Ciasteczka nadziewane Nutellą
Pyszne ciastka z kawałkami czekolady i czekoladowo-orzechowym wnętrzem. Wbrew pozorom, wcale nie takie trudne do przygotowania. Ciasteczka nadziewane Nutellą są naprawdę smaczne. Po upieczeniu lekko chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku i po brzegi wypełnione kremem.
Ciasteczka nadziewane Nutellą - wskazówki
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego jajko i masło trzeba wyjąć z lodówki wcześniej.
Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%. Można pomieszać np. mleczną z gorzką w równej proporcji, ale ciasteczka będą słodsze. Ja użyłam tylko gorzkiej, ponieważ krem w środku jest bardzo słodki.
Cukier – Dobrze jest wymieszać dwa rodzaje cukru ze względu na smak. Można użyć cukrów drobnych, będą lepsze do ucierania z masłem. Nie jest to jednak konieczne.
Zmrożony krem czekoladowo-orzechowy szybko ociepla się na zewnątrz. Dobrze jest nadziewać ciastka dość szybko, lub przygotować sobie porcje ciasta (można od razu 15) i za każdym razem wyciągać porcję zamrożonego kremu i zawijać w ciasto. Uformować kulkę, odłożyć i znów z zamrażarki wziąć porcję kremu.
Krem do zamrożenia najlepiej nakładać łyżeczką (czubata łyżeczka na porcję) i przy pomocy drugiej wykładać na przygotowany papier do pieczenia. Mrozić krem co najmniej 30 minut. Najlepiej po 30 minutach od włożenia kremu do zamrażarki zacząć przygotowywać ciasto.
Przepis na 15 ciastek.
Ciasteczka nadziewane Nutellą - przechowywanie
Zaraz po upieczeniu ciasteczka mają chrupką, cienką skórkę i miękkie, wilgotne wnętrze. Następnego dnia są również pyszne, ale skórka mięknie.
Dobrze przechowywać je w pojemniku, w temperaturze pokojowej, do 4-5 dni.
Można mrozić gotowe kulki ciasta (już nadziane kremem). Wystarczy zawinąć je osobno w folię spożywczą. Mrozić do 2 miesięcy. Jeżeli będziecie chcieli je upiec, wystarczy ułożyć je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Zostawić je na 15 minut i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec jak w przepisie lub 1-2 minuty dłużej.
Smacznego!
CIASTECZKA NADZIEWANE NUTELLĄ
SKŁADNIKI
- 15 łyżeczek Nutelli (czubate łyżeczki, to ok. 200 g kremu)
- 120 g masła (miękkiego)
- 90 g cukru brązowego
- 40 g cukru białego
- 230 g mąki pszennej
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 1 jajko + 1 żółtko (w temp. pokojowej)
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 100 g czekolady gorzkiej
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie nadzienia
- Większą tackę lub talerz wyłożyć papierem do pieczenia. W równych odstępach wyłożyć 15 porcji Nutelli przy pomocy łyżeczki (porcja= lekko czubata łyżeczka). Włożyć do zamrażarki na min. 30 minut.
Przygotowanie ciasta
- W misce wymieszać mąkę, mąkę ziemniaczaną i sodę, odłożyć.
- Czekoladę posiekać i odłożyć.
- W misce utrzeć (mikser, końcówki do ubijania) masło z cukrami (białym i brązowym) aż powstanie jasna, lekko puszysta masa. Zajmie to 2-3 minuty. Większy cukier nie rozpuści się całkowicie.
- Dodać do masła jajko i żółtko, miksować jeszcze chwilę, aż składniki dokładnie się połączą.
- Miksując na wolnych obrotach dodać mieszankę mąki i miksować, aż powstanie jednolite ciasto.
- Do ciasta wsypać czekoladę i wmieszać delikatnie szpatułką.
Formowanie i pieczenie ciastek
- Przygotować kolejną tackę lub talerz, wyłożyć go papierem do pieczenia.
- Brać po kawałku ciasta (można wcześniej podzielić na 15 równych części), delikatnie uformować kulkę i spłaszczyć ją. Położyć na niej porcję zamrożonego kremu i zalepić ją równo ciastem, które wystaje po bokach. W dłoniach uformować kulkę i odłożyć na przygotowaną tackę.
- Włożyć kulki do zamrażarki na 15 minut, a w tym czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni C.
- Blachę (na wyposażeniu piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć w odstępach połowę ciastek. Piec 12-14 minut, aż ciastka spłaszczą się i zaczną robić lekko brązowe. Kolejną porcję wyłożyć na przygotowaną blachę 2-3 minuty przed włożeniem do piekarnika (ponieważ będą dłużej w zamrażarce).
Zobacz także:
CIASTECZKA Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY
Nie ma to jak dobre ciasteczko, najlepiej z kawałkami czekolady. Te ciasteczka mają jej w sobie pełno i są wyśmienite. Chrupiące na zewnątrz, miękkie i lekko ciągnące w środku. Po prostu pyszne. Zawsze kiedy piekę te ciastka zamrażam kilka. Owijam po dwie sztuki w folię spożywczą i wkładam do zamrażarki, żeby zawsze mieć pod ręką coś słodkiego do kawy.
CIASTECZKA MOCNO CZEKOLADOWE
Ciasteczka, a właściwie ciacha bo są całkiem sporych rozmiarów. Te są wyjątkowo czekoladowe, mięciutkie i rozpływające się w ustach. Są słodkie, ale takie mają być. Jedno ciastko do kawy i jesteście w niebie, choć przyznam, że zjadam ze trzy. Ciasteczka mocno czekoladowe z dodatkiem ciemnego cukru Muscovado, który w tym przepisie jest istotny.
CIASTECZKA Z JABŁKAMI, BIAŁĄ CZEKOLADĄ I KRÓWKAMI
Napakowane jabłkami ciasteczka, które smakują jak małe szarlotki. Są idealne. Po upieczeniu chrupkie z zewnątrz, miękkie i delikatne w środku. Krówki lekko się zapiekają i tworzą karmelową, chrupiącą skorupkę. Bardzo smaczne połączenie.