Bezglutenowe ciasteczka dyniowe z czekoladą

Jesienne i aromatyczne, bezglutenowe ciasteczka dyniowe z czekoladą. Są miękkie i puszyste, pachnące cynamonem. No i ten piękny pomarańczowy kolor, który poprawi humor nawet w najpochmurniejszy dzień.

Składniki (na ok. 24 ciasteczka):

– 1 szklanka puree z dyni*

– ¾ szklanki brązowego cukru

– cukier waniliowy opakowanie (16g)

– 1⅓ szklanki mąki bezglutenowej (użyłam Schar mix-B, można użyć pszennej)

– 1⅓ szklanki wiórków kokosowych (lub 110 g mąki kokosowej)

– 100 g masła

– 1 jajko

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– 0,5 łyżeczki sody

– 1 łyżeczka cynamonu

– 0,5 łyżeczki kurkumy

– 100 g gorzkiej czekolady + 50 g gorzkiej czekolady na wierzch

Przygotowanie:

W garnuszku roztopić masło, odstawić do wystudzenia. Wiórki kokosowe zmielić**. W misce wymieszać przesianą mąkę, zmielone wiórki, proszek, sodę, cynamon i kurkumę.

Do osobnej miski dać puree z dyni, jajko, oba cukry i dobrze wymieszać, pod koniec mieszania wlewać ostudzone masło. Wsypać suche składniki i wszystko dobrze połączyć.

Czekoladę pokroić w kosteczki. 100 gram wymieszać z ciastem, które należy wstawić do lodówki na 30 minut.

W tym czasie piekarnik nagrzać do 180 stopni C, blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Ze schłodzonego ciasta formować w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego, lub odrobinę większe. Układać je w sporych odstępach na blaszce i lekko spłaszczyć. Na wierzch powciskać pozostałe kosteczki z czekolady.

Ciasteczka piec 13-15 minut. Po wyjęciu z piekarnika schłodzić na kratce.

*można użyć gotowego puree z puszki, albo upiec dynię. Obrać ją, pokroić w średniej wielkości kawałki i wstawić do piekarnika na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia na ok 15 – 20 minut w 170 stopniach C. Sprawdzać widelcem czy dynia jest miękka i czy nie się nie przypieka. Następnie zmiksować blenderem.

**Jeżeli samodzielnie mielimy to najlepiej odmierzyć ilość wiórków podaną w przepisie i zmielić z częścią (także odmierzonej) mąki. Wtedy wiórki dobrze się zmielą i nie powstanie pasta.

Smacznego!

bezglutenowe ciasteczka dyniowe z czekolada 1
bezglutenowe ciasteczka dyniowe z czekolada 1

Zobacz także:

najlepsze muffiny dyniowe z czekoladą 1

Muffiny dyniowe z czekoladą

Muffiny dyniowe z czekoladą są wspaniałym pomysłem na jej wykorzystanie. Mięciutkie i puszyste, można jeść jeszcze ciepłe. W tym przepisie wykorzystałam dynię Hokkaido, po upieczeniu i zblendowaniu na puree jest gęsta i mączna, idealna do muffinek. Z podanych składników wychodzi 10 muffinek średniej wielkości.

ciasteczka z białą czekoladą i żurawiną 1

Ciasteczka z białą czekoladą i żurawiną

Pyszne, bezglutenowe ciasteczka z białą czekoladą i żurawiną. Zaraz po upieczeniu są chrupkie z zewnątrz, w środku mokre, o lekko ciągnącej konsystencji. Po prostu rewelacyjne. Dałam do nich 60 gram żurawiny, ale spokojnie można dodać więcej jeżeli macie ochotę. Moje ciastka są spore, nabierałam je dużą łyżką 30 ml i wyszło 13 sztuk. Jeżeli będziecie formować z ciasta kulki o wielkości orzecha włoskiego, powinno wyjść około 20 sztuk.

Kruche ciasteczka pieguski

Kruche i smaczne ciasteczka z orzechami, rodzynkami i czekoladą. Dzięki połączeniu mąki pszennej i ryżowej są bardziej lekkie i sypkie. Można jednak zrobić je w całości z mąki pszennej i będą równie pyszne.

Obserwuj Chocololo na:

1 FacebookPinterestEmail

Zostaw komentarz

* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo