Sernik kokosowy z białą czekoladą i kremem

Sernik kokosowy z białą czekoladą i kremem

Ach te serniki z białą czekoladą, dlaczego jesteście takie pyszne?! To już kolejny sernik na blogu z dodatkiem białej czekolady, tym razem w delikatnie kokosowej odsłonie. Idealnie słodki, na spodzie z herbatników z wiórkami kokosowymi. Na wierzchu delikatny krem z białej czekolady, śmietanki kokosowej i mascarpone. Koniecznie uprażcie wiórki kokosowe na wierzch. Są niezwykle aromatyczne i podkreślają kokosowy smak sernika.
sernik kokosowy z białą czekoladą i kremem

Sernik kokosowy z białą czekoladą i kremem -wskazówki

Pieczenie sernika.

Przy okazji pieczenia tego sernika przetestowałam często polecaną metodę pieczenia z parą wodną, która uzyskujemy kładąc na spód piekarnika (dolną blachę) naczynie z wodą. Użyłam ceramicznej formy do tarty 24 cm.

Do formy wlałam wrzącą wodę, tak do ¾ wysokości i włożyłam do nagrzanego piekarnika 2-3 minuty przed włożeniem sernika.

Sernik urósł trochę i opadł po ostudzeniu. Boczki lekko się zrumieniły. Konsystencja była podobna do tej, którą uzyskujemy podczas pieczenia w kąpieli wodnej, jednak bardziej zbita. Ale! Był pyszny.

W każdym razie uważam, że pieczenie sernika w kąpieli wodnej jest lepszą metodą. Sernik wychodzi równy jak stół, kremowy. Nie rośnie, więc też nie opada, a to  sprawia, że nie odkształca się i jest idealnie proporcjonalny. Boczki są jasne, jednolite, ładnie się ścina i pięknie wychodzi z formy. Dlatego polecam piec go w kąpieli wodnej jeśli tylko macie chęć i większą, pasującą blachę.

Trzeba więc przygotować większą blachę na wodę, taką w której zmieści się tortownica, w której będzie sam sernik.

Przygotowanie tortownicy – Kawałek papieru do pieczenia położyć na dno tortownicy i zapiąć obręcz, tak żeby papier wystawał dookoła. Następnie owinąć tortownicę z zewnątrz folią aluminiową (dno i boki), dwukrotnie i dokładnie, żeby do środka nie dostawała się woda w trakcie pieczenia.

Masa serowa.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego jajka, ser, mascarpone śmietankę kokosową należy wyjąć wcześniej z lodówki.

Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia.

Czekolada – Biała czekolada, dobrej jakości.

Śmietanka kokosowa –  Bez żadnych dodatków i stabilizatorów, śmietanka kokosowa o zawartości tłuszczu 22%.

Składniki na masę serową można połączyć mikserem, ale warto zrobić to blenderem, masa będzie bardziej kremowa.

Wiórki kokosowe – Do masy serowej mielimy wiórki kokosowe na pastę. Jeśli nie macie możliwości zmielenia tak wiórków, można użyć gotowej pasty kokosowej, albo musu/kremu kokosowego.

Krem kokosowy.

Mascarpone powinno być dobrze schłodzone. Najlepiej przez noc w lodówce.

Śmietanka kokosowa z czekoladą (wcześniej roztopione) powinny być dobrze schłodzone, najlepiej przez noc w lodówce.

Śmietanka kokosowa –  Bez żadnych dodatków i stabilizatorów, śmietanka kokosowa o zawartości tłuszczu 22%.

Krem jest delikatny i może wydawać się rzadki, nie jest tak puszysty i gesty jak na zwykłej śmietance i mascarpone. Dlatego usztywniamy go lekko żelatyną.

Spód.

Herbatniki – Zwykłe herbatniki z ząbkami (Petit Beurre).

Wiórki kokosowe i herbatniki mielimy razem w malakserze, aż powstaną okruszki. Jeżeli nie posiadacie malaksera, można herbatniki włożyć do mocnego woreczka i pokruszyć wałkiem, następnie dodać wiórki.

Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.

sernik kokosowy z białą czekoladą i kremem

Sernik kokosowy z białą czekoladą i kremem - przechowywanie

Sernik przechowywać w pojemniku lub w tortownicy, zabezpieczony folią spożywczą. W lodówce. Najlepiej spożyć do 3 dni.

sernik kokosowy z białą czekoladą i kremem

Smacznego!

sernik kokosowy z białą czekoladą i kremem

SERNIK KOKOSOWY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I KREMEM

Joanna | chocololo.pl
Sernik z dodatkiem białej czekolady w delikatnie kokosowej odsłonie.
Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na spód

  • 120 g herbatników
  • 40 g wiórków kokosowych
  • 40 g masła

Składniki na masę serową

  • 450 g twarogu trzykrotnie mielonego ( w temp. pokojowej)
  • 125 g mascarpone (w temp. pokojowej)
  • 3 jajka (w temp. pokojowej)
  • 200 g białej czekolady
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 160 ml śmietanki kokosowej (w temp. pokojowej)

Składniki na krem kokosowy

  • 200 ml śmietanki kokosowej
  • 125 g mascarpone
  • 100 g białej czekolady
  • 1 łyżeczka żelatyny (płaska, + duża łyżka wrzątku)
  • 40 g wiórków kokosowych (do posypania)

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie spodu

  • Piekarnik nagrzać do 150 stopni C.
  • Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), zabezpieczyć dokładnie z zewnątrz folią aluminiową.
  • Do malaksera włożyć połamane herbatniki i wsypać wiórki kokosowe, zmielić aż powstaną okruszki (wiórki też będą zmielone).
  • Masło roztopić w garnuszku i wlać do herbatnikowych okruszków (można ciepłe) i zmiksować do konsystencji mokrego piasku.
  • Wysypać okruszki na spód tortownicy i wyrównać łyżką, lekko dociskać, żeby spód był zbity. Odłożyć na czas przygotowania masy serowej.

Przygotowanie masy serowej

  • Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, wymieszać i odstawić do ostudzenia. Ma być ostudzona, ale zachować płynną konsystencję.
  • Wiórki kokosowe zmielić na pastę.
  • W misce dokładnie zmiksować (końcówki do ubijania, można blenderem) ser biały, pastę kokosową, jajka, śmietankę kokosową i mascarpone. Powoli, ciągle miksując dolewać ostudzoną czekoladę.
  • Masę wylać na przygotowany spód.
  • Nastawić cały czajnik wody. Formę włożyć do większej blachy, wlać wrzątek, który powinien sięgać do połowy formy z sernikiem.
  • Piec sernik ok. 75-85 minut, aż masa serowa się zetnie a środek będzie sprężysty.
  • Po wyjęciu z piekarnika ostudzić i schłodzić w lodówce min. 8 godzin, a najlepiej przez noc.

Przygotowanie kremu kokosowego

  • W garnuszku podgrzać śmietankę kokosową, dodać połamaną czekoladę i wymieszać (ciągle na małym ogniu). Powstanie gładki sos, zdjąć z ognia, przestudzić i schłodzić w lodówce przez 12 godzin.
  • Żelatynę wsypać do miseczki, zalać wrzątkiem i wymieszać. Odstawić na czas ubijania kremu.
  • Do miski dać mascarpone, wlać schłodzony sos czekoladowy i ubijać (mikser;końcówki do ubijania) aż całość zgęstnieje i będzie lekko puszysta (2-3 minuty).
  • Do żelatyny dodać łyżkę kremu, rozmieszać. Ubijając krem na średnik obrotach wlewać powoli rozmieszaną żelatynę.
  • Krem rozsmarować na schłodzonym serniku i schłodzić jeszcze przez godzinę.
  • W tym czasie uprażyć na złoto wiórki kokosowe (na małym ogniu na patelni pilnując i mieszając aby się nie przypaliły). Sernik posypać ostudzonymi wiórkami.

Zobacz także:

sernik pomarańczowy z białą czekoladą i żurawiną
sernik pomarańczowy z białą czekoladą i żurawiną
sernik czekoladowy z czereśniami
sernik czekoladowy z czereśniami
tarta sernikowa z białą czekoladą i truskawkami
tarta sernikowa z białą czekoladą i truskawkami

Obserwuj Chocololo:

0 FacebookPinterestEmail

2 komentarze

Zofia 26 lutego 2024 - 22:50

Dzień dobry, czy do kremu na sernik można użyć śmietanki kremówki? Sernik wygląda apetycznie i chciałabym go zrobić na tortownicę 24 cm, o ile zwiększyć składniki? Będę bardzo wdzięczna za informację.

Reply
Joanna | Chocololo 27 lutego 2024 - 09:35

Dzień dobry! Na tortownicę 24 cm trzeba zwiększyć składniki o połowę. Jeśli chodzi o śmietankę, do kremu można użyć kremówki (36%) i pominąć już żelatynę. Wtedy krem nie będzie już kokosowy, ale będzie pasował do sernika 🙂

Reply

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2024. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo