Migdałowe brownie z truskawkami i Amaretto

Migdałowe brownie z truskawkami i Amaretto

To migdałowe brownie z truskawkami i Amaretto jest obłędne. Po prostu mega czekoladowe, bardzo wilgotne przez migdały i truskawki. Trzeba je dobrze wystudzić przed krojeniem bo jest naprawdę delikatne, szczególnie na środku, gdzie konsystencja jest wręcz kremowa. Po wystudzeniu niczym mus. Smakuje fantastycznie także prosto z lodówki. Z bitą śmietaną to już odlot. Deser typowy dla czekoladożerców. Słodki, przełamany lekko kwaskowymi owocami,  nie można się od niego oderwać.
migdałowe brownie z truskawkami i amaretto

Migdałowe brownie z truskawkami i Amaretto - wskazówki

Jajka powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%. Nie zamieniajcie na mleczną, ma mniej kakao i ciasto nie zastygnie tak, jak z gorzką.

Cukier – Warto dla lekko karmelowego smaku połączyć cukier brązowy i biały w proporcji 1:1. Choć oczywiście jeśli nie macie brązowego cukru to można użyć tylko białego.

Migdały – Polecam samodzielnie mielić migdały, ale można użyć mąki migdałowej.

W przypadku gdy migdały mielimy sami, można wymieszać je z częścią (z już odmierzonej do ciasta) mąki pszennej i dopiero zmielić. Migdały drobniej się zmielą i zmniejszy to ryzyko, że gdy zbyt długo będą miksowane powstanie pasta.

Najlepiej użyć migdałów bez skórek, czyli blanszowanych.

Truskawki – Użyłam świeżych truskawek, dobrze osuszonych po umyciu. Nie dodawajcie więcej niż 200 g. Ciasto jest bardzo wilgotne a truskawki puszczają sok, jeśli będzie ich zbyt wiele z ciasta wyjdzie pudding i nie pokroicie go.

Amaretto – Jeśli nie możecie dodać Amaretto, to można je pominąć.

Pieczenie – Migdałowe brownie z truskawkami pieczemy krótko, 35 minut zupełnie wystarczy. Ciasto równo urośnie i opadnie po ostudzeniu. Jest bardzo delikatne, po wyjęciu z piekarnika środek powinien być sprężysty i sprawiać wrażenie tylko lekko ściętego.

Przed krojeniem brownie koniecznie musi dobrze wystygnąć.

Przepis na tortownicę 24 cm.

migdałowe brownie z truskawkami i amaretto

Migdałowe brownie z truskawkami i Amaretto - przechowywanie

Ciasto najlepiej przechowywać w pojemniku na żywność, lub zabezpieczone folią spożywczą. Migdałowe brownie z truskawkami być przechowywanie zarówno w temperaturze pokojowej (najlepiej tylko 1 dzień ze względu na truskawki), jak i w lodówce do 2 dni.

migdałowe brownie z truskawkami i amaretto

Smacznego!

migdałowe brownie z truskawkami i amaretto

MIGDAŁOWE BROWNIE Z TRUSKAWKAMI I AMARETTO

Joanna | chocololo.pl
To migdałowe brownie z truskawkami i Amaretto jest obłędne.
Przepis na tortownicę 24 cm.

SKŁADNIKI
  

  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 3 jajka (w temp. pokojowej)
  • 130 g masła
  • 150 g cukru
  • 100 g migdałów mielonych
  • 30 g mąki pszennej
  • 30 ml Amaretto (w temp. pokojowej)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g truskawek
  • odrobina posiekanej czekolady lub czekoladowych groszków do posypania (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 165 stopni C. Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Do garnuszka włożyć masło, roztopić. Zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę, wymieszać aż czekolada się rozpuści i powstanie gładki sos. Odstawić do wystudzenia
  • Mielone migdały wymieszać z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia. Odłożyć.
  • Truskawki umyć, osuszyć, oderwać szypułki i pokroić na kawałki. Odłożyć.
  • W dużej misce ubić jajka z cukrem na puszystą, jasną masę (mikser; końcówki do ubijania). Następnie na najmniejszych obrotach, powoli, małym strumieniem wlewać wystudzoną czekoladę. Miksować tylko do połączenia składników.
  • Do masy wsypać mieszankę z migdałami, wlać Amaretto i wymieszać delikatnie szpatułką. Nie mieszać zbyt długo, tylko do połączenia składników.
  • Ciasto wylać do przygotowanej tortownicy, wyrównać. Na wierzchu ułożyć truskawki i posypać czekoladą. Piec 35 minut, wyjąć i ostudzić w formie.
Słowo kluczowe amaretto, brownie, brownie z truskawkami, ciasto, ciasto czekoladowe, czekolada, migdały, truskawki

Zobacz także:

brownie z kokosem i truskawkami
brownie z kokosem i truskawkami
ciasteczka z amaretto, migdałami i czekoladą
ciasteczka z amaretto, migdałami i czekoladą
obłędnie czekoladowe ciasto migdałowe
obłędnie czekoladowe ciasto migdałowe

Masz ochotę na więcej brownie?

“Brownie idealne” to ekstremalnie czekoladowy e-book, w którym znajdziesz aż 30 wyjątkowych przepisów na jedno z najbardziej czekoladowych ciast na świecie. Są tu cenne porady i wskazówki, dzięki którym brownie, które upieczesz, będzie idealne. Nie zabrakło też kilku interesujących eksperymentów i ciekawostek.

Obserwuj Chocololo:

0 FacebookPinterestEmail

2 komentarze

Dagmara 12 czerwca 2024 - 15:22

Czy zamiast mąki pszennej można dać kukurydzianą ?

Reply
Joanna | Chocololo 12 czerwca 2024 - 17:20

Można, ryżowa też powinna być ok 🙂

Reply

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2024. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo