Blondie cytrynowo migdałowe z białą czekoladą

Blondie cytrynowo-migdałowe z białą czekoladą

Blondie to jasna wersja brownie, a tutaj przygotowałam je w wersji cytrynowo-migdałowej. To płaskie i słodkie ciasto ma w sobie pełno aromatu, a jego słodycz idealnie przełamują kwaśne dodatki. Postawiłam na czerwoną porzeczkę, ale mogą to być maliny, borówki czy np. jeżyny. Małe kostki podane z kremem i owocami to świetny deser. Blondie cytrynowo-migdałowe z białą czekoladą można zostawić w temperaturze pokojowej, ale schowajcie kilka kwadracików do lodówki. Twardnieje, jest bardziej…gumiaste, ale to bardzo przyjemna gumiastość.
blondie cytrynowo-migdałowe z białą czekoladą

Blondie cytrynowo-migdałowe z białą czekoladą - wskazówki

Jajka powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Migdały Polecam samodzielnie mielić migdały, ale można użyć mąki migdałowej. W przypadku gdy migdały mielimy sami, można wymieszać je z częścią (z już odmierzonej do babki) mąki pszennej i dopiero zmielić. Migdały drobniej się zmielą i zmniejszy to ryzyko, że gdy zbyt długo będą miksowane powstanie pasta.

Najlepiej użyć migdałów bez skórek, czyli blanszowanych.

Ekstrakt migdałowy – Użyłam 3 kropel ekstraktu, ale można go pominąć.

Skórka z cytryny Dobrze jest wybrać cytrynę z grubą, mocno pomarszczoną (porowatą) skórką. Taką skórkę łatwiej jest zetrzeć. Cytrynę należy umyć, sparzyć wrzątkiem i osuszyć, zetrzeć tylko żółtą skórkę, bez białej.

Blondie pieczemy w formie 20×20 cm, ale podane składniki będą dobre również na 18×18 cm. Ciasto będzie wyższe, więc pieczemy je dłużej o 4-7 minut.

blondie cytrynowo-migdałowe z białą czekoladą

Blondie migdałowo-cytrynowe z białą czekoladą - przechowywanie

Ciasto najlepiej przechowywać w pojemniku na żywność lub zabezpieczone folią spożywczą. Blondie cytrynowo-migdałowe może być przechowywanie zarówno w temperaturze pokojowej, jak i w lodówce. Najlepiej spożyć do 2-3 dni.

blondie cytrynowo-migdałowe z białą czekoladą

Smacznego!

blondie cytrynowo-migdałowe z białą czekoladą

BLONDIE CYTRYNOWO MIGDAŁOWE Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Joanna | chocololo.pl
Pyszne cytrynowo-migdałowe kwadraciki słodkiego blondie z białą czekoladą.
Przepis na formę 20x20 cm.

SKŁADNIKI
  

  • 150 g białej czekolady
  • 60 g masła
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 80 g cukru pudru
  • 80 g mielonych migdałów
  • 40 g mąki pszennej
  • skórka otarta z dużej cytryny
  • sok z połówki cytryny (ok. 30 ml)
  • kilka kropel ekstraktu migdałowego (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 165 stopni C. Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W garnuszku roztopić masło. Gdy będzie płynne, zdjąć garnuszek z ognia i po minucie dodać połamaną białą czekoladę. Wymieszać i gdy czekolada się rozpuści (powstanie jednolity sos) odłożyć do wystudzenia.
  • W misce wymieszać mąkę i mielone migdały. Odłożyć.
  • Do miski wbić jajka, dodać skórkę cytrynową, wsypać cukier puder, wlać sok z cytryny i ekstrakt. Wymieszać całość dokładnie.
  • Do masy dodać mąkę wymieszaną z mielonymi migdałami i wymieszać krótko, tylko do połączenia składników.
  • Blondie piec 30-32 minuty, wyjąć i odstawić do całkowitego ostudzenia. Dobrze wystudzone blondie jest łatwiej pokroić na kwadraciki.
Słowo kluczowe biała czekolada, blondie, cytryny, migdały

Zobacz także:

migdałowe brownie z truskawkami i amaretto
migdałowe brownie z truskawkami i amaretto
pomarańczowe brownie z bezą
pomarańczowe brownie z bezą

Obserwuj Chocololo:

0 FacebookPinterestEmail

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo