Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C (góra-dół). Blachę (na wyposażeniu piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia.
Czekoladę posiekać i włożyć do miseczki. Masło rozpuścić w garnuszku i gorącym zalać czekoladę, wymieszać do rozpuszczenia czekolady* i odłożyć do ostudzenia.
W misce ubić (mikser; końcówki do ubijania) jajka z cukrem i szczyptą soli na puszystą, jasną masę. Zajmie to ok. 2 minuty.
Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i powoli, ciągle miksując, wlewać wystudzoną czekoladę z masłem. Skończyć miksować gdy tylko składniki się połączą.
Do masy przesiać mąkę i wymieszać krótko rózgą kuchenną lub mikserem na niewielkich obrotach, tylko do połączenia składników.
Na przygotowaną blachę wykładać niewielkie porcje ciasta w odstępach. Można łyżką, ja użyłam małej gałkownicy do lodów o pojemności 20 ml. Na wierzchu dać pastę pistacjową i wykałaczką zdobić na ciastkach zawijasy. Posypać pistacjami.
Piec 8-10 minut, wyjąć z piekarnika i po kilku minutach (3-4) przełożyć delikatnie na kratkę do całkowitego ostudzenia.
WSKAZÓWKI
* Jeśli czekolada nie będzie chciała się całkiem rozpuścić (np. gdy w pomieszczeniu będzie chłodno), wystarczy podgrzać całość krótko w kąpieli wodnej.