Zawijane bułeczki drożdżowe z czekoladą
Mięciutkie, drożdżowe bułeczki zawinięte z cynamonowo-czekoladowym nadzieniem. Aromatyczne, puszyste i przepyszne. Nadzienie to masło wymieszane z brązowym cukrem i kakao, a bułeczki zawijamy dodatkowo z kawałkami gorzkiej czekolady. Po upieczeniu można polać je lukrem lub czekoladą. Ja polecam prosty krem z mascarpone i białej czekolady. Ważne, żeby składniki były w temperaturze pokojowej. Gdy bułeczki lekko ostygną, posmarujcie je kremem i posypcie wiórkami. Pyszności. Nie można się oderwać.
Drożdżowe bułeczki z czekoladą - wskazówki
Jakich składników użyć do drożdżowych bułeczek?
Mąka – Do przepisu potrzebna jest mąka pszenna tortowa. Można wykorzystać także orkiszową mąkę typ 700.
Mleko – Zwykłe mleko 2-3%. Letnie, ale nie za ciepłe. Te drożdżówki przygotowywałam też z mlekiem migdałowym i ryżowym. Z nimi bułeczki też się udadzą.
Masło – Miękkie, nawet bardzo miękkie. Musi ładnie wmieszać się do ciasta i nie obniżyć jego temperatury.
Jajko – Powinno być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też włoży je na 15 minut do miski z ciepłą wodą (najgorętszą z kranu) i powinno się szybko ocieplić.
Nadzienie do zawijanych bułeczek.
Cukier- Brązowy cukier, może być tez biały jeśli akurat nie macie brązowego. Brązowy nadaje lekko karmelowy smak.
Masło, cukier, kakao i cynamon mieszamy razem w miseczce. Nie ucieramy ich, składniki muszą się dobrze wymieszać, ale cukier nie rozpuści się. Powinna wyjść gęsta, cukrowa pasta.
Czekolada – Gorzka, ale mleczna też będzie ok. Bułeczki będą z nią słodsze.
Przygotowanie ciasta, zawijanie i krojenie.
Drożdżowe ciasto trzeba dobrze wyrobić. Potrzebny jest mikser z zakręconymi końcówkami tzw. hakami. 10 minut wyrabiania wystarczy, żeby ciasto było gładkie i elastyczne.
Po wyrobieniu ciasto może być odrobinę lepkie, zostawiamy je do wyrośnięcia i na drugie zagniatanie lekko podsypujemy mąką.
Ciasto trzeba rozwałkować na kształt zbliżony do prostokąta. Powinno mieć ok. 0,6-0,7 cm grubości i 35×25 cm wielkości. Smarujemy je dokładnie nadzieniem i posypujemy czekoladą. Zawijamy w ścisłą roladkę od dłuższego boku.
Kroimy na 8 kawałków. Ja używam zwykłej nitki. Najpierw nacinam roladkę nożem (tylko, żeby zaznaczyć gdzie przekroić) i później daje nić pod roladę. Trzeba chwycić oba końce nici, zawinąć i zacisnąć ją tam, gdzie zaznaczyliśmy miejsce krojenia. Oba końce pociągnąć w przeciwnych kierunkach i powinien odkroić się ładny, równy kawałek.
Czym polać drożdżowe bułeczki z czekoladą?
Można zwykłym lukrem lub rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, polać nią bułeczki.
Polecam, gdy lekko ostygną posmarować je kremem z mascarpone i białej czekolady. Trzeba pamiętać, że oba składniki w chwili łączenia muszą mieć taką samą temperaturę, czyli najlepiej pokojową. Krem chwilę chłodzimy, zgęstnieje i łatwiej go będzie rozsmarować.
Krem z mascarpone lekko rozpuszcza się na ciepłych bułeczkach. Pycha.
Przepis na 8 bułeczek.
Drożdżówki z czekoladą - przechowywanie
Bułeczki są najsmaczniejsze zaraz po upieczeniu, ale można schować je do pojemnika lub zabezpieczyć folią spożywczą i przechowywać 1-2 dni w temperaturze pokojowej.
Kremem smarujemy je zaraz przed podaniem. Jeśli nie chcecie zjeść wszystkich na raz zostawcie krem w lodówce, a bułeczki w temperaturze pokojowej. Wszystko będzie dobre następnego dnia.
Bułeczki wystarczy odgrzać w 180 stopniach C. Trzeba położyć je na papierze do pieczenia lub w naczyniu do pieczenia i piec 3-4 min. Przed odgrzaniem warto polać każdą bułeczkę łyżką mleka. Takie bułki można posmarować kremem.
Smacznego!
ZAWIJANE BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z CZEKOLADĄ
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na ciasto
- 270 g mąki pszennej
- 25 g cukru
- 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
- 5 g drożdży suszonych
- 40 g masła (miękkiego)
- 125 g mleka (letniego)
- 1 jajko (w temp. pokojowej)
Składniki na nadzienie
- 40 g masła (miękkiego)
- 40 g cukru brązowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki kakao (5 gram)
- 50 g czekolady gorzkiej
Na wierzch
- 150 g mascarpone (w temp. pokojowej)
- 75 g czekolady białej
- wiórki czekoladowe
PRZYGOTOWANIE
- Do miski wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy i drożdże. Wbić jajko i zacząć wyrabiać ciasto (mikser; końcówki haki) wlewając letnie mleko. Ciasto wyrabiać 5 minut, po tym czasie dodać miękkie masło i ponownie wyrabiać 5 minut.
- Ciasto powinno być gładkie, elastyczne, może być odrobinę lepkie. Przykryć je ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny. Urośnie i podwoi swoją objętość.
- Przygotowanie nadzienia. W czasie wyrastania ciasta wymieszać razem miękkie masło, cukier brązowy, kakao i cynamon. Odłożyć. Czekoladę posiekać i również odłożyć.
- Wyrośnięte ciasto posypać odrobiną mąki, zagnieść chwilę. Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować je. Ma mieć kształt zbliżony do prostokąta i grubość ok 0,7 cm. Na ciasto wyłożyć krem kakaowy i rozsmarować go cienko, następnie posypać równomiernie posiekaną czekoladą.
- Ciasto zwinąć ściśle w roladkę i pokroić na 8 równych części. Przygotowane bułeczki ułożyć w naczyniu do pieczenia wyłożonym papierem do wypieków. Przykryć je ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
- W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Wyrośnięte bułeczki piec ok. 25 minut, powinny urosnąć i ładnie zbrązowieć.
- Przygotowanie kremu. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i odstawić do ostudzenia. Powinna być w temp. pokojowej, ale pozostać płynna. Wlać ją do mascarpone i wymieszać. Schować na 5 minut do lodówki, żeby krem lekko ostygł.
- Bułeczki wyjąć z piekarnika i zaraz przed podaniem (najlepiej, aby wcześniej lekko ostygły) posmarować je kremem i posypać wiórkami.