Sernik na zimno z białą czekoladą i brzoskwiniami
Jeden z najpyszniejszych serników – sernik na zimno z białą czekoladą i brzoskwiniami zanurzonymi w brzoskwiniowej galaretce. Cudo z zaledwie 8 składników (nie licząc szczypty soli i szklanki wody). Prosty do przygotowania i niezwykle smaczny. Herbatnikowy spód, kremowa i delikatna masa serowa z białą czekoladą, a na wierzchu brzoskwinie z syropu i galaretka. Połączenie orzeźwiające, idealne na lato i nie tylko. Od tego sernika nie można się oderwać.
Sernik na zimno z białą czekoladą i brzoskwiniami - wskazówki
Herbatniki – Zwykłe herbatniki z ząbkami (Petit Beurre). Jeżeli nie posiadacie malaksera, można herbatniki włożyć do mocnego woreczka i pokruszyć wałkiem.
Pokruszone herbatniki mieszamy z roztopionym masłem przy pomocy łyżki lub szpatułki, ale przyznam, że najlepiej robi się to rękami.
Ser biały – Najlepiej użyć twarogu tłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia.
Tłusty, gęsty ser dobrze stężeje razem z białą czekoladą i sernik będzie dobrze się kroił. Jeśli jednak nie macie pewności co do sera, to można dodać do sernika żelatynę.
Żelatyny wystarczy 1,5-2 łyżeczki (w zależności jak ocieniacie ser 😉 ) Trzeba rozmieszać ją w 30 ml wody i zostawić do napęcznienia, następnie podgrzać, aż będzie płynna i pozostawić na chwilę do ostudzenia. Żelatynę blendujemy z masą serową przed wmieszaniem ubitej śmietanki.
- Ser powinien być w temperaturze pokojowej.
- Śmietanka powinna być dobrze schłodzona.
Składniki na masę serową (poza śmietanką) można połączyć mikserem, ale warto zrobić to blenderem, masa będzie bardziej kremowa.
Brzoskwinie – W syropie, z puszki lub ze słoika. Przed krojeniem brzoskwinie trzeba odcisnąć ręcznikiem papierowym z nadmiaru syropu.
Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.
Sernik na zimno z białą czekoladą i brzoskwiniami - przechowywanie
Sernik przechowywać w formie, zabezpieczony folią spożywczą. Można także w pojemniku spożywczym. Przechowywać w lodówce, spożyć do 3 dni.
Smacznego!
SERNIK NA ZIMNO Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I BRZOSKWINIAMI
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na spód
- 150 g herbatników
- 60 g masła
- szczypta soli
Składniki na masę serową
- 650 g twarogu tłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
- 300 g czekolady białej
- 150 g śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
- 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16g)
Składniki na warstwę brzoskwiniową
- 1 op. galaretki brzoskwiniowej
- 4-5 połówek brzoskwiń w syropie
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie spodu
- Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki). Do boków można użyć folii rantowej zamiast papieru.
- Masło roztopić w rondelku i odstawić do lekkiego ostudzenia.
- Połamane ciastka zmielić w malakserze na okruszki, wlać masło i zmiksować ponownie aż nabiorą konsystencji mokrego piasku.
- Wysypać okruszki na spód tortownicy i wyrównać łyżką, lekko dociskać, żeby spód był zbity. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Przygotowanie masy serowej
- Białą czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Odłożyć do ostudzenia, powinna pozostać dość płynna.
- W misce dokładnie zmiksować (warto użyć blendera) ser biały i cukier waniliowy. Powoli, ciągle miksując dolewać ostudzoną czekoladę.
- W osobnej misce ubić śmietankę na sztywną pianę. Delikatnie, przy pomocy szpatułki wmieszać ją do masy serowej.
- Masę wyłożyć równomiernie na schłodzony spód i wyrównać. Włożyć do lodówki. Sernik powinien się schłodzić ok. 1 godzinę przed nałożeniem brzoskwiń i galaretki.
Przygotowanie warstwy brzoskwiniowej
- Zagotować wodę i odmierzyć 300 ml wrzątku, wlać go do miski. Ciągle mieszając wsypywać galaretkę. Odstawić ją do całkowitego ostudzenia (ma pozostać płynna).
- Brzoskwinie odcisnąć z nadmiaru syropu i pokroić w plasterki. Ułożyć je na serniku. Na brzoskwinie równomiernie wylać wystudzoną galaretkę.
- Sernik schłodzić w lodówce przez minimum 8 godzin, najlepiej zostawić go na noc w lodówce.