Brownie z masą kajmakową
Chyba nie ma bardziej czekoladowego i tak prostego do przygotowania ciasta jak brownie. Przyszła kolej na wersję z masą kajmakową, przyznaje jest niesamowicie pyszna i słodka. Brownie jest mokre i maziste, pieczone w niskiej temperaturze, z piękną błyszczącą skórką. To moje ulubiona konsystencja brownie. Po prostu rozpływa się w ustach. Jeśli lubicie połączenie słodkie-słone, posypcie kawałek brownie szczyptą soli. Rewelacja!
Brownie z masą kajmakową - wskazówki
Jajka – powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%
Cukier – Warto dla lekko karmelowego smaku połączyć oba cukry, tak jak w przepisie. Choć oczywiście jeśli nie macie brązowego cukru to można użyć tylko białego.
Masa kajmakowa – Jeśli chcecie żeby masa kajmakowa łatwiej tworzyła z ciastem brownie wzorki to przełóżcie ją do miseczki i włóżcie tą miseczkę do większej z ciepłą wodą. Mieszajcie od czasu do czasu. Masa kajmakowa zrobi się rzadsza.
Ciasta nie piec zbyt długo bo będzie za suche. Wystarczy tyle ile w przepisie.
Przepis na formę 20×20 cm.
Brownie z masą kajmakową - przechowywanie
Ciasto najlepiej przechowywać w pojemniku na żywność, lub zabezpieczone folią spożywczą. Może być przechowywanie zarówno w temperaturze pokojowej, jak i w lodówce. Najlepiej spożyć do 2-3 dni.
Smacznego!
BROWNIE Z MASĄ KAJMAKOWĄ
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
- 200 g czekolady gorzkiej
- 2 jajka (w temp. pokojowej)
- 150 g masła
- 100 g cukru brązowego
- 50 g cukru białego
- 90 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 250 g masy kajmakowej
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik nagrzać do 165 stopni C. Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
- Do garnuszka włożyć masło, roztopić. Zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę, wymieszać aż czekolada się rozpuści i powstanie gładki sos. Odstawić do wystudzenia.
- W misce ubić krótko jajka z cukrem i szczyptą soli (1 minuta mikserem). Powoli wlewać wystudzoną czekoladę i energicznie mieszać do połączenia.
- Do masy przesiać mąkę i wmieszać dokładnie szpatułką. Ciasto wylać do blaszki. Wyrównać. Na wierzch nierównomiernie wyłożyć łyżką masę kajmakową i delikatnie, drewnianym patyczkiem zrobić wzorki.
- Piec 33-35 minut, wyjąć z piekarnika i kroić po całkowitym wystudzeniu.
6 komentarzy
Dwa – trzy dni….
To ciasto w domu nawet południa nie doczekało (piekłam wieczorem). Przy trójce dzieci, czego dwóch nastolatków, wiecznie głodnych… Babcia i Tato nawet okruszka nie uświadczyli. Bo dla mnie tylko one zostały.jo
Piekne i smaczne ale tym razem chce zamiast kajmaku dać masło orzechowe, czy mam dać tyle samo czy kajmaku , masło mam czyste bez dodatków i jeszcze pytanie czy do ciasta w tej sytuacji dac więcej cukru ?
Masła orzechowego trzeba dać trochę mniej, ok. 100 g i można rozmieszać z łyżeczką cukru pudru 🙂
Super przepisy..uwielbiam browne. Dziękuję.
Czy to brwoni mozna zamrozic? I ile zamrozone przechowywac.
Można, pokrojone w kostkę i zawinięte w folię spożywczą lub w pojemniku. Max 3 miesiące.