Cofnij
czekoladowe ciasto z borówkami

CIASTO CZEKOLADOWE Z BORÓWKAMI

Joanna | Chocololo
Delikatne, ucierane ciasto czekoladowe z borówkami i migdałami.
Przepis na tortownicę 18 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 80 g masła (miękkiego)
  • 1 jajko L (w temp. pokojowej)
  • 50 g kwaśnej śmietany 18% (w temp. pokojowej)
  • 120 g mąki pszennej
  • 20 g kakao
  • 80 g cukru drobnego
  • 180 g borówek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 40 g posiekanych migdałów
  • kilka kropli ekstraktu migdałowego (opcjonalnie)

Składniki na polewę

  • 50 ml śmietanki 36%
  • 50 g czekolady gorzkiej

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C (góra-dół). Tortownicę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W misce wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i odłożyć.
  • Migdały posiekać i odłożyć. Borówki umyć i osuszyć.
  • W większej misce utrzeć masło z cukrem i ekstraktem na jasną i puszystą masę (zajmie to 3-4 minuty). Następnie miksując na małych obrotach wbić jajko, gdy się wmiesza dolać śmietanę i ponownie zmiksować. Skończyć miksować, gdy składniki się połączą.
  • Do masy przesiać mąkę z kakao i proszkiem. Wymieszać całość szpatułką lub zmiksować na małych obrotach, aż powstanie gęste ciasto. Dodać do niego borówki, migdały i ostrożnie wmieszać je szpatułką.
  • Ciasto przenieść do formy i równomiernie rozsmarować. Włożyć do piekarnika i piec ok. 35 minut, do suchego patyczka. Wyjąć i zostawić do ostudzenia.

Przygotowanie polewy

  • Śmietankę podgrzać w garnuszku prawie do wrzenia, dodać połamaną na kostki czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić polewę na chwilę, aby lekko ostygła i zgęstniała.
  • Polewą polać ciasto.
Słowo kluczowe borówki, ciasto, ciasto czekoladowe, migdały