Babeczki migdałowo-pomarańczowe z kremem czekoladowym
Zakochacie się w tych słodkich, migdałowo-pomarańczowych babeczkach z czekoladowym kremem. Maksymalnie aromatyczne, mięciutkie i przepyszne. Na wierzchu mają zapieczone płatki migdałów, które wcześniej mieszamy z miodem. Pod tym złocistym kapeluszem skrywa się gęsty krem czekoladowy. Ale połączenie! W dodatku są bardzo proste do przygotowania, choć trzeba zaplanować je dzień wcześniej, żeby roztopić czekoladę w śmietance. Warto poczekać, smak jest rewelacyjny.
Babeczki migdałowo-pomarańczowe z kremem czekoladowym - wskazówki
Babeczki.
Jajka – powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Maślanka – W temperaturze pokojowej. Można ją zamienić na rzadszy jogurt naturalny.
Migdały – Polecam samodzielnie mielić migdały, ale można użyć mąki migdałowej. W przypadku gdy migdały mielimy sami, można wymieszać je z częścią (z już odmierzonej do babeczek) mąki pszennej i dopiero zmielić. Migdały drobniej się zmielą i zmniejszy to ryzyko, że gdy zbyt długo będą miksowane powstanie pasta.
Najlepiej użyć migdałów ze skórką.
Skórka z pomarańczy – Najlepiej, aby wybrać pomarańcze z grubą, mocno pomarszczoną (porowatą) skórką. Taką skórkę łatwiej jest zetrzeć. Pomarańcze należy umyć, sparzyć wrzątkiem i osuszyć, zetrzeć tylko pomarańczową skórkę, bez białej.
Miód – Najlepiej wykorzystać jasny, delikatny w smaku miód np. lipowy, akacjowy, wielokwiatowy.
Krem.
Pamiętaj, żeby roztopioną w śmietance czekoladę dobrze schłodzić. Najlepiej przez całą noc w lodówce (12 godzin).
Przygotowany krem czekoladowy będzie gęsty, więc najlepiej wybrać większą tylkę. Można też po prostu nałożyć krem łyżką.
Przepis na 12-14 babeczek.
Babeczki migdałowo-pomarańczowe z kremem czekoladowym - przechowywanie
Najlepiej przechowywać babeczki w szczelnym pojemniku i w lodówce, przez 2 – 3 dni.
Bez kremu mogą pozostać w temperaturze pokojowej, zabezpieczone folią spożywczą lub w pojemniku, do 3 dni.
Smacznego!
BABECZKI MIGDAŁOWO-POMARAŃCZOWE Z KREMEM CZEKOLADOWYM
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na babeczki
- 180 g mąki pszennej
- 80 g migdałów mielonych
- 160 g cukru
- 120 ml maślanki (w temp. pokojowej)
- 2 jajka (w temp pokojowej)
- 80 ml oleju
- 60 ml soku pomarańczowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
- skórka otarta z dużej pomarańczy
- kilka kropel ekstraktu migdałowego
- 50 g płatków migdałowych
- 2 łyżki miodu
Składniki na krem
- 200 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
- 250 ml śmietanki 36%
- 100 g czekolady mlecznej
- 50 g czekolady gorzkiej
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie babeczek
- Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami.
- W miseczce wymieszać delikatnie płatki migdałów z miodem i odłożyć. Jeśli miód ma stałą konsystencję trzeba go lekko podgrzać. Powinien być płynny.
- Mąkę przesiać do miski, dodać mielone migdały, proszek do pieczenia, sodę i cukier. Wymieszać i odłożyć.
- W misce wymieszać jajka, olej, maślankę, sok z pomarańczy, skórkę pomarańczową i ekstrakt. Wsypać suche składniki do mokrych i wymieszać dokładnie.
- Do papilotek nakładać ciasto do ¾ wysokości. Na wierzchu delikatnie ułożyć migdały z miodem.
- Babeczki piec ok. 30 minut, do suchego patyczka i złotej skórki. Wyjąć z piekarnika i po 5 minutach wyjąć babeczki na kratkę do studzenia.
Przygotowanie kremu
- Śmietankę podgrzać prawie do wrzenia, dodać połamaną czekoladę i wymieszać. Gdy się rozpuści i powstanie gładki sos, odstawić go do wystudzenia, następnie schłodzić w lodówce przez noc (ok. 12 godzin).
- W misce chwilę zmiksować schłodzone mascarpone, dodać gęstą i zimną czekoladę ze śmietanką. Ubijać do powstania puszystego kremu. Krem powinien szybko się ubić. Przełożyć go do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką.
- Babeczkom odciąć złote kapelusze. Wyłożyć krem na babeczki i przykryć z powrotem kapeluszami.