Mini serniczki potrójnie czekoladowe
Czekoladowe mini serniczki są pyszne, ale co powiecie na potrójnie czekoladowe mini serniczki? Są potrójnie pyszne. Na herbatnikowym spodzie z dodatkiem kakao jest delikatna i bardzo czekoladowa masa serowa. Na niej duża łyżka czekoladowego sosu i krem czekoladowy. To czekoladowy odlot, naprawdę! Dla dekoracji i przełamania smaku, na samym czubku każdego serniczka pięknie prezentuje się soczysta czereśnia. Słodka i czerwona, idealna. Polecam mini serniczki, są fantastyczne.
Mini serniczki potrójnie czekoladowe - wskazówki
Składniki.
Herbatniki – Zwykłe herbatniki z ząbkami (Petit Beurre). Jeżeli nie posiadacie malaksera, można herbatniki włożyć do mocnego woreczka i pokruszyć wałkiem.
Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia.
Czekolada – Najlepiej użyć czekolady gorzkiej 60-80% (do masy serowej, polewy i kremu czekoladowego)
Składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego jajka, ser i mascarpone należy wyciągnąć wcześniej z lodówki.
Krem czekoladowy.
Składniki na krem – mascarpone i śmietanka z rozpuszczoną czekoladą – powinny być dobrze schłodzone, najlepiej przez noc w lodówce.
Krem należy ubijać ok. 1 – 2 minuty. Zgęstnieje, stanie się puszysty i bardziej stabilny. Jak zacznie się charakterystycznie delikatnie „rwać” i zostawiać wyraźne ślady ubijających końcówek miksera należy skończyć miksowanie. Krem jest dobry. Nie miksować zbyt długo, bo można go zważyć.
Pieczenie serniczków.
Serniczki piekłam w kąpieli wodnej. Wystarczy włożyć formę na babeczki (już z przygotowanymi do pieczenia serniczkami) do większej formy do pieczenia. Następnie wlać zagotowaną, gorącą wodę do połowy wysokości formy na babeczki i wstawić do piekarnika.
Pieczenie w kąpieli wodnej sprawia, że babeczki nie pękają i są równe.
Można piec serniczki tradycyjnie, bez kąpieli wodnej. Dobrze do papilotek wlać chociaż 0,5 cm mniej masy serowej. Serniczki trochę urosną i później opadną, mogą też pęknąć. Będą jednak równie smaczne.
Przepis na 12 mini serniczków.
Mini serniczki potrójnie czekoladowe - przechowywanie
Przechowywać serniczki w lodówce, zamknięte w szczelnym pojemniku (żeby nie nabrały innych zapachów). Spożyć do 2-3 dni.
Smacznego!
MINI SERNICZKI POTRÓJNIE CZEKOLADOWE
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na spód serniczków
- 80 g herbatników
- 5 g kakao (1 łyżeczka)
- 20 g masła
Składniki na masę sernikową
- 300 g twarogu półtłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
- 125 g mascarpone (w temp. pokojowej)
- 2 jajka (w temp. pokojowej)
- 100 g czekolady gorzkiej
- 60 g cukru pudru
- 10 g kakao
Składniki na polewę
- 100 ml śmietanki 36%
- 50 g czekolady gorzkiej
Składniki na krem czekoladowy
- 150 ml śmietanki 36%
- 50 g czekolady
- 10 g cukru pudru
- 50 g mascarpone (dobrze schłodzone)
Dodatkowo
- 12 czereśni
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie serniczków
- Piekarnik nagrzać do 165 stopni C. Przygotować formę na 12 babeczek i wyłożyć ją papilotkami.
- Przygotować spody serniczków.
- Masło roztopić w garnuszku, odstawić. Herbatniki połamać, włożyć do malaksera, wsypać kakao i zmiksować aż powstaną okruszki. Wlać masło (można jeszcze ciepłe) i wymieszać dokładnie aż całość nabierze konsystencji mokrego piasku.
- Masę herbatnikową po równo wsypać do każdej papilotki. Docisnąć np. kieliszkiem, aby spody były równe i bardziej zbite.
- Przygotować masę serową.
- Połamaną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odłożyć do ostudzenia.
- W misce zmiksować (końcówki do ubijania, można blenderem) twaróg, mascarpone, cukier i jajka. Miksować do powstania jednolitej masy.
- Powoli, ciągle miksując wlewać ostudzoną czekoladę. Gdy wszystko się połączy dodać przesiane kakao i ponownie zmiksować.
- Przygotowane papilotki wypełnić masą serową do krawędzi. Zagotować czajnik wody.
- Włożyć formę do większej blachy, zalać do połowy (wysokości foremki na babeczki) gorącą wodą i włożyć do piekarnika. Piec 25-30 minut, masa zetnie się i wierzch będzie sprężysty.
- Serniczki wyjąć z piekarnika, zostawić do ostudzenia w formie na babeczki. Następnie schłodzić w lodówce przez minimum 3-4 godziny (najlepiej schłodzić je przez noc, ok. 12 godzin)
Przygotowanie polewy
- W garnuszku z grubym dnem podgrzać śmietankę prawie do wrzenia, zdjąć z ognia dodać połamaną czekoladę i zamieszać aż się rozpuści. Lekko ostudzić.
- Na schłodzone serniczki wylać po łyżce czekolady i wstawić do lodówki aż stężeje (10-15 minut).
Przygotowanie kremu i dekorowanie serniczków
- Śmietankę podgrzać w rondelku prawie do wrzenia. Dodać połamaną czekoladę, zdjąć z ognia, wymieszać aż się rozpuści i powstanie gładki sos. Odstawić do ostudzenia. Następnie schłodzić w lodówce przez 12 godzin.
- Do miski dać schłodzone mascarpone i przesiany cukier puder, chwilę miksować (końcówki do ubijania), tylko do połączenia składników.
- Dodać schłodzoną śmietankę i miksować (końcówki do ubijania), aż powstanie puszysty, gęsty krem (ok. 1-2 minuty).
- Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką i udekorować schłodzone serniczki.
- Na wierzch każdego serniczka (lekko wcisnąć w krem) położyć czereśnię.
Zobacz także:
Mini serniczki czekoladowe z Oreo
Wspaniałe mini serniczki czekoladowe z Oreo to mój hit. Można jeść je bez końca, a zdrowy rozsądek gdzieś się przy nich chowa. Na spodzie jest ciasteczko Oreo, a na nim pyszna masa serowa z czekoladą. Ale to nie koniec. Na wierzchu jest też łyżka polewy z czekolady rozpuszczonej w śmietance i krem z mascarpone. Całość wieńczy połówka ciasteczka. Pycha!
Sernik czekoladowy z czereśniami (bez pieczenia)
Idealny na letnie dni – Sernik czekoladowy z czereśniami. Herbatnikowy spód z czekoladą, mocno czekoladowa masa serowa i czereśnie w galaretce. Wyborne połączenie. Sernika nie trzeba piec i jest prosty do przygotowania. Na jednym kawałku nigdy się nie kończy!
Mini serniczki z truskawką w czekoladzie
Te urocze, małe deserki powinny podbić Wasze serca. Mini serniczki z truskawką w czekoladzie są pyszne i wyglądają ślicznie. W dodatku są bardzo proste do przygotowania. Każdy serniczek składa się z biszkopta na spodzie, masy serowej i soczystej truskawki, zanurzonej w czekoladzie. Pyszności.