Cofnij
ciasteczka brownie z pistacjami

CIASTECZKA BROWNIE Z PISTACJAMI

Joanna | Chocololo
Mocno czekoladowe i słodkie ciasteczka brownie z pastą pistacjową i pistacjami.
Przepis na 10-12 ciastek.

SKŁADNIKI
  

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 1 jajko (w temp. pokojowej)
  • 85 g cukru drobnego
  • 30 g masła
  • 20 g mąki
  • łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżeczek pasty pistacjowej
  • 1 łyżka posiekanych z grubsza pistacji

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C (góra-dół). Blachę (na wyposażeniu piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Czekoladę posiekać i włożyć do miseczki. Masło rozpuścić w garnuszku i gorącym zalać czekoladę, wymieszać do rozpuszczenia czekolady* i odłożyć do ostudzenia.
  • W misce ubić (mikser; końcówki do ubijania) jajka z cukrem i szczyptą soli na puszystą, jasną masę. Zajmie to ok. 2 minuty.
  • Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i powoli, ciągle miksując, wlewać wystudzoną czekoladę z masłem. Skończyć miksować gdy tylko składniki się połączą.
  • Do masy przesiać mąkę i wymieszać krótko rózgą kuchenną lub mikserem na niewielkich obrotach, tylko do połączenia składników.
  • Na przygotowaną blachę wykładać niewielkie porcje ciasta w odstępach. Można łyżką, ja użyłam małej gałkownicy do lodów o pojemności 20 ml. Na wierzchu dać pastę pistacjową i wykałaczką zdobić na ciastkach zawijasy. Posypać pistacjami.
  • Piec 8-10 minut, wyjąć z piekarnika i po kilku minutach (3-4) przełożyć delikatnie na kratkę do całkowitego ostudzenia.

WSKAZÓWKI

* Jeśli czekolada nie będzie chciała się całkiem rozpuścić (np. gdy w pomieszczeniu będzie chłodno), wystarczy podgrzać całość krótko w kąpieli wodnej.