Ciasteczka brownie z pistacjami
Wybitnie czekoladowe ciasteczka brownie z pistacjami. To kolejna wersja ciastek brownie na blogu. Tym razem pysznym dodatkiem jest pasta pistacjowa i posiekane z grubsza pistacje. Ciastka robi się szybko. Pamiętacie, aby użyć gorzkiej czekolady. Im większa zawartość kakao, tym ciasteczka bardziej czekoladowe i zwarte, z samą mleczną będą zbyt lejące i słodkie. Mogą rozpłynąć się podczas pieczenia na blaszce. Użyłam pasty pistacjowej z samych pistacji bez dodatków. Wyszło bardzo smacznie i bardzo słodko. Polecam gorąco!

Ciasteczka brownie z pistacjami - wskazówki
Składniki na ciastka brownie.
Czekolada – Gorzka czekolada o zawartości kakao 60-80%. Im ciemniejsza czekolada, tym ciastka bardziej czekoladowe. Nie używajcie mlecznej czekolady, gorzka gwarantuje, że ciastka będą zwarte i nie rozpłyną się na blaszce.
Jajka – Wybierzcie jajka w rozmiarze M. Powinny być w temperaturze pokojowej. Trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Cukier – Użyłam cukru białego, ale można wykorzystać drobny, brązowy cukier. Brązowy jest słonawy, lekko karmelowy i podkreśla czekoladowy smak.
Masło – Prawdziwe masło o wysokiej zawartości tłuszczu 82-83%, nie zamieniamy go na margarynę.
Mąka – Pszenna mąka tortowa, opcjonalnie jasna mąka orkiszowa typ 700.
Proszek do pieczenia – Nie wymieniamy go na sodę.
Pasta pistacjowa – 100% pistacji bez dodatków.
Jak piec ciastka brownie.
– Zaraz po przygotowaniu ciasta, może być ono mniej lub bardziej gęste (to zależy od użytej czekolady i temperatury otoczenia; w chłodnym pomieszczeniu ciasto szybciej gęstnieje).
– Ciasto najłatwiej wykładać na blachę gałkownicą do lodów (ja użyłam małej o pojemności 20 ml), ale można to zrobić łyżką.
– Pasta z pistacji powinna łatwiej wmieszać się w rzadsze ciastka, jeśli mocniej zgęstnieją, to wystarczy małą łyżeczką lub jej końcem zrobić niewielkie wgłębienia i dać w nie pastę.
– Wykałaczką robimy zawijasy pistacjowe na ciastkach i posypujemy pistacjami.
– Ciasteczka pieczemy krótko, 8-10 minut w temp. 170 stopni C wystarczy. Nie włączamy termoobiegu, tylko góra dół.
Przepis na 10-12 ciastek.

Ciasteczka brownie z pistacjami - przechowywanie
Przechowywać ciastka w szczelnym pojemniku, w temperaturze pokojowej. Spożyć do 5 dni. W lodówce do tygodnia. Upieczone ciastka można mrozić. Najlepiej owijać folią spożywczą po dwa ciastka. Mrozić do 3 miesięcy.
Aby rozmrozić ciastka wystarczy wyłożyć je na talerz i poczekać ok. 15-20 minut.

Smacznego!
Przepis na ciasteczka brownie z pistacjami:

CIASTECZKA BROWNIE Z PISTACJAMI
Joanna | ChocololoSKŁADNIKI
- 100 g czekolady gorzkiej
- 1 jajko (w temp. pokojowej)
- 85 g cukru drobnego
- 30 g masła
- 20 g mąki
- ⅛ łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 łyżeczek pasty pistacjowej
- 1 łyżka posiekanych z grubsza pistacji
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C (góra-dół). Blachę (na wyposażeniu piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia.
- Czekoladę posiekać i włożyć do miseczki. Masło rozpuścić w garnuszku i gorącym zalać czekoladę, wymieszać do rozpuszczenia czekolady* i odłożyć do ostudzenia.
- W misce ubić (mikser; końcówki do ubijania) jajka z cukrem i szczyptą soli na puszystą, jasną masę. Zajmie to ok. 2 minuty.
- Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i powoli, ciągle miksując, wlewać wystudzoną czekoladę z masłem. Skończyć miksować gdy tylko składniki się połączą.
- Do masy przesiać mąkę i wymieszać krótko rózgą kuchenną lub mikserem na niewielkich obrotach, tylko do połączenia składników.
- Na przygotowaną blachę wykładać niewielkie porcje ciasta w odstępach. Można łyżką, ja użyłam małej gałkownicy do lodów o pojemności 20 ml. Na wierzchu dać pastę pistacjową i wykałaczką zdobić na ciastkach zawijasy. Posypać pistacjami.
- Piec 8-10 minut, wyjąć z piekarnika i po kilku minutach (3-4) przełożyć delikatnie na kratkę do całkowitego ostudzenia.