Ciastka brownie

Ciastka brownie

Niesamowicie czekoladowe ciasteczka brownie. Sama je uwielbiam i nie znak nikogo, kto kręciłby nosem przy jedzeniu tych słodkich, okrągłych ciastek. Na blogu pojawiały się już w kilku odsłonach i z różnymi dodatkami. Dziś przepis na ciastka brownie, ale w wersji bez żadnych dodatków. Same są naprawdę przesmaczne, wybitnie czekoladowe, maziste i wilgotne w środku, a na zewnątrz krucho-gumowe z piękną skórką. Takie jakie powinny być idealne ciastka brownie. We wskazówkach napiszę co można jeszcze do nich dodać, aby zmodyfikować je po swojemu. Wasze ulubione dodatki sprawię, że będą smakować Wam jeszcze bardziej. Zapraszam więc do czytania wpisu i wskazówek, a dalej po nich na przepis na ciastka brownie.
składniki na ciastka brownie

Ciasteczka brownie - wskazówki do przygotowania

Jakie składniki są potrzebne do przygotowania prostych ciastek brownie:

Czekolada – Gorzka czekolada o zawartości kakao 60-80%. Im ciemniejsza czekolada, tym ciastka bardziej czekoladowe.

Jajka – Wybierzcie jajka w rozmiarze M. Powinny być w temperaturze pokojowej. Trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Cukier – Użyłam cukru brązowego (trzcinowego), ale można wykorzystać drobny, biały cukier. Brązowy jest słonawy, lekko karmelowy i podkreśla czekoladowy smak.

Masło – Prawdziwe masło o wysokiej zawartości tłuszczu 82-83%, nie zamieniamy go na margarynę.

Mąka – Pszenna mąka tortowa, opcjonalnie jasna mąka orkiszowa typ 700.

Proszek do pieczenia – Nie wymieniamy go na sodę.

 

Jak przygotować najlepsze ciasteczka brownie?

– Czekoladę rozpuszczamy w ciepłym, roztopionym maśle i odstawiamy do ostudzenia. Czekolada powinna pozostać płynna i być w temperaturze pokojowej.

– Ostudzoną czekoladę trzeba powoli wlewać do wcześniej ubitych jajek z cukrem i szczyptą soli. Jajka ubijamy prze 2-3 minuty do powstania jasnej i puszystej masy, ale cukier nie musi się całkiem rozpuścić w jajkach. Może być widoczny na masie.

– Gdy składniki połączą się, delikatnie mieszamy mokre składniki z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia.

– Ciasto nakładamy na przygotowane blachy wyłożone papierem do pieczenia. Można nakładać porcje ciasta łyżką. Ja użyłam gałkownicy do lodów o pojemności 20 ml. Ciastka wyszły niewielkie. Ciastka piec 8-10 minut w 170 stopniach C, aż skórka będzie błyszcząca, ciastka popękane i wyrośnięte. Większe ciastka trzeba piec dłużej o 2-3 minuty.

Pieczemy pierwszą porcję ciasta, w trakcie pieczenia nakładamy ciasto na drugą. Może ono poczekać te 8-10 minut na swoją kolej pieczenia.

ciasteczka brownie przed i po upieczeniu

Jakie dodatki pasują do ciastek?

Dodatkowa porcja czekolady – Wystarczy ok. 80-100 g mlecznej lub gorzkiej czekolady pokroić na małe kostki (można użyć czekoladowych groszków) i delikatnie wmieszać do ciasta.

Orzechy – Posiekane orzechy np. laskowe (mogą być wcześniej podpieczone i obrane ze skórki), włoskie, pekan, arachidowe. Wystarczy ok. 60 gram na podaną porcję.

Rodzynki – Także inne suszone owoce, jak np. żurawina, czy morele. Oczywiście owoce trzeba wcześniej pokroić w kostkę. Pasować będą idealnie suszone wiśnie. Wystarczy ok. 60 gram owoców.

Aromat – Do ciastek można dodać kilka kropel aromatu waniliowego, migdałowego, pomarańczowego lub kokosowego. Fani połączenia czekolady i mięty mogą dodać kroplę aromatu miętowego, ale tylko kroplę, żeby nie zdominował smaku.

Przepis na ok. 18-20 ciastek. (Nakładając gałkownicą 20 ml wyszło mi dokładnie 20 sztuk)

ciastka brownie

Ciastka brownie - przechowywanie

Przechowywać w szczelnym pojemniku, w temperaturze pokojowej lub w lodówce, jeśli chcecie twardsze i chłodniejsze ciasta brownie. Spożyć do 1 tygodnia. Upieczone ciastka można mrozić. Najlepiej owijać folią spożywczą po dwa ciastka. Mrozić do 3 miesięcy.

Żeby rozmrozić ciasteczka wystarczy rozwinąć je z foli spożywczej i położyć na talerzyk. Po ok. 15 minutach powinny być gotowe.

ciasteczka brownie

Smacznego!

Przepis na czekoladowe ciasteczka brownie:

ciasteczka brownie

CIASTKA BROWNIE

Joanna | chocololo.pl
Przepyszne, maksymalnie czekoladowe ciastka brownie z połyskującą, słodką skórką.
Przepis na ok. 18-20 ciastek.

SKŁADNIKI
  

  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 150 g cukru brązowego
  • 60 g masła
  • 40 g mąki
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C (góra-dół). Dwie blachy (na wyposażeniu piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Czekoladę posiekać i włożyć do miseczki. Masło rozpuścić w garnuszku i gorącym zalać czekoladę, wymieszać do rozpuszczenia czekolady* i odłożyć do ostudzenia.
  • W misce ubić (mikser; końcówki do ubijania) jajka z cukrem i szczyptą soli na puszystą, jasną masę. Zajmie to ok. 2 minuty.
  • Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i powoli, ciągle miksując, wlewać wystudzoną czekoladę z masłem. Skończyć miksować gdy tylko składniki się połączą.
  • Do masy przesiać mąkę i wymieszać krótko rózgą kuchenną lub mikserem na niewielkich obrotach, tylko do połączenia składników.
  • Na przygotowaną blachę wykładać niewielkie porcje ciasta w odstępach. Można łyżką. Piec 8-10 minut (1 blachę jednocześnie; druga może poczekać), wyjąć z piekarnika i po kilku minutach (3-4) przełożyć delikatnie na kratkę do całkowitego ostudzenia.

WSKAZÓWKI

* Jeśli czekolada nie będzie chciała się całkiem rozpuścić (np. gdy w pomieszczeniu będzie chłodno), wystarczy podgrzać całość krótko w kąpieli wodnej.
Słowo kluczowe brownie, ciasteczka, ciasteczka brownie, ciasteczka czekoladowe, ciasteczka z czekoladą, ciastka, czekolada gorzka

Zobacz także:

ciastka brownie z kremem kokosowym
ciastka brownie z kremem kokosowym
ciasteczka brownie z krówkami
ciasteczka brownie z krówkami
ciasteczka brownie z truskawkami
ciasteczka brownie z truskawkami
0 FacebookPinterestEmail

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo