Babeczki migdałowo-pomarańczowe z kremem czekoladowym

Babeczki migdałowo-pomarańczowe z kremem czekoladowym

Zakochacie się w tych słodkich, migdałowo-pomarańczowych babeczkach z czekoladowym kremem. Maksymalnie aromatyczne, mięciutkie i przepyszne. Na wierzchu mają zapieczone płatki migdałów, które wcześniej mieszamy z miodem. Pod tym złocistym kapeluszem skrywa się gęsty krem czekoladowy. Ale połączenie! W dodatku są bardzo proste do przygotowania, choć trzeba zaplanować je dzień wcześniej, żeby roztopić czekoladę w śmietance. Warto poczekać, smak jest rewelacyjny.
babeczki migdałowo-pomarańczowe z kremem czekoladowym

Babeczki migdałowo-pomarańczowe z kremem czekoladowym - wskazówki

Babeczki.

Jajka powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Maślanka – W temperaturze pokojowej. Można ją zamienić na rzadszy jogurt naturalny.

Migdały – Polecam samodzielnie mielić migdały, ale można użyć mąki migdałowej. W przypadku gdy migdały mielimy sami, można wymieszać je z częścią (z już odmierzonej do babeczek) mąki pszennej i dopiero zmielić. Migdały drobniej się zmielą i zmniejszy to ryzyko, że gdy zbyt długo będą miksowane powstanie pasta.

Najlepiej użyć migdałów ze skórką.

Skórka z pomarańczy – Najlepiej, aby wybrać pomarańcze z grubą, mocno pomarszczoną (porowatą) skórką. Taką skórkę łatwiej jest zetrzeć. Pomarańcze należy umyć, sparzyć wrzątkiem i osuszyć, zetrzeć tylko pomarańczową skórkę, bez białej.

Miód – Najlepiej wykorzystać jasny, delikatny w smaku miód np. lipowy, akacjowy, wielokwiatowy.

Krem.

Pamiętaj, żeby roztopioną w śmietance czekoladę dobrze schłodzić. Najlepiej przez całą noc w lodówce (12 godzin).

Przygotowany krem czekoladowy będzie gęsty, więc najlepiej wybrać większą tylkę. Można też po prostu nałożyć krem łyżką.

Przepis na 12-14 babeczek.

babeczki migdałowo-pomarańczowe z kremem czekoladowym
babeczki migdałowo-pomarańczowe z kremem czekoladowym

Babeczki migdałowo-pomarańczowe z kremem czekoladowym - przechowywanie

Najlepiej przechowywać babeczki w szczelnym pojemniku i w lodówce, przez 2 – 3 dni.

Bez kremu mogą pozostać w temperaturze pokojowej, zabezpieczone folią spożywczą lub w pojemniku, do 3 dni.

babeczki migdałowo-pomarańczowe z kremem czekoladowym

Smacznego!

babeczki migdałowo-pomarańczowe z kremem czekoladowym

BABECZKI MIGDAŁOWO-POMARAŃCZOWE Z KREMEM CZEKOLADOWYM

Joanna | chocololo.pl
Pyszne, aromatyczne babeczki migdałowo-pomarańczowe z gęstym kremem czekoladowym.
Przepis na 12-14 sztuk.

SKŁADNIKI
  

Składniki na babeczki

  • 180 g mąki pszennej
  • 80 g migdałów mielonych
  • 160 g cukru
  • 120 ml maślanki (w temp. pokojowej)
  • 2 jajka (w temp pokojowej)
  • 80 ml oleju
  • 60 ml soku pomarańczowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • skórka otarta z dużej pomarańczy
  • kilka kropel ekstraktu migdałowego
  • 50 g płatków migdałowych
  • 2 łyżki miodu

Składniki na krem

  • 200 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
  • 250 ml śmietanki 36%
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 50 g czekolady gorzkiej

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie babeczek

  • Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami.
  • W miseczce wymieszać delikatnie płatki migdałów z miodem i odłożyć. Jeśli miód ma stałą konsystencję trzeba go lekko podgrzać. Powinien być płynny.
  • Mąkę przesiać do miski, dodać mielone migdały, proszek do pieczenia, sodę i cukier. Wymieszać i odłożyć.
  • W misce wymieszać jajka, olej, maślankę, sok z pomarańczy, skórkę pomarańczową i ekstrakt. Wsypać suche składniki do mokrych i wymieszać dokładnie.
  • Do papilotek nakładać ciasto do ¾ wysokości. Na wierzchu delikatnie ułożyć migdały z miodem.
  • Babeczki piec ok. 30 minut, do suchego patyczka i złotej skórki. Wyjąć z piekarnika i po 5 minutach wyjąć babeczki na kratkę do studzenia.

Przygotowanie kremu

  • Śmietankę podgrzać prawie do wrzenia, dodać połamaną czekoladę i wymieszać. Gdy się rozpuści i powstanie gładki sos, odstawić go do wystudzenia, następnie schłodzić w lodówce przez noc (ok. 12 godzin).
  • W misce chwilę zmiksować schłodzone mascarpone, dodać gęstą i zimną czekoladę ze śmietanką. Ubijać do powstania puszystego kremu. Krem powinien szybko się ubić. Przełożyć go do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką.
  • Babeczkom odciąć złote kapelusze. Wyłożyć krem na babeczki i przykryć z powrotem kapeluszami.
Słowo kluczowe babeczki, babeczki z kremem, czekolada, krem czekoladowy, migdały, pomarańcze

Zobacz także:

babeczki Ferrero Rocher
babeczki Ferrero Rocher
kruche babeczki ze śliwkami, kremem czekoladowym i bezą
kruche babeczki ze śliwkami, kremem czekoladowym i bezą
0 FacebookPinterestEmail

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo