Brownie z kokosem i truskawkami
Tarta Bounty, na którą przepis ostatnio zamieściłam, narobiła mi ochoty na więcej kokosowych wypieków. Na blogu znajdziecie już Brownie Bounty, które też uwielbiam. Tym razem czekoladę łączę nie tylko z kokosem, ale i z truskawkami. Powstało pyszne Brownie z kokosem i truskawkami. Spód to klasyczne, maziste brownie. Pośrodku masa z wiórków kokosowych z dodatkiem białej czekolady, a na wierzchu truskawki w truskawkowej galaretce. Ciasto zdecydowanie dla fanów słodkości. Naprawdę warto spróbować.
Brownie z kokosem i truskawkami wskazówki
Jajka – powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Czekolada do brownie – Gorzka, najlepiej między 60-80% i mleczna czekolada dobrej jakości.
Ciasta nie piec zbyt długo bo będzie za suche, 25-30 minut wystarczy.
Tężejąca galaretka – to taka galaretka, która już zaczyna się ścinać. Odstawioną do ostygnięcia galaretkę można mieszać od czasu do czasu, po czasie zacznie gęstnieć i podczas mieszania robić się żelowa. Kiedy trochę zgęstnieje i zamieszana będzie zostawiać delikatne nierówności, (jeszcze płynne) to wtedy jest dobry moment żeby wymieszać ją z truskawkami i wylać na ciasto.
Przed krojeniem ciasta warto wyciągnąć je na ok. 40 minut z lodówki. Zmięknie nieco i będzie się lepiej kroić.
Przepis na tortownicę o średnicy 20-22 cm.
Brownie z kokosem i truskawkami - przechowywanie
Przechowywać w lodówce, można w tortownicy zabezpieczone folią spożywczą. Spożyć do 3 dni.
Smacznego!
BROWNIE Z KOKOSEM I TRUSKAWKAMI
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na brownie
- 150 g czekolady gorzkiej
- 50 g czekolady mlecznej
- 130 g masła
- 150 g cukru brązowego
- 2 jajka (w temp. pokojowej)
- 80 g mąki
- 10 g kakao
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na warstwę kokosową
- 160 g wiórków kokosowych
- 250 ml śmietanki 36%
- 150 g czekolady białej
- 50 g oleju kokosowego
Składniki na warstwę truskawkową
- 1 op galaretki truskawkowej (ok. 77 gram)
- 300 g truskawek (świeżych)
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie brownie
- Piekarnik nagrzać do 165 stopni C, tortownicę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
- W garnuszku z grubym dnem (lub w kąpieli wodnej) roztopić masło, dodać połamaną gorzką i mleczną czekoladę. Zdjąć z ognia i wymieszać aż powstanie gładki sos czekoladowy. Odstawić go do ostudzenia.
- Do miski wbić jajka i wsypać cukier, wymieszać składniki. Powoli, ciągle mieszając wlewać ostudzoną, roztopioną czekoladę z masłem.
- Do masy wsypać przesianą mąkę z kakao i proszkiem, wymieszać wszystko dobrze. Wylać do przygotowanej tortownicy i wyrównać łyżką lub szpatułką.
- Spód piec 20-25 minut. Wyjąć z piekarnika i pozostawić w tortownicy do całkowitego ostygnięcia.
Przygotowanie warstwy kokosowej
- Do miski wsypać wiórki kokosowe.
- W garnuszku podgrzać śmietankę z olejem kokosowym prawie do wrzenia. Zdjąć z ognia i dodać połamaną białą czekoladę. Po chwili zamieszać, czekolada powinna się rozpuścić i powstanie gładki sos.
- Wlać ciepłą masę do wiórków i wymieszać dokładnie. Zostawić do ostygnięcia na ok. 10 minut. Po tym czasie wylać masę na brownie, wyrównać i włożyć do lodówki. Zacząć przygotowywać galaretkę.
Przygotowanie warstwy truskawkowej
- 400 ml gorącej, zagotowanej wody wlać do miski. Wsypać galaretkę i dobrze wymieszać. Zostawić do ostygnięcia.
- Gdy galaretka wystygnie i zacznie tężeć umyć i osuszyć truskawki. Pokroić je na kawałki i dodać do galaretki. Wylać galaretkę na masę kokosową i wstawić do lodówki. Schłodzić, aż galaretka całkowicie stężeje, najlepiej przez noc.
Zobacz także:
TARTA BOUNTY (BEZ PIECZENIA)
Tarta Bounty (bez pieczenia) składa się z herbatnikowo – czekoladowego spodu, do tego kokosowa warstwa z białą czekoladą i czekoladowa polewa. Do dekoracji pokrojone kokosowe batoniki i odrobina kokosowych wiórków. Rewelacyjna.
BROWNIE BOUNTY
Brownie Bounty to mocno czekoladowy spód, o zbitej, nieco gliniastej i mazistej konsystencji z warstwą słodkiego kokosa. Jest obłędnie pyszne i słodkie, nic dziwnego bo w przepisie jest aż 450 gram czekolady. Warto zapomnieć o kaloriach i zjeść chociaż kawałeczek.
TORT KOKOSOWY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I TRUSKAWKAMI
Bardzo smaczny tort kokosowy z białą czekoladą i truskawkami. Tort składa się z treściwego i aromatycznego ciasta kokosowego z dodatkiem białej czekolady. Do tego krem z mascarpone i śmietanki, również z białą czekoladą. Pomiędzy warstwami pokrojone w plasterki truskawki.
2 komentarze
czy może zostać użyta śmietana 30%?
Tak, nie powinno to wpłynąć na konsystencję masy kokosowej.