Cofnij
przepis na ciasto czekoladowe

CIASTO CZEKOLADOWE - WILGOTNE I PYSZNE

Joanna | Chocololo
Proste do przygotowania, mięciutkie, bardzo wilgotne ciasto czekoladowe z czekoladową polewą.
Przepis na formę 20x10 cm. (keksówka)

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 170 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • 150 g cukru drobnego
  • 1 op. cukru waniliowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 120 g jogurtu naturalnego (w temp. pokojowej)
  • 120 ml oleju
  • 80 ml espresso (można podmienić na mleko)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody

Składniki na polewę

  • 70 ml śmietanki 30-36%
  • 40 g czekolady gorzkiej
  • 30 g czekolady mlecznej

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (góra-dół), formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W misce wymieszać mąkę, kakao, proszek i sodę. Odłożyć.
  • Do drugiej miski dać jajka, jogurt, olej, kawę i cukry. Wymieszać dokładnie i przesiać mieszankę mąki.
  • Wymieszać całość krótko, tylko do połączenia składników. Ciasto przelać do formy, wyrównać. Piec ok. 40-45 minut, do suchego patyczka.
  • Ciasto wyjąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia w formie.

Przygotowanie polewy

  • W niewielkim garnuszku podgrzać śmietankę prawie do wrzenia. Zdjąć z ognia i dodać połamane czekolady, wymieszać do rozpuszczenia. Gdy polewa ostygnie i zgęstnieje polać nią ciasto.
Słowo kluczowe ciasto, ciasto czekoladowe, ciasto z jogurtem, czekolada, czekolada gorzka, czekolada mleczna, kakao