Ciasteczka z Oreo i czekoladą
Bardzo smaczne i proste do przygotowania ciasteczka z Oreo i białą czekoladą. Można powiedzieć ciasteczka w ciasteczku. Chrupiące z zewnątrz, delikatne w środku i bardzo słodziutkie. Można je szybko przygotować do popołudniowej kawy, albo po prostu, gdy mamy ochotę na domowe słodkości.
Ciasteczka z Oreo i czekoladą - wskazówki
Składniki na ciasteczka powinny być w temperaturze pokojowej.
Czekolada – W przypadku tych ciastek można użyć dowolnej czekolady. W przepisie podałam białą, ale użyłam białej z Oreo, która nieco bardziej rozpuściła się w piekarniku (ma taki krem w środku) i wyszło naprawdę pysznie. Można więc użyć białej, mlecznej lub gorzkiej.
Czekoladę mleczną i białą, które są w temperaturze pokojowej łatwiej pokroić w kosteczki.
Cukier – Cukier brązowy można zastąpić drobnym cukrem białym. Można też użyć cukru pudru, lub samodzielnie zmielić na puder cukier brązowy.
Przepis na ok. 16 ciasteczek.
Ciasteczka z Oreo i czekoladą - przechowywanie
Ciasteczka przechowywać w szczelnym pojemniku, w temperaturze pokojowej, do 4 dni.
Surowe ciasto, bez pokrojonych ciastek można zostawić w lodówce na 24 godziny lub zamrozić na maksymalnie 3 miesiące.
Smacznego!
CIASTECZKA Z OREO I CZEKOLADĄ
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
- 100 g masła (miękkiego)
- 180 g mąki pszennej
- 70 g cukru brązowego (drobnego)
- 1 jajko
- 1 op. cukru waniliowego (16 g)
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g ciastek Oreo
- 100 g czekolady białej
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- W misce utrzeć mikserem (końcówkami do ubijania) masło z cukrami do powstania puszystej, jasnej masy. Wbić jajko i miksować do połączenia składników.
- Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksować, aż powstanie jednolite ciasto. Nie miksować zbyt długo.
- Ciasteczka Oreo pokroić na kawałki, czekoladę pokroić w kosteczki.
- Wsypać pokrojone ciasteczka i połowę czekolady do ciasta. Delikatnie wymieszać szpatułką.
- Formować w dłoniach kulki o wielkości orzecha włoskiego (mogą być nieco większe) i układać na blaszce. Zachowywać spore odstępy, ciasteczka urosną.
- Delikatnie spłaszczyć ciastka dłonią i na wierzch powciskać po kilka kosteczek czekolady.
- Piec ok. 13 -15 minut, aż ciasteczka lekko się zrumienią. Po wyjęciu z piekarnika poczekać 5 minut i przenieść ciastka na kratkę do ostudzenia.
Zobacz także:
CIASTECZKA Z ŻURAWINĄ I CZEKOLADĄ
Napisać o nich, że to ciasteczka z żurawiną i czekoladą to w sumie za mało. To są wypasione ciasteczka z żurawiną, czekoladą, migdałami, skórką pomarańczową i cynamonem. Pełno smaku i zapachu w małym ciasteczku, są naprawdę pyszne. Będą idealne na święta.
PROSTE KRUCHE CIASTECZKA Z CZEKOLADĄ
Proste i bardzo smaczne kruche ciasteczka z dodatkiem czekolady. Idealne kiedy nie ma się ochoty na skomplikowane wypieki, ale coś dobrego by się zjadło. Przygotowanie ich jest naprawdę łatwe i szybkie.
CIASTECZKA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I ŻURAWINĄ
Pyszne, bezglutenowe ciasteczka z białą czekoladą i żurawiną. Zaraz po upieczeniu są chrupkie z zewnątrz, w środku mokre, o lekko ciągnącej konsystencji. Po prostu rewelacyjne.