Ciastka brownie z kremem kokosowym
To są wyjątkowo słodkie i wyjątkowo pyszne ciastka brownie z kremem kokosowym, który już wykorzystany był w babeczkach czekoladowych. Ciastka są wybitnie czekoladowe, krem puszysty i delikatny. Dla dekoracji i dodatkowych walorów smakowych ciastka są dookoła obsypane wiórkami kokosowymi. Przyznam, że jedno takie ciastko to szaleństwo, ale warte grzechu. Najlepiej smakują zaraz po przygotowaniu, gdy świeżo upieczone ostygną i są przełożone kremem. Są wtedy mięciutkie. Pycha.
Ciastka brownie z kremem kokosowym - wskazówki
Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Cukier brązowy – Jeśli nie posiadacie brązowego cukru można użyć białego, ale polecam brązowy ze względu na jego lekko karmelowy smak.
Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%.
Pieczenie – Najlepiej piec ciastka na dwie tury, każdą blachę osobno. Ciastka wyłożone na blaszkę spokojnie mogą poczekać na swoją kolej pieczenia.
Do nakładania ciasta na blachę używałam gałkownicy do lodów o pojemności 50 ml i średnicy 5 cm. Można nakładać ciasto łyżką i delikatnie palcami uformować brzegi, żeby były równe.
Oczywiście można użyć mniejszej gałkownicy, wyjdzie wtedy więcej ciasteczek.
Jeżeli zostawicie surowe ciasto na więcej niż 10 minut w lodówce, wyjmijcie je na kilka minut żeby się ociepliło i łatwiej nakładało.
Śmietanka i mascarpone powinny być dobrze schłodzone. Najlepiej przez noc w lodówce.
Nie piec ciastek dłużej niż 10-11 minut, będą zbyt suche.
Przepis na dużych 6 ciastek (przełożonych kremem).
Ciastka brownie z kremem kokosowym - przechowywanie
Ciastka przełożone kremem przechowywać w lodówce, w szczelnym pojemniku, będą dobre do 2-3 dni. Przed podaniem można wyciągnąć je z lodówki ok. 10 minut wcześniej żeby się ociepliły i lekko zmiękły.
W lodówce ciasteczka twardnieją (choć i tak są pyszne).
Ciastka bez kremu przechowywać w temperaturze pokojowej, w szczelnym pojemniku, nawet do tygodnia.
Smacznego!
CIASTKA BROWNIE Z KREMEM KOKOSOWYM
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na ciastka
- 200 g czekolady gorzkiej
- 2 jajka (w temp. pokojowej)
- 80 g masła
- 100 g cukru brązowego
- 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
- 80 g mąki pszennej
- 10 g kakao
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na krem
- 125 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
- 60 g mascarpone (dobrze schłodzone)
- 10 g cukru pudru
- 15 g wiórków kokosowych
Dodatkowo
- wiórki do obtoczenia
PRZYGOTOWANIE
- W garnuszku z grubym dnem (lub w kąpieli wodnej) roztopić razem masło i połamaną czekoladę. Wymieszać i odstawić do wystudzenia.
- W misce wymieszać dokładnie mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Odłożyć.
- Do dużej miski wbić jajka i wsypać cukier brązowy i waniliowy. Ubić (mikser;końcówki do ubijania) na puszystą, jasną i błyszczącą masę (zajmie to kilka minut).
- Miksując na najmniejszych obrotach dodawać stopniowo wystudzoną czekoladę. Gdy składniki połączą się skończyć miksować.
- Partiami (najlepiej w 3 turach) przesiać do masy mąkę z kakao i proszkiem, wmieszać dokładnie i delikatnie szpatułką. Wstawić ciasto na 10 minut do lodówki.
- W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Wykładać ciasto w odstępach (ciastka rozleją się i urosną). Piec 10 minut, wyjąć z piekarnika i poczekać kilka minut, gdy lekko stwardnieją przełożyć je na kratkę do wystudzenia.
- Przygotować krem. W misce zmiksować krótko (dosłownie kilka sekund, do połączenia) mascarpone i przesiany cukier puder. Wlać śmietankę i miksować (mikser; końcówki do ubijania) do powstania gęstego, puszystego kremu (1-2 minuty). Do kremu wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wmieszać je szpatułką.
- Krem przenieść do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką i nałożyć sporą porcję kremu na połowę ciastek (można też nakładać łyżką) i przykryć je pozostałymi. Ciastka obtoczyć w wiórkach tak, aby przykleiły się do kremu.