Bułeczki z czekoladą i masłem orzechowym

Bułeczki z czekoladą i masłem orzechowym

Masło orzechowe i czekolada, zawinięte w puszystym, drożdżowym cieście. Kolejna odsłona bułeczek, niby takie same składniki jak w bułeczkach z masłem orzechowym i czekoladą, ale jednak odwrócona nazwa i bułeczki trochę inne. Cieplutkie, mięciutkie i pyszne. Z orzechową, delikatnie słoną polewą. Palce lizać.
bułeczki z czekoladą i masłem orzechowym

Bułeczki z czekoladą i masłem orzechowym - wskazówki

Ciasto – Ciasto najlepiej wyrobić mikserem ze specjalnymi końcówkami (hakami) do wyrabiania ciasta. Można też wyrobić ręcznie, ale zajmie to więcej czasu. Wyrobione ciasto powinno być gładkie, elastyczne, miękkie i z łatwością odchodzić od dłoni.

Jajko  Nie jest to konieczne, ale warto żeby jajko było w temperaturze pokojowej. Można włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%.

Masło orzechowe – Masło o zawartości 100 % orzechów ziemnych, bez dodatków. Można użyć masła orzechowego gładkiego lub z kawałkami orzechów.

Nadzienie – Do nadzienia można użyć zwykłego cukru lub cukru pudru. Z podanej ilości składników wychodzi sporo nadzienia. Po jego przygotowaniu trzeba poczekać, kiedy ostygnie będzie trochę gęstsze i łatwiej będzie zwinąć bułeczki. Jeżeli obawiacie się, że bułeczki ciężko będzie zwinąć, można przygotować pół porcji. Pamiętajcie, że po upieczeniu zmienia ono konsystencję i gęstnieje, a fajnie jak w bułeczce jest go dużo.

Polewa – Jeżeli polewa będzie zbyt gęsta by oblać bułeczki, trzeba dodać więcej masła.

Przepis na 12 bułeczek.

bułeczki z czekoladą i masłem orzechowym

Bułeczki z czekoladą i masłem orzechowym - przechowywanie

Bułeczki są najsmaczniejsze zaraz po upieczeniu, ale można schować je do pojemnika lub zabezpieczyć w formie folią spożywczą i przechowywać 1-2 dni w temperaturze pokojowej.

Bułeczki można mrozić. Mrozimy bułeczki, które nie są oblane polewą. Należy je schować do pojemnika (można je podzielić i pakować pojedynczo) lub zabezpieczyć folią spożywczą. Mrozić do 2 miesięcy.

Po wyjęciu z zamrażarki najlepiej wyłożyć bułeczkę na blaszkę z papierem do pieczenia. Na wierzch dać odrobinę masła lub skropić mlekiem. Piec w temperaturze 180 stopni C, aż bułeczka się ociepli i zmięknie.

bułeczki z czekoladą i masłem orzechowym

Smacznego!

bułeczki z czekoladą i masłem orzechowym 8

BUŁECZKI Z CZEKOLADĄ I MASŁEM ORZECHOWYM

Joanna | chocololo.pl
Masło orzechowe i czekolada, zawinięte w puszystym, drożdżowym cieście.
Przepis na 12 bułeczek.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 290 g mąki pszennej
  • 35 g cukru drobnego
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 7 g drożdży suchych
  • 60 g masła
  • 125 ml mleka
  • 1 jajko (w temp. pokojowej)

Składniki na nadzienie

  • 100 g czekolady
  • 150 g masła orzechowego
  • 40 g masła
  • 40 g cukru brązowego

Składniki na polewę orzechową

  • 2 duże łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • szczypta soli
  • garść czekoladowych groszków lub posiekanej czekolady

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • W garnuszku podgrzać razem mleko i masło, aż masło całkowicie się rozpuści (na małym ogniu, nie zagotowywać), odłożyć do ostudzenia. Ma być letnie, lekko ciepłe.
  • Do miski przesiać mąkę, wsypać cukry i drożdże, wymieszać. Wbić jajko i zacząć wyrabiać ciasto mikserem (końcówki haki), dolewając powoli mleko z masłem. Ciasto wyrabiać 12-15 minut.
  • Z ciasta uformować kulę i włożyć do podsypanej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny. Ciasto podwoi swoją objętość.

Przygotowanie nadzienia

  • Masło orzechowe wymieszać z cukrem w miseczce.
  • Czekoladę połamać na kawałki, włożyć do metalowej miseczki, dodać masło i roztopić wszystko razem w kąpieli wodnej. Wymieszać.
  • Jeszcze ciepłą czekoladę wlać do masła orzechowego, wymieszać dokładnie i odstawić do wystudzenia.

Przygotowanie bułeczek

  • Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować wyrośnięte ciasto. Ma mieć kształt zbliżony do prostokąta i grubość ok 0,5 cm.
  • Na ciasto wyłożyć nadzienie i równo rozsmarować.
  • Ciasto zwinąć w roladkę (od dłuższego boku) i pokroić na 12 równych części. Przygotowane bułeczki ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Przykryć bułeczki czystą ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na 30 minut.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Piec bułeczki ok. 20 minut, aż wyrosną i lekko zbrązowieją. Upieczone bułeczki wyjąć z piekarnika i przygotować polewę.
  • Polewa. W kąpieli wodnej podgrzać masło orzechowe z masłem, wsypać cukier i sól, wymieszać dokładnie. Gdy polewa nabierze płynnej konsystencji (jak gęsty lukier) można polać nią bułeczki, następnie posypać czekoladą.

Zobacz także:

bułeczki z masłem orzechowym i czekoladą 2
bułeczki z masłem orzechowym i czekoladą
bułeczki mleczne z kawałkami czekolady
bułeczki mleczne z kawałkami czekolady
ciasteczka czekoladowe nadziewane masłem orzechowym
ciasteczka czekoladowe nadziewane masłem orzechowym

Zobacz także:

0 FacebookPinterestEmail

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo