis na ciasto czekoladowe z borówkami:

CIASTO CZEKOLADOWE Z BORÓWKAMI
Joanna | ChocololoSKŁADNIKI
Składniki na ciasto
- 80 g masła (miękkiego)
- 1 jajko L (w temp. pokojowej)
- 50 g kwaśnej śmietany 18% (w temp. pokojowej)
- 120 g mąki pszennej
- 20 g kakao
- 80 g cukru drobnego
- 180 g borówek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 40 g posiekanych migdałów
- kilka kropli ekstraktu migdałowego (opcjonalnie)
Składniki na polewę
- 50 ml śmietanki 36%
- 50 g czekolady gorzkiej
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie ciasta
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C (góra-dół). Tortownicę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
- W misce wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i odłożyć.
- Migdały posiekać i odłożyć. Borówki umyć i osuszyć.
- W większej misce utrzeć masło z cukrem i ekstraktem na jasną i puszystą masę (zajmie to 3-4 minuty). Następnie miksując na małych obrotach wbić jajko, gdy się wmiesza dolać śmietanę i ponownie zmiksować. Skończyć miksować, gdy składniki się połączą.
- Do masy przesiać mąkę z kakao i proszkiem. Wymieszać całość szpatułką lub zmiksować na małych obrotach, aż powstanie gęste ciasto. Dodać do niego borówki, migdały i ostrożnie wmieszać je szpatułką.
- Ciasto przenieść do formy i równomiernie rozsmarować. Włożyć do piekarnika i piec ok. 35 minut, do suchego patyczka. Wyjąć i zostawić do ostudzenia.
Przygotowanie polewy
- Śmietankę podgrzać w garnuszku prawie do wrzenia, dodać połamaną na kostki czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić polewę na chwilę, aby lekko ostygła i zgęstniała.
- Polewą polać ciasto.