1op.cukru waniliowego lub z prawdziwą wanilią(ok. 16 g)
120gjogurtu naturalnego(w temp. pokojowej)
120mloleju
80mlespresso(można podmienić na mleko)
1łyżeczkaproszku do pieczenia
½łyżeczkisody
Składniki na polewę
70mlśmietanki 30-36%
40gczekolady gorzkiej
30gczekolady mlecznej
PRZYGOTOWANIE
Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (góra-dół), formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
W misce wymieszać mąkę, kakao, proszek i sodę. Odłożyć.
Do drugiej miski dać jajka, jogurt, olej, kawę i cukry. Wymieszać dokładnie i przesiać mieszankę mąki.
Wymieszać całość krótko, tylko do połączenia składników. Ciasto przelać do formy, wyrównać. Piec ok. 40-45 minut, do suchego patyczka.
Ciasto wyjąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia w formie.
Przygotowanie polewy
W niewielkim garnuszku podgrzać śmietankę prawie do wrzenia. Zdjąć z ognia i dodać połamane czekolady, wymieszać do rozpuszczenia. Gdy polewa ostygnie i zgęstnieje polać nią ciasto.
Słowo kluczowe ciasto, ciasto czekoladowe, ciasto z jogurtem, czekolada, czekolada gorzka, czekolada mleczna, kakao