Ciasteczka z bezą i czekoladą
Śliczne i urocze ciasteczka z bezą i czekoladą. Są kruche i maślane, polane gorzką czekoladą, do której przyklejona jest mała beza. Super ciasteczka jeśli chcecie kogoś zaskoczyć bo wyglądają nietypowo. W dodatku są naprawdę smaczne. Przez to, że są niewielkich rozmiarów nie można się oprzeć przed podjadaniem ich i skubnięciem następnego.
Ciasteczka z bezą i czekoladą - wskazówki
Ciasto.
Masło i żółtko do ciasteczek powinno być zimne, prosto z lodówki.
Można przygotować ciasto w malakserze (tak najłatwiej) miksując wszystkie składniki (jak w przepisie), aż powstanie kruszonka. Następnie, ręcznie szybko je zagnieść, uformować w kulę i zawinąć w folię spożywczą. Schłodzić w lodówce przez 20 min.
Jeśli nie posiadacie malaksera, można szybko posiekać nożem mąkę, cukier puder i pokrojone w kostkę masło. Następnie zagnieść ręcznie ciasto. Wszystko robimy szybko, aby ciasto się nie ociepliło.
Ciasto rozwałkowujemy dość grubo ( ok. 5mm) i wycinamy niewielkie kółeczka, nakłuwamy widelcem, układamy na blaszce i pieczemy aż się zarumienią.
Bezy.
Białko jaja – Dobrze, aby było w temperaturze pokojowej, ale nie musi. Białko oddzielić od żółtka bardzo dokładnie, nawet najmniejsza ilość żółtka spowoduje, że beza nie wyjdzie.
Bezę najlepiej ubijać w metalowej lub szklanej misce. Musi być czysta i sucha, tak samo mieszadła miksera.
Cukier – Drobny, biały cukier.
Dodajemy cukier łyżeczka po łyżeczce, koleją dopiero, gdy poprzednia będzie dobrze wmieszana.
Bezy wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 140 stopni i od razu zmniejszamy temperaturę do 90 stopni C. Ja suszyłam bezy 3 godziny, następnie wystudziłam w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Dobrze ubitą, gęstą i lśniącą pianę z białek przekładamy do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką. Na papierze do pieczenia trzeba odrysować ołówkiem kółka o średnicy takiej jaką wykrawamy ciastka, następnie przy pomocy rękawa cukierniczego zrobić małe beziki w narysowanych okręgach.
Czekolada – Najlepsza będzie gorzka, ciasteczka są słodkie i bezy też. Chociaż nic nie stoi na przeszkodzie żeby użyć mlecznej.
Ciasteczka polewamy roztopioną czekoladą, nalewamy ją na środek ciastka, ale tak by nie rozlała się po cały ciastku. Dzięki temu beza, którą przykleimy ładnie wypcha czekoladę ku brzegom.
W przepisie przelewamy czekoladę do rękawa cukierniczego, ale oczywiście można użyć po prostu łyżeczki i nalewać nią porcję czekolady.
Przepis na ok. 20 ciasteczek.
Ciasteczka z bezą i czekoladą - przechowywanie
Przechowywać ciasta w szczelnym pojemniku, aby zabezpieczyć bezy przed zawilgoceniem. Można je zostawić w temperaturze pokojowej, ale myślę, że są lepsze z lodówki. Będą dobre przez 4-5 dni.
Smacznego!
CIASTECZKA Z BEZĄ I CZEKOLADĄ
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na ciasto
- 1 żółtko (zimne)
- 50 g masła (zimnego)
- 100 g mąki pszennej
- 25 g cukru pudru
- 1 op cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
Składniki na bezy
- 1 białko
- 50 g cukru drobnego
- szczypta soli
Dodatkowo
- 50 g gorzkiej czekolady
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie kruchych ciastek
- Do malaksera wsypać mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, dodać pokrojone w kostkę masło i żółtko. Zmiksować wszystko do powstania kruszonki. Wsypać ją do miski, chwilę zagnieść i uformować w kulę. Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.
- Piekarnik nagrzać do 200 stopni C, blachę (na wyposażeniu piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia.
- Stolnicę/ blat oprószyć mąką, także wałek. Rozwałkować ciasto na grubość ok. 5 mm i wycinać z niego kółka o średnicy 4 cm. Pozostałe ciasto szybko zagnieść i znów rozwałkować.
- Krążki ciasta układać na blaszce w odstępach, każdy nakłuć widelcem.
- Piec ciasteczka 8-9 minut, aż się zarumienią. Wyjąć ciastka z piekarnika, zostawić na kilka minut na blaszce, następnie przenieść na kratkę do całkowitego wystudzenia.
Przygotowanie bezików
- Piekarnik nagrzać do 140 stopni C, blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i odrysować na nim ołówkiem niewielkie okręgi o średnicy 4 cm (takie jak ciasteczka).
- Białko umieścić w czystej, suchej misce. Miksować (końcówki do ubijania) i gdy białko lekko się spieni dodać szczyptę soli. Białko ubić na sztywną pianę i dodać pierwszą łyżeczkę cukru. Gdy ta się rozpuści dodać kolejną i tak do czasu, gdy dodany zostanie cały cukier.
- Gotową pianę przenieść do rękawa cukierniczego z tylką. Na narysowanych okręgach wycisnąć beziki.
- Blachę z bezami włożyć do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę pieczenia do 90 stopni C. Bezy suszyć 2,5-3 godziny, następnie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki na kilka cm i zostawić bezy do całkowitego wystudzenia.
Składanie ciastek
- Czekoladę połamać na kosteczki, włożyć o metalowej miski i rozpuścić w kąpieli wodnej. Chwilę ostudzić i przelać do rękawa cukierniczego, odciąć koniec i polewać kolejno ciastka czekoladą (można też łyżeczką). Nalewać czekoladę na środek ciastka i przykleić do niej bezę. Przygotować tak wszystkie ciastka.
- Zostawić ciasteczka do zastygnięcia czekolady. Można je schłodzić 15 minut w lodówce, następnie przenieść do szczelnego pojemnika.