Ciasteczka brownie z truskawkami
Delikatne, intensywnie czekoladowe ciasteczka brownie z truskawkami. Truskawki wycięte w serduszka sprawiają, że ciasteczka wyglądają uroczo. Są słodkie, mają pięknie popękaną skórkę. Środek ciastek jest bardzo miękki delikatny, a dzięki truskawce dodatkowo kremowo-mazisty. Kilka ciasteczek posypałam białą czekoladą i polecam także w tej kombinacji. Dodatkową zaletą jest czas przygotowania, a ponieważ są niewielkie to stygną również szybko.
Ciasteczka brownie z truskawkami - wskazówki
Jajko – Powinno być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%.
Czekoladę siekamy i zalewamy ją ciepłym masłem. Powinna się rozpuścić, ale jeśli pozostaną małe kawałeczki czekolady, trzeba miseczkę z masłem i czekoladą położyć na niewielki garnek wypełniony wodą. Dokładnie tak jakbyśmy roztapiali czekoladę w kąpieli wodnej. Podgrzewamy chwilę na małym ogniu, tylko do całkowitego roztopienia czekolady.
Cukier – Do tego przepisu użyłam białego, drobnego cukru. Jeśli macie ochotę można użyć brązowego lub wymieszać biały i brązowy pół na pół.
Pieczenie ciasteczek.
Ciasteczka pieczemy krótko, 8-9 minut powinno wystarczyć. Jeśli robicie większe, powinny być pieczone dłużej.
Do nakładania ciasta używałam gałkownicy do lodów o pojemności 20 ml. To niewielki rozmiar. Na blogu znajdziecie przepisy na ciastka brownie z gałkownicy o pojemności 50 ml. Te są jednak bardziej delikatne i płaskie, mają także mniej mąki. Myślę, że mniejsze są zgrabniejsze.
Zaraz po upieczeniu ciastka są naprawdę miękkie i trzeba poczekać kilka minut, aby lekko stwardniały. Dopiero po tym czasie trzeba delikatnie przełożyć je na kratkę do studzenia. Powinny dobrze ostygnąć przed jedzeniem, ale nie wiem, czy można wytrzymać i nie zjeść chociaż jednego.
Przepis na 12 ciasteczek.
Ciasteczka brownie z truskawkami - przechowywanie
Najlepiej przechowywać je w lodówce w szczelnym pojemniku. Zaraz po upieczeniu mogą pozostać przez kilka godzin w temperaturze pokojowej, ale ze względu na truskawki, warto je schować do lodówki. Ciasteczka brownie z truskawkami będą dobre do 2 dni.
Jeśli upieczecie ciasteczka bez truskawek, wtedy mogą pozostać w temperaturze pokojowej 2-3 dni, a w lodówce nawet tydzień.
Smacznego!
CIASTECZKA BROWNIE Z TRUSKAWKAMI
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
- 100 g czekolady gorzkiej
- 1 jajko (w temp. pokojowej)
- 80 g cukru
- 40 g masła
- 25 g mąki pszennej
- 4 truskawki
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik nagrzać do 170 stopni C (góra-dół), blachę (na wyposażeniu piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia.
- Czekoladę posiekać i włożyć do miseczki. Masło rozpuścić w garnuszku i gorącym zalać czekoladę, wymieszać do rozpuszczenia czekolady i odłożyć do ostudzenia.
- Truskawki umyć i osuszyć. Usunąć szypułki. Pokroić truskawki w plasterki (ok. 3 mm grubości) i czubkiem nożyka uciąć niewielki trójkąt na górze każdego plastra, aby powstało serduszko. Odłożyć przygotowane truskawki.
- W misce ubić (mikser; końcówki do ubijania) jajko z cukrem na puszystą, jasną masę. Zajmie to ok. 4 minuty.
- Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i powoli, ciągle miksując, wlewać wystudzoną czekoladę z masłem. Skończyć miksować gdy tylko składniki się połączą.
- Do masy przesiać mąkę i wymieszać krótko rózgą kuchenną, tylko do połączenia składników.
- Na przygotowaną blachę wykładać niewielkie porcje ciasta w odstępach. Można łyżką. Na każdym ciastku ułożyć plasterek truskawki.
- Ciasteczka piec 8-9 minut. Wyjąć z piekarnika i po kilku minutach, gdy trochę stwardnieją (zaraz po upieczeniu będą miękkie) przełożyć jena kratkę i zostawić, powinny dobrze wystygnąć.
Zobacz także:
Masz ochotę na więcej brownie?
“Brownie idealne” to ekstremalnie czekoladowy e-book, w którym znajdziesz aż 30 wyjątkowych przepisów na jedno z najbardziej czekoladowych ciast na świecie. Są tu cenne porady i wskazówki, dzięki którym brownie, które upieczesz, będzie idealne. Nie zabrakło też kilku interesujących eksperymentów i ciekawostek.
2 komentarze
Góra dół czy termoobieg?
Góra-dół 🙂