Brownie z kokosem i truskawkami

Brownie z kokosem i truskawkami

Tarta Bounty, na którą przepis ostatnio zamieściłam, narobiła mi ochoty na więcej kokosowych wypieków. Na blogu znajdziecie już Brownie Bounty, które też uwielbiam. Tym razem czekoladę łączę nie tylko z kokosem, ale i z truskawkami. Powstało pyszne Brownie z kokosem i truskawkami. Spód to klasyczne, maziste brownie. Pośrodku masa z wiórków kokosowych z dodatkiem białej czekolady, a na wierzchu truskawki w truskawkowej galaretce. Ciasto zdecydowanie dla fanów słodkości. Naprawdę warto spróbować.
brownie z kokosem i truskawkami 4

Brownie z kokosem i truskawkami wskazówki

Jajka powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Czekolada do brownie – Gorzka, najlepiej między 60-80% i mleczna czekolada dobrej jakości.

Ciasta nie piec zbyt długo bo będzie za suche, 25-30 minut wystarczy.

Tężejąca galaretka – to taka galaretka, która już zaczyna się ścinać. Odstawioną do ostygnięcia galaretkę można mieszać od czasu do czasu, po czasie zacznie gęstnieć i podczas mieszania robić się żelowa. Kiedy trochę zgęstnieje i zamieszana będzie zostawiać delikatne nierówności, (jeszcze płynne) to wtedy jest dobry moment żeby wymieszać ją z truskawkami i wylać na ciasto.

Przed krojeniem ciasta warto wyciągnąć je na ok. 40 minut z lodówki.  Zmięknie nieco i będzie się lepiej kroić.

Przepis na tortownicę o średnicy 20-22 cm.

brownie z kokosem i truskawkami

Brownie z kokosem i truskawkami - przechowywanie

Przechowywać w lodówce, można w tortownicy zabezpieczone folią spożywczą. Spożyć do 3 dni.

brownie z kokosem i truskawkami

Smacznego!

brownie z kokosem i truskawkami

BROWNIE Z KOKOSEM I TRUSKAWKAMI

Joanna | chocololo.pl
Pyszne ciasto, które łączy w sobie brownie, masę kokosową z białą czekoladą i truskawki w galaretce.
Przepis na tortownicę o średnicy 20-22 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na brownie

  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 130 g masła
  • 150 g cukru brązowego
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 80 g mąki
  • 10 g kakao
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na warstwę kokosową

  • 160 g wiórków kokosowych
  • 250 ml śmietanki 36%
  • 150 g czekolady białej
  • 50 g oleju kokosowego

Składniki na warstwę truskawkową

  • 1 op galaretki truskawkowej (ok. 77 gram)
  • 300 g truskawek (świeżych)

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie brownie

  • Piekarnik nagrzać do 165 stopni C, tortownicę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
  • W garnuszku z grubym dnem (lub w kąpieli wodnej) roztopić masło, dodać połamaną gorzką i mleczną czekoladę. Zdjąć z ognia i wymieszać aż powstanie gładki sos czekoladowy. Odstawić go do ostudzenia.
  • Do miski wbić jajka i wsypać cukier, wymieszać składniki. Powoli, ciągle mieszając wlewać ostudzoną, roztopioną czekoladę z masłem.
  • Do masy wsypać przesianą mąkę z kakao i proszkiem, wymieszać wszystko dobrze. Wylać do przygotowanej tortownicy i wyrównać łyżką lub szpatułką.
  • Spód piec 20-25 minut. Wyjąć z piekarnika i pozostawić w tortownicy do całkowitego ostygnięcia.

Przygotowanie warstwy kokosowej

  • Do miski wsypać wiórki kokosowe.
  • W garnuszku podgrzać śmietankę z olejem kokosowym prawie do wrzenia. Zdjąć z ognia i dodać połamaną białą czekoladę. Po chwili zamieszać, czekolada powinna się rozpuścić i powstanie gładki sos.
  • Wlać ciepłą masę do wiórków i wymieszać dokładnie. Zostawić do ostygnięcia na ok. 10 minut. Po tym czasie wylać masę na brownie, wyrównać i włożyć do lodówki. Zacząć przygotowywać galaretkę.

Przygotowanie warstwy truskawkowej

  • 400 ml gorącej, zagotowanej wody wlać do miski. Wsypać galaretkę i dobrze wymieszać. Zostawić do ostygnięcia.
  • Gdy galaretka wystygnie i zacznie tężeć umyć i osuszyć truskawki. Pokroić je na kawałki i dodać do galaretki. Wylać galaretkę na masę kokosową i wstawić do lodówki. Schłodzić, aż galaretka całkowicie stężeje, najlepiej przez noc.

Zobacz także:

tarta bounty bez pieczenia

TARTA BOUNTY (BEZ PIECZENIA)

Tarta Bounty (bez pieczenia) składa się z herbatnikowo – czekoladowego spodu, do tego kokosowa warstwa z białą czekoladą i czekoladowa polewa. Do dekoracji pokrojone kokosowe batoniki i odrobina kokosowych wiórków. Rewelacyjna.

brownie bounty brownie z kokosem1aaa

BROWNIE BOUNTY

Brownie Bounty to mocno czekoladowy spód, o zbitej, nieco gliniastej i mazistej konsystencji z warstwą słodkiego kokosa. Jest obłędnie pyszne i słodkie, nic dziwnego bo w przepisie jest aż 450 gram czekolady. Warto zapomnieć o kaloriach i zjeść chociaż kawałeczek.

Tort kokosowy z białą czekoladą i truskawkami

TORT KOKOSOWY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I TRUSKAWKAMI

Bardzo smaczny tort kokosowy z białą czekoladą i truskawkami. Tort składa się z treściwego i aromatycznego ciasta kokosowego z dodatkiem białej czekolady. Do tego krem z mascarpone i śmietanki, również z białą czekoladą. Pomiędzy warstwami pokrojone w plasterki truskawki.

Obserwuj Chocololo:

0 FacebookPinterestEmail

2 komentarze

Paulina 9 czerwca 2022 - 11:31

czy może zostać użyta śmietana 30%?

Reply
Joanna | Chocololo 9 czerwca 2022 - 11:45

Tak, nie powinno to wpłynąć na konsystencję masy kokosowej.

Reply

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo