Ciasteczka thumbprint z czekoladą i sosem krówkowym
Wraz z końcem roku dodaje ciasteczka thumbprint do moich najulubieńszych tegorocznych ciastek. Koniecznie spróbujcie. To kruche, maślane ciasteczka z wgłębieniem, do którego trzeba dać coś pysznego. Przeważnie dodaje się dżem, ale ja napełniłam je sosem krówkowym i czekoladą, dodatkowo posypałam solonymi orzeszkami ziemnymi. Mam nadzieję, że przypadną Wam do gustu.
Ciasteczka thumbprint z czekoladą i sosem krówkowym - wskazówki
Ciasteczka są naprawdę proste w przygotowaniu. Należy pamiętać że:
– Ciasto najłatwiej wyrobić w malakserze miksując wszystkie składniki, aż powstanie masa o konsystencji piasku. Następnie ręcznie szybko zagnieść ją i uformować w kulę. Jeżeli robimy ciasto w całości ręcznie, trzeba nożem posiekać najpierw składniki w misce, następnie szybko zagnieść.
– Masło powinno być zimne, prosto z lodówki.
– Można użyć czekolady gorzkiej, deserowej lub mlecznej.
– Ciasteczka można posypać dowolnymi orzechami.
– Wgłębienia w uformowanych kuleczkach można zrobić palcem lub łyżką. Aby ciasto do niej nie przywierało, łyżkę za każdym razem obsypać cukrem pudrem.
– Ciastka w piekarniku urosną, jeżeli wgłębienie za bardzo urośnie, można od razu po upieczeniu delikatnie je docisnąć. Musi to być jednak zaraz po upieczeniu, zanim zostaną przeniesione na kratkę. Inaczej ciastka stwardnieją.
Przepis na 18 – 20 ciastek.
Ciasteczka thumbprint z czekoladą i sosem krówkowym - przechowywanie
Ciasteczka przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, w temperaturze pokojowej, do 4 dni.
Smacznego!
CIASTECZKA THUMBPRINT Z CZEKOLADĄ I SOSEM KRÓWKOWYM
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na ciasto
- 200 g mąki pszennej
- 40 g cukru pudru
- 16 g cukru waniliowego ((opakowanie))
- 150 g masła (zimnego)
- 1 żółtko
- szczypta soli
Składniki na nadzienie
- 150 g krówek
- 60 ml śmietanki 36%
- 100 g czekolady
Na wierzch
- garść orzechów
PRZYGOTOWANIE
- Wszystkie składniki na ciasto włożyć do miski lub malaksera. Wyrobić szybko gładkie ciasto.
- Blaszkę lub tackę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Z ciasta uformować niewielkie kulki (ok. 20 gram każda) i ułożyć zachowując odstęp.
- W każdej kulce zrobić spore wgłębienie. Schować uformowane ciastka do lodówki na 30 minut.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Ciastka piec ok. 15 minut, aż zaczną się rumienić.
- Ciastka wyciągnąć z piekarnika, po kilku minutach przenieść na kratkę do studzenia. Zostawić do wystudzenia.
- Przygotować sos krówkowy. Krówki połamać i włożyć do garnuszka z grubym dnem. Dolać śmietankę i podgrzewać, pilnując i mieszając co jakiś czas.
- Sos powinien być gładki, bez grudek. Napełniać nim wgłębienia w ciastkach, zostawiając trochę miejsca na czekoladę.
- Włożyć ciastka do lodówki na czas roztapiania czekolady. Sos w tym czasie powinien trochę zastygnąć.
- Czekoladę połamać i roztopić w kąpieli wodnej. Polewać nią ciastka.
- Orzechy posiekać, posypać ciasteczka. Włożyć je do lodówki, tylko do zastygnięcia czekolady.
Zobacz także:
CIASTECZKA Z OREO I CZEKOLADĄ
Bardzo smaczne i proste do przygotowania ciasteczka z Oreo i białą czekoladą. Można powiedzieć ciasteczka w ciasteczku. Chrupiące z zewnątrz, delikatne w środku i bardzo słodziutkie. Można je szybko przygotować do popołudniowej kawy, albo po prostu, gdy mamy ochotę na domowe słodkości.
MAŚLANE CIASTECZKA KOKOSOWE Z CZEKOLADĄ
Kruche, maślane ciasteczka z dużą ilością wiórków kokosowych oblane czekoladą. Ciasteczka są chrupkie, mocno kokosowe i pięknie wyglądają. Są przepyszne i bardzo przyjemnie się je przygotowuje. Zadowolą każdego wielbiciela kokosowych wypieków i nie tylko.
KOKOSANKI W CZEKOLADZIE
Świetna, słodka przekąska dla wielbicieli kokosa i oczywiście czekolady. Kokosanki w czekoladzie są przepyszne, lekko chrupiące z wierzchu i miękkie w środku. Przygotowanie ich jest mało skomplikowane i szybkie, a efekt zachwycający.