Mini serniczki potrójnie czekoladowe

Mini serniczki potrójnie czekoladowe

Czekoladowe mini serniczki są pyszne, ale co powiecie na potrójnie czekoladowe mini serniczki? Są potrójnie pyszne. Na herbatnikowym spodzie z dodatkiem kakao jest delikatna i bardzo czekoladowa masa serowa. Na niej duża łyżka czekoladowego sosu i krem czekoladowy. To czekoladowy odlot, naprawdę! Dla dekoracji i przełamania smaku, na samym czubku każdego serniczka pięknie prezentuje się soczysta czereśnia. Słodka i czerwona, idealna. Polecam mini serniczki, są fantastyczne.
mini serniczki potrójnie czekoladowe

Mini serniczki potrójnie czekoladowe - wskazówki

Składniki.

Herbatniki – Zwykłe herbatniki z ząbkami (Petit Beurre). Jeżeli nie posiadacie malaksera, można herbatniki włożyć do mocnego woreczka i pokruszyć wałkiem.

Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia.

Czekolada – Najlepiej użyć czekolady gorzkiej 60-80% (do masy serowej, polewy i kremu czekoladowego)

Składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego jajka, ser i mascarpone należy wyciągnąć wcześniej z lodówki.

Krem czekoladowy.

Składniki na krem – mascarpone i śmietanka z rozpuszczoną czekoladą – powinny być dobrze schłodzone, najlepiej przez noc w lodówce.

Krem należy ubijać ok. 1 – 2 minuty. Zgęstnieje, stanie się puszysty i bardziej stabilny. Jak zacznie się charakterystycznie delikatnie „rwać” i zostawiać wyraźne ślady ubijających końcówek miksera należy skończyć miksowanie. Krem jest dobry. Nie miksować zbyt długo, bo można go zważyć.

Pieczenie serniczków.

Serniczki piekłam w kąpieli wodnej. Wystarczy włożyć formę na babeczki (już z przygotowanymi do pieczenia serniczkami) do większej formy do pieczenia. Następnie wlać zagotowaną, gorącą wodę do połowy wysokości formy na babeczki i wstawić do piekarnika.

Pieczenie w kąpieli wodnej sprawia, że babeczki nie pękają i są równe.

Można piec serniczki tradycyjnie, bez kąpieli wodnej. Dobrze do papilotek wlać chociaż 0,5 cm mniej masy serowej. Serniczki trochę urosną i później opadną, mogą też pęknąć. Będą jednak równie smaczne.

Przepis na 12 mini serniczków.

mini serniczki potrójnie czekoladowe

Mini serniczki potrójnie czekoladowe - przechowywanie

Przechowywać serniczki w lodówce,  zamknięte w szczelnym pojemniku (żeby nie nabrały innych zapachów). Spożyć do 2-3 dni.

mini serniczki potrójnie czekoladowe
mini serniczki potrójnie czekoladowe

Smacznego!

mini serniczki potrójnie czekoladowe

MINI SERNICZKI POTRÓJNIE CZEKOLADOWE

Joanna | chocololo.pl
Czekoladowe mini serniczki są pyszne, ale co powiecie na potrójnie czekoladowe mini serniczki? Są potrójnie pyszne.
Przepis na 12 mini serniczków.

SKŁADNIKI
  

Składniki na spód serniczków

  • 80 g herbatników
  • 5 g kakao (1 łyżeczka)
  • 20 g masła

Składniki na masę sernikową

  • 300 g twarogu półtłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
  • 125 g mascarpone (w temp. pokojowej)
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 60 g cukru pudru
  • 10 g kakao

Składniki na polewę

  • 100 ml śmietanki 36%
  • 50 g czekolady gorzkiej

Składniki na krem czekoladowy

  • 150 ml śmietanki 36%
  • 50 g czekolady
  • 10 g cukru pudru
  • 50 g mascarpone (dobrze schłodzone)

Dodatkowo

  • 12 czereśni

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie serniczków

  • Piekarnik nagrzać do 165 stopni C. Przygotować formę na 12 babeczek i wyłożyć ją papilotkami.
  • Przygotować spody serniczków.
  • Masło roztopić w garnuszku, odstawić. Herbatniki połamać, włożyć do malaksera, wsypać kakao i zmiksować aż powstaną okruszki. Wlać masło (można jeszcze ciepłe) i wymieszać dokładnie aż całość nabierze konsystencji mokrego piasku.
  • Masę herbatnikową po równo wsypać do każdej papilotki. Docisnąć np. kieliszkiem, aby spody były równe i bardziej zbite.
  • Przygotować masę serową.
  • Połamaną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odłożyć do ostudzenia.
  • W misce zmiksować (końcówki do ubijania, można blenderem) twaróg, mascarpone, cukier i jajka. Miksować do powstania jednolitej masy.
  • Powoli, ciągle miksując wlewać ostudzoną czekoladę. Gdy wszystko się połączy dodać przesiane kakao i ponownie zmiksować.
  • Przygotowane papilotki wypełnić masą serową do krawędzi. Zagotować czajnik wody.
  • Włożyć formę do większej blachy, zalać do połowy (wysokości foremki na babeczki) gorącą wodą i włożyć do piekarnika. Piec 25-30 minut, masa zetnie się i wierzch będzie sprężysty.
  • Serniczki wyjąć z piekarnika, zostawić do ostudzenia w formie na babeczki. Następnie schłodzić w lodówce przez minimum 3-4 godziny (najlepiej schłodzić je przez noc, ok. 12 godzin)

Przygotowanie polewy

  • W garnuszku z grubym dnem podgrzać śmietankę prawie do wrzenia, zdjąć z ognia dodać połamaną czekoladę i zamieszać aż się rozpuści. Lekko ostudzić.
  • Na schłodzone serniczki wylać po łyżce czekolady i wstawić do lodówki aż stężeje (10-15 minut).

Przygotowanie kremu i dekorowanie serniczków

  • Śmietankę podgrzać w rondelku prawie do wrzenia. Dodać połamaną czekoladę, zdjąć z ognia, wymieszać aż się rozpuści i powstanie gładki sos. Odstawić do ostudzenia. Następnie schłodzić w lodówce przez 12 godzin.
  • Do miski dać schłodzone mascarpone i przesiany cukier puder, chwilę miksować (końcówki do ubijania), tylko do połączenia składników.
  • Dodać schłodzoną śmietankę i miksować (końcówki do ubijania), aż powstanie puszysty, gęsty krem (ok. 1-2 minuty).
  • Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką i udekorować schłodzone serniczki.
  • Na wierzch każdego serniczka (lekko wcisnąć w krem) położyć czereśnię.

Zobacz także:

mini serniczki czekoladowe z oreo

Mini serniczki czekoladowe z Oreo

Wspaniałe mini serniczki czekoladowe z Oreo to mój hit. Można jeść je bez końca, a zdrowy rozsądek gdzieś się przy nich chowa. Na spodzie jest ciasteczko Oreo, a na nim pyszna masa serowa z czekoladą. Ale to nie koniec. Na wierzchu jest też łyżka polewy z czekolady rozpuszczonej w śmietance i krem z mascarpone. Całość wieńczy połówka ciasteczka. Pycha!

sernik czekoladowy z czereśniami

Sernik czekoladowy z czereśniami (bez pieczenia)

Idealny na letnie dni – Sernik czekoladowy z czereśniami. Herbatnikowy spód z czekoladą, mocno czekoladowa masa serowa i czereśnie w galaretce. Wyborne połączenie. Sernika nie trzeba piec i jest prosty do przygotowania. Na jednym kawałku nigdy się nie kończy!

mini serniczki z truskawką w czekoladzie

Mini serniczki z truskawką w czekoladzie

Te urocze, małe deserki powinny podbić Wasze serca. Mini serniczki z truskawką w czekoladzie są pyszne i wyglądają ślicznie. W dodatku są bardzo proste do przygotowania. Każdy serniczek składa się z biszkopta na spodzie, masy serowej i soczystej truskawki, zanurzonej w czekoladzie. Pyszności.

Obserwuj Chocololo:

0 FacebookPinterestEmail
Subscribe
Powiadom o
guest
Recipe Rating




0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Pokaż wszystkie komentarze

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2024. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo
0
Przeczytaj komentarze i zostaw swoją opinię.x