Bułeczki z czekoladą i masłem orzechowym
Masło orzechowe i czekolada, zawinięte w puszystym, drożdżowym cieście. Kolejna odsłona bułeczek, niby takie same składniki jak w bułeczkach z masłem orzechowym i czekoladą, ale jednak odwrócona nazwa i bułeczki trochę inne. Cieplutkie, mięciutkie i pyszne. Z orzechową, delikatnie słoną polewą. Palce lizać.
Bułeczki z czekoladą i masłem orzechowym - wskazówki
Ciasto – Ciasto najlepiej wyrobić mikserem ze specjalnymi końcówkami (hakami) do wyrabiania ciasta. Można też wyrobić ręcznie, ale zajmie to więcej czasu. Wyrobione ciasto powinno być gładkie, elastyczne, miękkie i z łatwością odchodzić od dłoni.
Jajko – Nie jest to konieczne, ale warto żeby jajko było w temperaturze pokojowej. Można włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%.
Masło orzechowe – Masło o zawartości 100 % orzechów ziemnych, bez dodatków. Można użyć masła orzechowego gładkiego lub z kawałkami orzechów.
Nadzienie – Do nadzienia można użyć zwykłego cukru lub cukru pudru. Z podanej ilości składników wychodzi sporo nadzienia. Po jego przygotowaniu trzeba poczekać, kiedy ostygnie będzie trochę gęstsze i łatwiej będzie zwinąć bułeczki. Jeżeli obawiacie się, że bułeczki ciężko będzie zwinąć, można przygotować pół porcji. Pamiętajcie, że po upieczeniu zmienia ono konsystencję i gęstnieje, a fajnie jak w bułeczce jest go dużo.
Polewa – Jeżeli polewa będzie zbyt gęsta by oblać bułeczki, trzeba dodać więcej masła.
Przepis na 12 bułeczek.
Bułeczki z czekoladą i masłem orzechowym - przechowywanie
Bułeczki są najsmaczniejsze zaraz po upieczeniu, ale można schować je do pojemnika lub zabezpieczyć w formie folią spożywczą i przechowywać 1-2 dni w temperaturze pokojowej.
Bułeczki można mrozić. Mrozimy bułeczki, które nie są oblane polewą. Należy je schować do pojemnika (można je podzielić i pakować pojedynczo) lub zabezpieczyć folią spożywczą. Mrozić do 2 miesięcy.
Po wyjęciu z zamrażarki najlepiej wyłożyć bułeczkę na blaszkę z papierem do pieczenia. Na wierzch dać odrobinę masła lub skropić mlekiem. Piec w temperaturze 180 stopni C, aż bułeczka się ociepli i zmięknie.
Smacznego!
BUŁECZKI Z CZEKOLADĄ I MASŁEM ORZECHOWYM
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na ciasto
- 290 g mąki pszennej
- 35 g cukru drobnego
- 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
- 7 g drożdży suchych
- 60 g masła
- 125 ml mleka
- 1 jajko (w temp. pokojowej)
Składniki na nadzienie
- 100 g czekolady
- 150 g masła orzechowego
- 40 g masła
- 40 g cukru brązowego
Składniki na polewę orzechową
- 2 duże łyżki masła orzechowego
- 2 łyżki masła
- 2 łyżeczki cukru pudru
- szczypta soli
- garść czekoladowych groszków lub posiekanej czekolady
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie ciasta
- W garnuszku podgrzać razem mleko i masło, aż masło całkowicie się rozpuści (na małym ogniu, nie zagotowywać), odłożyć do ostudzenia. Ma być letnie, lekko ciepłe.
- Do miski przesiać mąkę, wsypać cukry i drożdże, wymieszać. Wbić jajko i zacząć wyrabiać ciasto mikserem (końcówki haki), dolewając powoli mleko z masłem. Ciasto wyrabiać 12-15 minut.
- Z ciasta uformować kulę i włożyć do podsypanej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny. Ciasto podwoi swoją objętość.
Przygotowanie nadzienia
- Masło orzechowe wymieszać z cukrem w miseczce.
- Czekoladę połamać na kawałki, włożyć do metalowej miseczki, dodać masło i roztopić wszystko razem w kąpieli wodnej. Wymieszać.
- Jeszcze ciepłą czekoladę wlać do masła orzechowego, wymieszać dokładnie i odstawić do wystudzenia.
Przygotowanie bułeczek
- Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować wyrośnięte ciasto. Ma mieć kształt zbliżony do prostokąta i grubość ok 0,5 cm.
- Na ciasto wyłożyć nadzienie i równo rozsmarować.
- Ciasto zwinąć w roladkę (od dłuższego boku) i pokroić na 12 równych części. Przygotowane bułeczki ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Przykryć bułeczki czystą ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na 30 minut.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Piec bułeczki ok. 20 minut, aż wyrosną i lekko zbrązowieją. Upieczone bułeczki wyjąć z piekarnika i przygotować polewę.
- Polewa. W kąpieli wodnej podgrzać masło orzechowe z masłem, wsypać cukier i sól, wymieszać dokładnie. Gdy polewa nabierze płynnej konsystencji (jak gęsty lukier) można polać nią bułeczki, następnie posypać czekoladą.