Ciasto czekoladowe - wilgotne i pyszne
Bardzo wilgotne i mięciutkie ciasto czekoladowe, które jest banalnie proste do przygotowania. To ciasto, do którego nie potrzebujecie miksera, nic nie trzeba ubijać, ucierać, wystarczy trzepaczką połączyć składniki mokre i suche. Ciasto wychodzi pysznie czekoladowe, cudnie mokre i delikatne jednocześnie. Nie mogło zabraknąć czekoladowej polewy. Warto poczekać, aż mocno ostygnie i zgęstnieje. Wtedy można fajnie rozsmarować ją na wierzchu. Do ciasta użyłam mocnej kawy, która pięknie podkreśla czekoladowy smak, ale spokojnie obejdzie się bez niej. Przygotowałam też wersję z mlekiem i zdała ona test. To czekoladowe ciasto jest boskie, koniecznie spróbujcie i zapiszcie przepis.

Ciasto czekoladowe - wskazówki do przygotowania
Czekoladowe ciasto jest bardzo proste do przygotowania, składniki suche przesiewamy do mokrych. Najważniejsze, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.
Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Jogurt – Jogurt naturalny, gęsty w kubeczku. Powinien być w temperaturze pokojowej. Można odpowiednią ilość przełożyć do miseczki i podobnie jak jajka włożyć ją do większej miski z ciepłą wodą. Wtedy jogurt szybko się ociepli.
Kawa – Podkreśla czekoladowy smak ciasta. Użyjcie mocnego espresso, choć kawa instant (łyżeczka rozmieszana w 80 ml wrzątku) też się nada. Jeśli nie chcecie używać kawy, można zastąpić ją mlekiem. Ciasto też wyjdzie pysznie.
Olej – Zwykły olej rzepakowy.
Cukier – Drobny, biały cukier. Opcjonalnie można wykorzystać cukier brązowy.

Polewa.
Po rozpuszczeniu czekolady w śmietance, trzeba poczekać, aż polewa wystygnie i lekko zgęstnieje. Jeśli chcecie gęstą polewę, to warto dosłownie na 1-2 minuty włożyć ją do lodówki i energicznie wymieszać, następnie rozsmarować na cieście.
Czekolada – Gorzka min. 60% i mleczna. Nie używajcie samej mlecznej, będzie zbyt sodko, a polewa będzie za rzadka.
Pieczenie.
Ciasto pieczemy w 175 stopniach C, w piekarniku ustawionym na opcje góra-dół. Pieczemy je do suchego patyczka, trwa to ok. 40-45 minut. Warto od 40 minuty sprawdzać ciasto patyczkiem co 5 minut.
Zbyt długie pieczenie sprawi, że ciasto będzie za suche. Ponadto, nie polecam wyciągać ciasta do ostudzenia na kratkę. Lepiej, aby zostało w formie. Wtedy pozostaje jeszcze wilgotniejsze.
Przepis na keksówkę o wymiarach 20×10 cm.

Wilgotne ciasto czekoladowe - przechowywanie
To pyszne i mokre ciasto czekoladowe przechowujemy w temperaturze pokojowej w szczelnym pojemniku lub zawinięte w folię spożywczą. Będzie dobre przez 3-4 dni.

Smacznego!
Przepis na proste i wilgotne ciasto czekoladowe:

CIASTO CZEKOLADOWE - WILGOTNE I PYSZNE
Joanna | ChocololoSKŁADNIKI
Składniki na ciasto
- 2 jajka (w temp. pokojowej)
- 170 g mąki pszennej
- 30 g kakao
- 150 g cukru drobnego
- 1 op. cukru waniliowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
- 120 g jogurtu naturalnego (w temp. pokojowej)
- 120 ml oleju
- 80 ml espresso (można podmienić na mleko)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
Składniki na polewę
- 70 ml śmietanki 30-36%
- 40 g czekolady gorzkiej
- 30 g czekolady mlecznej
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (góra-dół), formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
- W misce wymieszać mąkę, kakao, proszek i sodę. Odłożyć.
- Do drugiej miski dać jajka, jogurt, olej, kawę i cukry. Wymieszać dokładnie i przesiać mieszankę mąki.
- Wymieszać całość krótko, tylko do połączenia składników. Ciasto przelać do formy, wyrównać. Piec ok. 40-45 minut, do suchego patyczka.
- Ciasto wyjąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia w formie.
Przygotowanie polewy
- W niewielkim garnuszku podgrzać śmietankę prawie do wrzenia. Zdjąć z ognia i dodać połamane czekolady, wymieszać do rozpuszczenia. Gdy polewa ostygnie i zgęstnieje polać nią ciasto.