Sernik na zimno z białą czekoladą i brzoskwiniami

Sernik na zimno z białą czekoladą i brzoskwiniami

Jeden z najpyszniejszych serników – sernik na zimno z białą czekoladą i brzoskwiniami zanurzonymi w brzoskwiniowej galaretce. Cudo z zaledwie 8 składników (nie licząc szczypty soli i szklanki wody). Prosty do przygotowania i niezwykle smaczny. Herbatnikowy spód, kremowa i delikatna masa serowa z białą czekoladą, a na wierzchu brzoskwinie z syropu i galaretka. Połączenie orzeźwiające, idealne na lato i nie tylko. Od tego sernika nie można się oderwać.
sernik na zimno z białą czekoladą i brzoskwiniami

Sernik na zimno z białą czekoladą i brzoskwiniami - wskazówki

Herbatniki – Zwykłe herbatniki z ząbkami (Petit Beurre). Jeżeli nie posiadacie malaksera, można herbatniki włożyć do mocnego woreczka i pokruszyć wałkiem.

Pokruszone herbatniki mieszamy z roztopionym masłem przy pomocy łyżki lub szpatułki, ale przyznam, że najlepiej robi się to rękami.

Ser biały – Najlepiej użyć twarogu tłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia.

Tłusty, gęsty ser dobrze stężeje razem z białą czekoladą i sernik będzie dobrze się kroił. Jeśli jednak nie macie pewności co do sera, to można dodać do sernika żelatynę.

Żelatyny wystarczy 1,5-2 łyżeczki (w zależności jak ocieniacie ser 😉 ) Trzeba rozmieszać ją w 30 ml wody i zostawić do napęcznienia, następnie podgrzać, aż będzie płynna i pozostawić na chwilę do ostudzenia. Żelatynę blendujemy z masą serową przed wmieszaniem ubitej śmietanki.

  • Ser powinien być w temperaturze pokojowej.
  • Śmietanka powinna być dobrze schłodzona.

Składniki na masę serową (poza śmietanką) można połączyć mikserem, ale warto zrobić to blenderem, masa będzie bardziej kremowa.

Brzoskwinie – W syropie, z puszki lub ze słoika. Przed krojeniem brzoskwinie trzeba odcisnąć ręcznikiem papierowym z nadmiaru syropu.

Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.

sernik na zimno z białą czekoladą i brzoskwiniami

Sernik na zimno z białą czekoladą i brzoskwiniami - przechowywanie

Sernik przechowywać w formie, zabezpieczony folią spożywczą. Można także w pojemniku spożywczym. Przechowywać w lodówce, spożyć do 3 dni.

sernik na zimno z białą czekoladą i brzoskwiniami
sernik na zimno z białą czekoladą i brzoskwiniami

Smacznego!

sernik na zimno z białą czekoladą i brzoskwiniami

SERNIK NA ZIMNO Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I BRZOSKWINIAMI

Joanna | chocololo.pl
Jeden z najpyszniejszych serników – sernik na zimno z białą czekoladą i brzoskwiniami zanurzonymi w brzoskwiniowej galaretce.
Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na spód

  • 150 g herbatników
  • 60 g masła
  • szczypta soli

Składniki na masę serową

  • 650 g twarogu tłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
  • 300 g czekolady białej
  • 150 g śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16g)

Składniki na warstwę brzoskwiniową

  • 1 op. galaretki brzoskwiniowej
  • 4-5 połówek brzoskwiń w syropie

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie spodu

  • Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki). Do boków można użyć folii rantowej zamiast papieru.
  • Masło roztopić w rondelku i odstawić do lekkiego ostudzenia.
  • Połamane ciastka zmielić w malakserze na okruszki, wlać masło i zmiksować ponownie aż nabiorą konsystencji mokrego piasku.
  • Wysypać okruszki na spód tortownicy i wyrównać łyżką, lekko dociskać, żeby spód był zbity. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Przygotowanie masy serowej

  • Białą czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Odłożyć do ostudzenia, powinna pozostać dość płynna.
  • W misce dokładnie zmiksować (warto użyć blendera) ser biały i cukier waniliowy. Powoli, ciągle miksując dolewać ostudzoną czekoladę.
  • W osobnej misce ubić śmietankę na sztywną pianę. Delikatnie, przy pomocy szpatułki wmieszać ją do masy serowej.
  • Masę wyłożyć równomiernie na schłodzony spód i wyrównać. Włożyć do lodówki. Sernik powinien się schłodzić ok. 1 godzinę przed nałożeniem brzoskwiń i galaretki.

Przygotowanie warstwy brzoskwiniowej

  • Zagotować wodę i odmierzyć 300 ml wrzątku, wlać go do miski. Ciągle mieszając wsypywać galaretkę. Odstawić ją do całkowitego ostudzenia (ma pozostać płynna).
  • Brzoskwinie odcisnąć z nadmiaru syropu i pokroić w plasterki. Ułożyć je na serniku. Na brzoskwinie równomiernie wylać wystudzoną galaretkę.
  • Sernik schłodzić w lodówce przez minimum 8 godzin, najlepiej zostawić go na noc w lodówce.
Słowo kluczowe biała czekolada, brzoskwinie, sernik, sernik na zimno, sernik z białą czekoladą

Zobacz także:

sernik czekoladowy z malinami
sernik czekoladowy z malinami
śmietanowiec z brzoskwiniami na czekoladowym spodzie
śmietanowiec z brzoskwiniami na czekoladowym spodzie
tarta sernikowa z białą czekoladą i truskawkami
tarta sernikowa z białą czekoladą i truskawkami

Obserwuj Chocololo:

0 FacebookPinterestEmail
Subscribe
Powiadom o
guest
Recipe Rating




8 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Pokaż wszystkie komentarze

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2024. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo
8
0
Przeczytaj komentarze i zostaw swoją opinię.x