Ciasto czekoladowe – wilgotne i pyszne

Ciasto czekoladowe - wilgotne i pyszne

Bardzo wilgotne i mięciutkie ciasto czekoladowe, które jest banalnie proste do przygotowania. To ciasto, do którego nie potrzebujecie miksera, nic nie trzeba ubijać, ucierać, wystarczy trzepaczką połączyć składniki mokre i suche. Ciasto wychodzi pysznie czekoladowe, cudnie mokre i delikatne jednocześnie. Nie mogło zabraknąć czekoladowej polewy. Warto poczekać, aż mocno ostygnie i zgęstnieje. Wtedy można fajnie rozsmarować ją na wierzchu. Do ciasta użyłam mocnej kawy, która pięknie podkreśla czekoladowy smak, ale spokojnie obejdzie się bez niej. Przygotowałam też wersję z mlekiem i zdała ona test. To czekoladowe ciasto jest boskie, koniecznie spróbujcie i zapiszcie przepis.
składniki na ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe - wskazówki do przygotowania

Czekoladowe ciasto jest bardzo proste do przygotowania, składniki suche przesiewamy do mokrych. Najważniejsze, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.

Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Jogurt – Jogurt naturalny, gęsty w kubeczku. Powinien być w temperaturze pokojowej. Można odpowiednią ilość przełożyć do miseczki i podobnie jak jajka włożyć ją do większej miski z ciepłą wodą. Wtedy jogurt szybko się ociepli.

Kawa – Podkreśla czekoladowy smak ciasta. Użyjcie mocnego espresso, choć kawa instant (łyżeczka rozmieszana w 80 ml wrzątku) też się nada. Jeśli nie chcecie używać kawy, można zastąpić ją mlekiem. Ciasto też wyjdzie pysznie.

Olej – Zwykły olej rzepakowy.

Cukier – Drobny, biały cukier. Opcjonalnie można wykorzystać cukier brązowy.

jak upiec ciasto czekoladowe

Polewa.

Po rozpuszczeniu czekolady w śmietance, trzeba poczekać, aż polewa wystygnie i lekko zgęstnieje. Jeśli chcecie gęstą polewę, to warto dosłownie na 1-2 minuty włożyć ją do lodówki i energicznie wymieszać, następnie rozsmarować na cieście.

Czekolada – Gorzka min. 60% i mleczna. Nie używajcie samej mlecznej, będzie zbyt sodko, a polewa będzie za rzadka.

Pieczenie.

Ciasto pieczemy w 175 stopniach C, w piekarniku ustawionym na opcje góra-dół. Pieczemy je do suchego patyczka, trwa to ok. 40-45 minut. Warto od 40 minuty sprawdzać ciasto patyczkiem co 5 minut.

Zbyt długie pieczenie sprawi, że ciasto będzie za suche. Ponadto, nie polecam wyciągać ciasta do ostudzenia na kratkę. Lepiej, aby zostało w formie. Wtedy pozostaje jeszcze wilgotniejsze.

Przepis na keksówkę o wymiarach 20×10 cm.

wilgotne i proste ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe - przechowywanie

To pyszne i mokre ciasto czekoladowe przechowujemy w temperaturze pokojowej w szczelnym pojemniku lub zawinięte w folię spożywczą. Będzie dobre przez 3-4 dni.

przepis na ciasto czekoladowe

Smacznego!

Przepis na proste i wilgotne ciasto czekoladowe:

przepis na ciasto czekoladowe

CIASTO CZEKOLADOWE - WILGOTNE I PYSZNE

Joanna | Chocololo
Proste do przygotowania, mięciutkie, bardzo wilgotne ciasto czekoladowe z czekoladową polewą.
Przepis na formę 20x10 cm. (keksówka)

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 170 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • 150 g cukru drobnego
  • 1 op. cukru waniliowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 120 g jogurtu naturalnego (w temp. pokojowej)
  • 120 ml oleju
  • 80 ml espresso (można podmienić na mleko)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody

Składniki na polewę

  • 70 ml śmietanki 30-36%
  • 40 g czekolady gorzkiej
  • 30 g czekolady mlecznej

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (góra-dół), formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W misce wymieszać mąkę, kakao, proszek i sodę. Odłożyć.
  • Do drugiej miski dać jajka, jogurt, olej, kawę i cukry. Wymieszać dokładnie i przesiać mieszankę mąki.
  • Wymieszać całość krótko, tylko do połączenia składników. Ciasto przelać do formy, wyrównać. Piec ok. 40-45 minut, do suchego patyczka.
  • Ciasto wyjąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia w formie.

Przygotowanie polewy

  • W niewielkim garnuszku podgrzać śmietankę prawie do wrzenia. Zdjąć z ognia i dodać połamane czekolady, wymieszać do rozpuszczenia. Gdy polewa ostygnie i zgęstnieje polać nią ciasto.
Słowo kluczowe ciasto, ciasto czekoladowe, ciasto z jogurtem, czekolada, czekolada gorzka, czekolada mleczna, kakao

Zobacz także:

czekoladowe ciasto na maślance
czekoladowe ciasto na maślance
czekoladowy chlebek bananowy
czekoladowy chlebek bananowy
ciasto czekoladowe na jogurcie
ciasto czekoladowe na jogurcie
0 FacebookPinterestEmail
Subscribe
Powiadom o
guest
Recipe Rating




0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Pokaż wszystkie komentarze

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2024. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo
0
Przeczytaj komentarze i zostaw swoją opinię.x