Sernik pomarańczowy z białą czekoladą i żurawiną
Wyśmienity deser. Sernik pomarańczowy z białą czekoladą i żurawiną jest delikatny, kremowy i pyszny. Spód i boki zrobione są z korzennych ciastek, które idealnie komponują się z pomarańczową masą serową. Na wierzchu krem z białej czekolady, ozdobi sernik i będzie smacznym dodatkiem. Do tego koniecznie cierpka i kwaśna konfitura z żurawiny, która przełamie słodkość białej czekolady. Jej obecność jest po prostu obowiązkowa. Pycha.
Sernik pomarańczowy z białą czekoladą i żurawiną - wskazówki
Sernik pieczony jest w kąpieli wodnej.
Pieczony w kąpieli wodnej wychodzi równy, praktycznie taki sam jak w momencie włożenia go do piekarnika. Ładnie się ścina i jest delikatny.
Trzeba więc przygotować większą blachę na wodę, taką w której zmieści się tortownica, w której będzie sam sernik.
Przygotowanie tortownicy – Kawałek papieru do pieczenia położyć na dno tortownicy i zapiąć obręcz, tak żeby papier wystawał dookoła. Następnie owinąć tortownicę z zewnątrz folią aluminiową (dno i boki), dwukrotnie i dokładnie, żeby do środka nie dostawała się woda w trakcie pieczenia.
Masa serowa.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego jajka, ser i mascarpone należy wyjąć wcześniej z lodówki.
Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia.
Pomarańcze – Dobrze wybrać pomarańcze z grubą, mocno pomarszczoną (porowatą) skórką. Taką skórkę łatwiej zetrzeć. Pomarańcze należy umyć, sparzyć wrzątkiem i osuszyć, zetrzeć tylko pomarańczową skórkę, bez białej.
Czekolada – Biała czekolada, dobrej jakości.
Składniki na masę serową można połączyć mikserem, ale warto zrobić to blenderem, masa będzie bardziej kremowa.
Spód.
Ciastka – kruche, korzenne ciasteczka.
Jeżeli nie posiadacie malaksera, można ciastka włożyć do mocnego woreczka i pokruszyć wałkiem.
Tortownicę wysypujemy okruszkami wymieszanym z masłem. Wysypujemy spód i boki na wysokość ok 3-4 cm i równo ubijamy np. szklanką.
Krem z białą czekoladą.
Warto przygotować krem do sernika, chociaż będzie on pyszny zarówno gdy podamy go tylko z konfiturą żurawinową. Do ozdoby sernika można użyć bitej śmietany lub przygotować krem z białą czekoladą.
Krem – Przygotowana śmietanka z czekoladą, także mascarpone powinny być dobrze schłodzone. Najlepiej przez 12 godzin.
Przepis na tortownicę 20 cm.
Sernik pomarańczowy z białą czekoladą i żurawiną - przechowywanie
Sernik przechowywać w pojemniku lub w tortownicy, zabezpieczony folią spożywczą. W lodówce. Najlepiej spożyć do 3 dni.
Smacznego!
SERNIK POMARAŃCZOWY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I ŻURAWINĄ
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na spód
- 250 g ciasteczek korzennych
- 70 g masła
Składniki na masę serową
- 400 g twarogu trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
- 250 g mascarpone (w temp. pokojowej)
- 300 g białej czekolady
- 3 jajka (w temp. pokojowej)
- skórka otarta z 2 dużych pomarańczy
Składniki na krem z białej czekolady*
- 200 ml śmietanki 36%
- 60 g czekolady
- 125 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
Dodatkowo
- mały słoiczek konfitury z żurawiny
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie spodu
- Piekarnik nagrzać do 160 stopni C.
- Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), zabezpieczyć dokładnie z zewnątrz folią aluminiową.
- Połamane ciasteczka umieścić w malakserze i zmiksować aż powstaną okruszki. Wsypać je do miski.
- Masło roztopić w garnuszku, lekko ostudzić. Do ciastek dodać masło, wymieszać dokładnie aż nabiorą konsystencji mokrego piasku.
- Przygotowaną masą wyłożyć dokładnie spód i boki tortownicy. Dobrze uklepać okruszki na dnie i boki na wysokość 3-4 cm.
Przygotowanie masy serowej
- Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, wymieszać i odstawić do ostudzenia. Ma być ostudzona, ale zachować płynną konsystencję.
- W misce dokładnie zmiksować (końcówki do ubijania, można blenderem) ser biały, skórkę pomarańczową, jajka i mascarpone. Powoli, ciągle miksując dolewać ostudzoną czekoladę.
- Masę wylać na przygotowany spód.
- Nastawić cały czajnik wody. Formę włożyć do większej blachy, wlać wrzątek, który powinien sięgać do połowy formy z sernikiem.
- Piec sernik ok. 70-80 minut, aż masa serowa się zetnie a środek będzie sprężysty.
- Po wyjęciu z piekarnika ostudzić i schłodzić w lodówce min. 8 godzin, a najlepiej przez noc.
Przygotowanie kremu
- Śmietankę podgrzać w rondelku prawie do wrzenia. Dodać połamaną czekoladę, zdjąć z ognia, wymieszać aż się rozpuści i powstanie gładki sos. Odstawić do ostudzenia. Następnie schłodzić w lodówce przez 12 godzin.
- W dużej misce umieścić schłodzone mascarpone i śmietankę z czekoladą. Miksować (końcówki do ubijania), aż powstanie puszysty, gęsty krem (ok. 2 minut).
- Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką i udekorować schłodzony sernik. Podawać każdy kawałek sernika z dużą łyżką konfitury żurawinowej.