Tarta z budyniem czekoladowym i owocami (bez pieczenia)
Ekspresowa i prosta do przygotowania tarta z budyniem czekoladowym i owocami, w dodatku bez pieczenia. Jedynie trzeba odrobinę poczekać aż schłodzi się w lodówce. Ale warto, jest przepyszna, lekka i super kremowa. Na przygotowany, herbatnikowy spód wylewamy czekoladową masę budyniową. Po schłodzeniu dekorujemy tartę kremem ze śmietanki i mascarpone, a na wierzchu układamy świeże owoce. Mogą to być maliny, truskawki czy borówki, jakie owoce lubicie najbardziej.
Tarta z budyniem czekoladowym i owocami (bez pieczenia) - wskazówki
Herbatniki – Zwykłe maślane herbatniki z ząbkami (Petit Beurre). Jeżeli nie posiadacie malaksera, można herbatniki włożyć do mocnego woreczka i pokruszyć wałkiem.
Budyń – Można użyć budyniu waniliowego bez cukru, dodajcie wtedy 1-2 łyżki cukru więcej (wg. gustu).
Czekolada – Gorzka między 60-80%. Nie dodawajcie mlecznej, krem będzie zbyt słodki i straci swój czekoladowy charakter.
Krem/budyń czekoladowy – Jest bardzo prosty do przygotowania, ale trzeba go zrobić dość szybko. Budyń gęstnieje ekspresowo i jak tylko będzie gęsty dodajemy połamaną wcześniej czekoladę i energicznie mieszamy do jej rozpuszczenia. Następnie gorący budyń szybko wylewamy na przygotowany spód (nie wylewamy tylko na środek, ale równomiernie wylewamy na cały spód) i od razu trzeba go rozsmarowywać. Szybko zastyga, robi się gęsty i sprężysty.
Śmietanka i mascarpone powinny być dobrze schłodzone.
Przepis na formę do tarty o średnicy 25 cm. Forma z wyjmowanym dnem.
Tarta z budyniem czekoladowym i owocami (bez pieczenia) - przechowywanie
Tartę przechowywać w formie, zabezpieczoną folią spożywczą. Można także w pojemniku spożywczym. Przechowywać w lodówce, spożyć do 3 dni.
Smacznego!
TARTA Z BUDYNIEM CZEKOLADOWYM I OWOCAMI (BEZ PIECZENIA)
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na spód
- 300 g herbatników
- 15 g kakao
- 80 g masła
Składniki na budyń czekoladowy
- 1 op. budyniu waniliowego (z cukrem)
- 500 ml mleka
- 30 g cukru pudru
- 180 g czekolady gorzkiej
Składniki na krem śmietankowy
- 250 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
- 125 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
- 20 g cukru pudru
Dodatkowo
- 300 g malin lub truskawek
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie spodu
- Formę do tarty wysmarować masłem.
- Połamane herbatnik umieścić w malakserze i zmiksować aż powstaną okruszki. Dodać kakao i jeszcze chwilkę zmiksować.
- Masło roztopić w garnuszku, wymieszać jeszcze ciepłe z okruszkami.
- Masę wysypać do formy i wyklepać równo dno i boki. Podociskać, aby spód i boki były zbite. Najlepiej przy pomocy dna szklanki. Spód schować do lodówki na 15-20 minut.
Przygotowanie budyniu czekoladowego
- Czekoladę połamać na kawałki i odłożyć.
- Pół szklanki mleka wlać do miseczki, dodać budyń i cukier, dobrze wymieszać i odłożyć.
- W garnuszku zagotować pozostałe mleko, zmniejszyć gaz na najmniejszy i wlewać powoli, ciągle mieszając (rózgą/trzepaczką), rozmieszany budyń. Gdy zgęstnieje dodać połamaną czekoladę i ciągle mieszać aż do rozpuszczenia czekolady i powstania gładkiego budyniu.
- Od razu równomiernie wylać gorący budyń na spód tarty i szybko rozsmarować. Zostawić do wystudzenia, następnie schłodzić 2 godziny w lodówce.
Przygotowanie kremu śmietankowego
- Do miski dać mascarpone i cukier puder, miksować (mikser, końcówki do ubijania) dosłownie kilka sekund, do połączenia cukru z mascarpone. Następnie wlać śmietankę i ubijać 1-2 minuty do powstania gęstego, puszystego kremu.
- Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką i obficie udekorować nim tartę tuż przy krawędzi. Na środku tarty ułożyć umyte i osuszone owoce. Schłodzić jeszcze 2-3 godziny.
2 komentarze
Mam pytanko – Czy krem budyniowy nie rozwadnia się po ukrojeniu porcji? 🙂
Nie rozwadnia się, wygląda jak na zdjęciach. Chyba, że wcześniej byłby źle przygotowany budyń np. zbyt rzadki i krótko gotowany, ale ogólnie powinien być zwarty i zastygnąć. Pozdrawiam! 🙂