Ciasteczka z kawałkami czekolady
Nie ma to jak dobre ciasteczko, najlepiej z kawałkami czekolady. Te ciasteczka mają jej w sobie pełno i są wyśmienite. Chrupiące na zewnątrz, miękkie i lekko ciągnące w środku. Po prostu pyszne. Zawsze kiedy piekę te ciastka zamrażam kilka. Owijam po dwie sztuki w folię spożywczą i wkładam do zamrażarki, żeby zawsze mieć pod ręką coś słodkiego do kawy.
Ciasteczka z kawałkami czekolady - wskazówki
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego jajka i masło trzeba wyjąć z lodówki wcześniej.
Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%. Można pomieszać np. mleczną z gorzką w równej proporcji , ale ciasteczka będą słodsze. Ja użyłam tylko gorzkiej.
Cukier – Dobrze jest wymieszać dwa rodzaje cukru ze względu na smak. Można użyć cukrów drobnych, będą lepsze do ucierania z masłem. Nie jest to jednak konieczne.
Pieczenie – Polecam piec ciastka na dwie tury, każdą blachę osobno. Ciastka wyłożone na blaszkę spokojnie mogą poczekać na swoją kolej pieczenia. Ciastka piec, aż zrumienią się ich brzegi, środek powinien pozostać lekko blady.
Przepis na 12 dużych ciastek o średnicy ok. 9 cm. Można zrobić więcej mniejszych ciastek, piec nieco krócej 8-10 minut.
Ciasteczka z kawałkami czekolady - przechowywanie
Przechowywać w szczelnym pojemniku, w temperaturze pokojowej. Spożyć do 1 tygodnia. Upieczone ciastka można mrozić. Najlepiej owijać folią spożywczą po dwa ciastka. Mrozić do 3 miesięcy.
Smacznego!
CIASTECZKA Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
- 120 g masła (miękkie, w temp. pokojowej)
- 170 g mąki pszennej
- 1 jajko (w temp. pokojowej)
- 50 g cukru białego
- 90 g cukru brązowego
- 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (16 gram)
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 160 g czekolady gorzkiej
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, dwie blachy (na wyposażeniu piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia.
- Do miski przesiać mąkę z proszkiem i solą. Odłożyć.
- Czekoladę pokroić na kawałki (mniejsze i nieco większe). Odłożyć.
- W misce utrzeć (mikser, końcówki do ubijania) masło z cukrami (białym, waniliowym i brązowym) aż powstanie jasna, lekko puszysta masa. Zajmie to 2-3 minuty. Większy cukier nie rozpuści się całkowicie.
- Wbić jajko do masła i miksować jeszcze minutę aż składniki dokładnie się połączą.
- Miksując na wolnych obrotach dodać mąkę i miksować aż powstanie jednolite ciasto.
- Wsypać kawałki czekolady i wmieszać je delikatnie szpatułką.
- Na przygotowane blachy wyłożyć spore, równe porcje ciasta (po 6 sztuk na blachę) w odstępach. Używałam do tego gałkownicy do lodów o pojemności 50 ml i średnicy 5cm. Można ulepić kulki w dłoniach, wielkości małej limonki.
- Ciasteczka piec 12-15 minut ( w zależności od piekarnika), aż zarumienią się brzegi. Wyjąć i po kilku minutach (kiedy staną się twardsze) przenieść je na kratkę do studzenia.
Zobacz także:
CIASTECZKA BROWNIE Z M&M's
Mega czekoladowe ciastka brownie z M&M’s i kawałkami czekolady. Chrupiące na zewnątrz i miękkie, lekko ciągnące w środku. Kolorowe i rozweselające. Bardzo proste do przygotowania, w dodatku przygotowanie zajmuje niewiele czasu, więc szybko można cieszyć się ich pysznym smakiem.
CIASTECZKA THUMBPRINT Z CZEKOLADĄ I SOSEM KRÓWKOWYM
To kruche, maślane ciasteczka z wgłębieniem, do którego trzeba dać coś pysznego. Przeważnie dodaje się dżem, ale ja napełniłam je sosem krówkowym i czekoladą, dodatkowo posypałam solonymi orzeszkami ziemnymi. Mam nadzieję, że przypadną Wam do gustu.
CIASTECZKA Z OREO I CZEKOLADĄ
Bardzo smaczne i proste do przygotowania ciasteczka z Oreo i białą czekoladą. Można powiedzieć ciasteczka w ciasteczku. Chrupiące z zewnątrz, delikatne w środku i bardzo słodziutkie. Można je szybko przygotować do popołudniowej kawy, albo po prostu, gdy mamy ochotę na domowe słodkości.