Ciasteczka czekoladowe

Ciasteczka czekoladowe

Przepis na rewelacyjne ciasteczka czekoladowe z dużą ilością kawałków czekolady. Są słodkie, cudnie kruche na zewnątrz i odrobinę wilgotne,  miękkie w środku. Robi się je szybko i prosto, a jeśli macie składniki w temperaturze pokojowej, to w ogóle idzie ekspresowo, ponieważ nie trzeba czekać, aż się ocieplą. Ciasteczek czekoladowych z przepisu wychodzi dokładnie 22 sztuki, można je mrozić zaraz po upieczeniu (i ostudzeniu) lub na surowo. Zaraz po upieczeniu w ciastka wciskamy czekoladowe kawałki. Ciasteczka są wtedy gorące i miękkie, a po kilku minutach twardnieją. Można to zrobić także przed pieczeniem. Wtedy czekolada lekko zapiecze się na wierzchu. Polecam gorąco, ciasteczka są przepyszne, słodziutkie i cudnie czekoladowe.
obrazek pokazuje najlepsze ciasteczka czekoladowe jakie można znaleźć w internecie

Ciasteczka czekoladowe - wskazówki

Jakich składników użyć do przygotowania czekoladowych ciasteczek?

Masło – Powinno być w temperaturze pokojowej, czyli miękkie. Nie zamieniamy masła na margarynę, ponieważ ciasteczka nie będą wtedy takie smaczne.

Mąka – Pszenna mąka tortowa.

Cukier – W przepisie mamy dwa rodzaje cukru – biały i brązowy. Warto pomieszać biały z brązowym, ponieważ brązowy dodatkowo daje lekko karmelowy posmak i sprawia, że ciastka mają lekko gumową konsystencję. Wiem, że cukru w tych ciasteczkach jest sporo, ale on nadaje im fajną, właśnie krucho-gumową konsystencję, a jednocześnie ciasteczka nie są suche.

Cukier waniliowy – Może być zwykły cukier wanilinowy lub taki z prawdziwą wanilią. Jeśli macie ekstrakt waniliowy, to jak najbardziej można zastąpić nim cukier. Ekstrakt dodajcie po utarciu masła z cukrem, najlepiej wmieszać go razem z jajkiem. Jeśli nie chcecie używać cukru waniliowego, pomińcie go.

Kakao – Ciemne kakao np. DecoMorreno, nie używajcie kakao niealkalizowanego  (np. ze sklepów bio). Takie kako jest jaśniejsze, delikatniejsze w smaku, ciasteczka nie będą tak mocno czekoladowe.

 

Jakiej czekolady użyć do czekoladowych ciastek?

Polecam gorzką 60-80% i mleczną w równych proporcjach. 80 g gorzkiej (w tym 50 g na wierzch) i 80 g mlecznej.

Można także użyć samej gorzkiej czekolady. Z samą mleczną będą już mega słodkie, ale  jeśli akurat takie są w Waszym guście, to jak najbardziej można wykorzystać samą mleczną.

Czekoladę kroimy w kosteczki, łatwiej w równą kostkę pokroić czekoladę mleczna. Jeśli macie akurat chocolate chips, czyli kropelki czekoladowe, jak najbardziej będą pasować. Takie kropelki można kupić w niektórych sklepach lub przez internet. Do wyboru są mleczne, gorzkie białe, w zasadzie każde. Takie czekoladowe groszki można też zrobić samodzielnie TUTAJ PRZEPIS.

przepis na ciasteczka czekoladowe

Ciasteczka czekoladowe - przechowywanie

Czekoladowe ciasteczka najlepiej przechowywać w szczelnym pojemniku, w temperaturze pokojowej. Spożyć do 1 tygodnia. Upieczone ciastka można mrozić. Najlepiej owijać folią spożywczą po dwa lub kilka ciastek. Mrozić do 3 miesięcy.

Surowe ciasto uformowane w kuleczki można mrozić, wystarczy później ułożyć je na blaszce i upiec. Wcześniej warto zostawić je na blaszce na 5 minut, następnie upiec wg. przepisu.

ciasteczka czekoladowe

Smacznego!

Przepis na najlepsze ciasteczka czekoladowe:

obrazek pokazujący ciasteczka czekoladowe

CIASTECZKA CZEKOLADOWE

Joanna | Chocololo
Słodkie, kruche na zewnątrz ciasteczka czekoladowe z dużą ilością kawałków mlecznej i gorzkiej czekolady.
Przepis na 22 ciasteczka.

SKŁADNIKI
  

  • 120 g masła (miękkiego)
  • 160 g mąki
  • 20 g kakao
  • 1 jajko (w temp. pokojowej)
  • 100 g cukru brązowego
  • 40 g cukru białego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego (opcjonalnie)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody
  • 160 g czekolady (80 g mlecznej + 80 g gorzkiej)

Dodatkowo

  • 50 g czekolady (mlecznej lub gorzkiej)

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra-dół), dwie blachy (na wyposażeniu piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W misce wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Odłożyć.
  • Czekolady (160 g; gorzką i mleczną) pokroić na niewielkie kostki i odłożyć.
  • Do miski dać masło i wsypać cukier brązowy, biały i waniliowy. Utrzeć na puszystą, jasną masę (mikser; końcówki do ubijania). Zajmie to 4-5 minut, cukier nie rozpuści się całkowicie.
  • Do masła z cukrem wbić jajko i wmieszać na najmniejszych obrotach, następnie zwiększyć obroty na średnie i miksować jeszcze przez 30 sekund.
  • Do masy wsypać suche składniki i miksować krótko do połączenia. Szpatułką delikatnie wmieszać do ciasta czekoladę.
  • Na przygotowane blachy wyłożyć nieduże, równe porcje ciasta w sporych odstępach (ciastka sporo rosną). Używałam do tego gałkownicy do lodów o pojemności 20 ml. Można ulepić kulki w dłoniach, wielkości małego orzecha włoskiego.
  • Czekoladę (50 g) pokroić na kostki.
  • W ciasteczka można powciskać część czekoladowych kawałków (można też całą powciskać zaraz po upieczeniu).
  • Ciasteczka 14-15 minut . Wyjąć i od razu na gorących ciastkach poukładać i powciskać pozostałe kawałki czekolady. Po kilku minutach (kiedy staną się twardsze) przenieść je na kratkę do studzenia.
Słowo kluczowe ciasteczka, ciasteczka czekoladowe, ciasteczka z czekoladą, czekolada, czekolada gorzka, czekolada mleczna, kakao, kruche ciasteczka

Zobacz także:

chocolate chip cookies przepis
chocolate chip cookies przepis
ciasteczka brownie
ciasteczka brownie
ciasteczka czekoladowe z orzeszkami i krówkami
ciasteczka czekoladowe z orzeszkami i krówkami
0 FacebookPinterestEmail
Subscribe
Powiadom o
guest
Recipe Rating




0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Pokaż wszystkie komentarze

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2024. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo
0
Przeczytaj komentarze i zostaw swoją opinię.x