Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C (góra-dół). Tortownicę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
W misce wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i odłożyć.
Migdały posiekać i odłożyć. Borówki umyć i osuszyć.
W większej misce utrzeć masło z cukrem i ekstraktem na jasną i puszystą masę (zajmie to 3-4 minuty). Następnie miksując na małych obrotach wbić jajko, gdy się wmiesza dolać śmietanę i ponownie zmiksować. Skończyć miksować, gdy składniki się połączą.
Do masy przesiać mąkę z kakao i proszkiem. Wymieszać całość szpatułką lub zmiksować na małych obrotach, aż powstanie gęste ciasto. Dodać do niego borówki, migdały i ostrożnie wmieszać je szpatułką.
Ciasto przenieść do formy i równomiernie rozsmarować. Włożyć do piekarnika i piec ok. 35 minut, do suchego patyczka. Wyjąć i zostawić do ostudzenia.
Przygotowanie polewy
Śmietankę podgrzać w garnuszku prawie do wrzenia, dodać połamaną na kostki czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić polewę na chwilę, aby lekko ostygła i zgęstniała.
Polewą polać ciasto.
Słowo kluczowe borówki, ciasto, ciasto czekoladowe, migdały